Stopka chémii nemusí byť najlepším riešením: Pravda o kokosovom oleji ako o opaľovacom kréme!

Zdroj: gettyimages.com
2019-07-02 06:00:00

V súčasnosti si mnohí uvedomujú, že opaľovacie krémy obsahujú veľa chemických látok, ktoré nie sú pre nás organizmus prínosné. Preto sa do popredia čoraz vaic dostávajú prírodné oleje, hlavne kokosový, ktorý je vhodnejšou alternatívou. Je však skutočne zdravší alebo ide len o výmysel?


Opaľovacie krémy mnohí považujú za istú formu chemikálie. Je pravda, že obsahujú množstvo rôznych látok, z ktorých niektoré pokožku skôr zaťažia. Na druhej strane, stále plnia svoju úlohu – ochránia pokožku pred škodlivým slnečným žiarením. Čoraz viac sa však hovorí o prírodných olejoch, vrátane kokosového, ktorý predstavuje údajne zdravšie riešenie s rovnakým výsledkom. Podľa mayoclinichealthsystem.org však kokosový olej neposkytuje dostatočnú ochranu!

Čítajte tiež: Najčastejší zlozvyk, ktorým sa o veľa pripravujete: S týmto pri konzumácii melóna raz a navždy skoncujte!

Bez účinného ochranného faktoru

Na opaľovacích krémoch sa nachádza ochranný faktor (OF), ktorého hodnota informuje o tom, koľkokrát dlhšie môže byť pokožka po aplikácii krému s príslušným ochranným faktorom vystavená slnečnému žiareniu bez spálenia v porovnaní bez jeho aplikácie. Ak sa napr. spálite po 10 minútach, ochranný prípravok so SPF 30 oddďaluje začervenanie o 300 minút. Odborníci sa zhodnú na jednom, vrstvu krému treba obnovovať každé 2 hodiny a po každom kúpaní. To, že máte k dispozícii krém s vysokým OF ešte neznamená, že ide o potrebnú ochranu. 

Kokosový olej neobsahuje účinný ochranný faktor proti UV žiareniu v porovnaní s krémami. Jeho hodnota dosahuje len číslo 7, čo rozhodne nestačí.

Slabá ochrana pred UVA žiarením

Tento olej vás neochráni pred strednovlnovým UVB žiarením a súčasne aj pred UVA žiarením, inak nazývaným tzv. čierne svetlo. Kým bežné prípravky pohltia žiarenie v celom rozsahu 280-400 nm, kokosový olej to dokáže iba s vlnovou dĺžkou 311 nm. Poskytuje tak slabú ochranu pred UVA žiarením. Zatiaľ čo kedysi sa nepovažovalo za nebezpečné, dnes je známe, čo potvrdili aj vedecké výskumy, že pokožku výrazne poškodzujú. Spôsobuje predčasné starnutie pokožku, vrátane prehĺbenia vrások, straty elasticity pokožky a pigmentových škvŕn a taktiež znižuje obranyschopnosť. Môže byť príčinou závažných kožných ochorení. 

Ako sa uvádza na mayoclinichealthsystem.org, podľa dermatologičky Melanie Dixon, M.D. ultrafialové žiarenie poškodzuje našu pokožku až do takej miery, ktorá vedie k rakovine kože. Kokosový olej však blokuje len odhadovaných 20 percent slnečných lúčov. Americká akadémia dermatológie odporúča prípravky so SPF 30 alebo viac, čo znamená, že budú blokovať až 97 percent týchto škodlivých lúčov. 

Čo robiť, aby sme predišli rakovine? 

Výskum ukazuje, že kvalitný opaľovací krém, keď sa používa správne, zabraňuje rakovine kože vrátane melanómu, najsmrtelnejšej formy rakoviny kože. Výrobcovia môžu nakoniec kombinovať kokosový olej s inými zložkami, aby poskytli široké spektrum UVA / UVB pokrytia, hoci samotný kokosový olej nie je dostatočný, ani iné oleje, ako napríklad jojobový, slnečnicový a iné oleje.

Ak chcete používať kokosový olej, smelo do toho, no jedine v kombinácii s účinným opaľovacím prípravkom. Nie je taktiež na škodu sledovať štítky na výrobkoch, ak chcete svoju pokožku zaťažiť čo najmenším počtom rôznych chemických látok. Na trhu sú aj opaľovacie krémy prírodnejšieho charakteru, ktoré neobsahujú parabény, o ktorých je známe, že sú rakovinotvorné. 

Okrem opaľovacieho krému sú aj iné spôsoby, ako si chrániť pokožku pred slnkom. Zvážte vhodný odev z priedušného materiálu, šiltovky, slnečné okuliare, tričká s dlhými rukávmi, atď. Ak sa budete tiež vyhýbať slnku od 10:00-15:00 a budete sa zdržovať v tieni, škodlivé slnečné lúče nebudú mať šancu!

Fotogaléria


Tagy:
potraviny leto opaľovací krém kokosový olej prírodný olej

2019-07-02 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia