Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nos prezrádza viac, než si myslíte: PRÍZNAK, ktorý varuje pred ochorením a smrťou

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Zacítite obľúbené jedlo na míle ďaleko? V takom prípade si môžete pokojne vydýchnuť. Podľa vedcov je silný čuch signálom dobrého zdravia. To však platí aj v opačnom prípade, keď sa tento zmysel zhoršuje.

O tom, že zmeny čuchu môžu poukazovať na zvýšené riziko smrti alebo niektorých ochorení, hovoria vedci už dávno. Už v minulosti poukázali na to, že zhoršený čuch môže byť symptómom rozvoja Parkinsonovej alebo Alzheimerovej choroby – vytrácanie sa tohto zmyslu by mohlo byť jedným z raných signálov neurodegeneratívnych ochorení.

Čítajte viac: Dôchodkyňa (68) má desivú schopnosť: Odhalí Parkinsonovu chorobu z jedinej telesnej zmeny

Najnovšia štúdia vedcov z Michiganskej štátnej univerzity, ktorá bola publikovaná v magazíne Annals of Internal Medicine, sledovala vzťah medzi silou čuchu a zdravotným rizikom. Do výskumu vedci zapojili vyše 2 200 ľudí vo veku od 71 do 82 rokov. Experti ich požiadali, aby medzi ponúknutými možnosťami identifikovali 12 bežných pachov. Na základe výsledkov ich potom zaradili do troch skupín – na ľudí s dobrým, miernym alebo slabým čuchom. Po absolvovaní testu nasledovalo 13-ročné pozorovanie účastníkov.

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Zvýšené riziko smrti

Spomedzi dobrovoľníkov zaradených do výskumu mali častejšie horší čuch muži, ktorí napríklad fajčili alebo pili viac alkoholu. Výskumníci zároveň zistili, že oslabenie tohto zmyslu tiež asociovalo s demenciou, Parkinsonovou chorobou, chronickým ochorením obličiek či depresívnym ladením.

Navyše, ľuďom, ktorí s ťažkosťami identifikovali sotva 8 z 12 bežných pachov, hrozilo takmer 50-percentné riziko, že v priebehu nasledujúcich desiatich rokov zomrú. Výskumníci preto dúfajú, že závery najnovšieho výskumu povedú k testovaniu čuchových schopností u rizikových skupín ľudí.

Viac o téme: MozogDemenciaČuchRiziko smrti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9