Nevinný zlozvyk s katastrofálnym dopadom: Čo sa stane, keď sa vymočíte do bazéna!

Zdroj: gettyimages.com
2019-07-03 12:00:00

Mnohí vedia, že by sa to nemalo robiť a je to zakázané a napriek tomu sa nájde ešte dostatok z nich, ktorí si nepomôžu. Močenie do bazéna je nielenže nehygienické, ale vážne ohrozuje vaše zdravie. Čo sa stane, ak nevydržíte a „pustíte“ do bazéna?

Vedci zdvíhajú varovný prst a varujú ostatných, aby raz a navždy skončili s týmto zlozvykom! Močenie do verejných bazénov sa im totiž môže nepríjemne vypomstiť. Ak tak spravíte, postaráte sa o spustenie zdraviu škodlivých chemických reakcií, ktoré spôsobujú napr. aj dýchacie problémy, ako sa uvádza na forbes.com.

Čítajte tiež: Odvrátená tvár dôležitej minerálnej látky: Spúšťa v pokožke nezvratné zmeny!

Nebezpečná kombinácia moču a chlóru

Majitelia verejných bazénov a kúpalísk s tým majú problém každý rok. Vždy sa nájde niekto, kto močí do vody, v ktorej sa spolu s ním kúpu aj ostatní ľudia. Odborníci zistili, že zmes moču a chlóru, ktorý sa používa na dezinfekciu vody v bazénoch, môže spôsobiť vznik chemických látok, ktoré môžu vyvolať respiračné problémy u ľudí v bazéne.

Zlúčením molekúl močoviny a chlóru sa uvolňujú dve nežiaduce a zdraviu škodlivé zlúčeniny, ktorými sú chlórkyán a trichlóramin. Trichlóramin je žltá, olejovitá a štipľavo páchnuca kvapalina, ktorá je známa pod názvom chlorid dusitý. Spôsobuje zdravotné problémy ako svrbenie očí, nádchu či stratu hlasu. Chlórkyán je už menej známa látka a doteraz na ňu moc odborníkov neupozorňovalo. Ide pritom o toxickú látku, bezfarebný nestály plyn s nepríjemným zápachom. Spôsobuje podráždenie nosu a tiež slzenie. Ojedinelý, avšak nie nemožný, je aj pľúcny edém!

Po zrealizovaní výskumu vedci odhalili, že kyselina močová dokáže viazať 24 až 68% nebezpečného chlórkyánu vo vzorkách vody v bazéne. Presné percento však záleží od teploty, pH vody a množstva chlóru. Obe tieto nebezpečné látky majú negatívny vplyv na pľúca, srdce, centrálny nervový systém i na ďalšie orgány v tele.

Varovanie CDC

O tom, že situácia je vážna, svedčí varovanie od Centier pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré upozorňujú, aby ľudia nemočili v bazéne. Ako uviedli, močením v bazéne sa znižuje množstvo chlóru v bazéne, ktorý ničí baktérie. CDC vydalo toto varovanie aj na základe prieskumu 2019 Healthy Pools survey. Zúčastnilo sa ich 3100 dospelých Američanov, ktorí odpovedali na otázky o ich správaní v bazéne. Štyridsať percent sa priznalo, že močia v bazénoch. Taktiež dvadsačštyri percent respondentov uviedla, že vstúpia do bazénu „do jednej hodiny od vykonania veľkej potreby“. 

Fotogaléria


Tagy:
voda baktérie leto zdravie moč chlór baén

2019-07-03 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia