Dôchodkyňa (68) má desivú schopnosť: Odhalí Parkinsonovu chorobu z jedinej telesnej zmeny

Joy Milneová. Foto: BBC
Zdroj: bbc
2019-03-22 12:05:00

Jedinečné nadanie Škótky Joy Milneovej priťahuje pozornosť vedcov. Žena totiž dokáže vyčuchať Parkinsonovu chorobu roky predtým, než sa u človeka prejaví. V minulosti vytušila závažnú chorobu u svojho manžela len na základe toho, ako sa zmenil jeho telesný pach. Ukázalo sa, že jej zmysel neklamal.

Škótka dostala do vienka unikátnu schopnosť – dokáže rozpoznať, u koho sa v budúcnosti prejaví Parkinsonova choroba. Jej talent sa ukrýva v čuchu, píše Telegraph.co.uk.

Čítajte viac: Zvrat v hľadaní príčin Parkinsonovej choroby: Na vine nemusí byť mozog!

Keď dovŕšil manžel Joy Milneovej 45 rokov, jeho telesný pach sa nápadne zmenil – odrazu jej začal zapáchať. Spočiatku si zmenu nevedela vysvetliť a najprv mu vyčítala, že si dostatočne neumýva zuby a nesprchuje sa. Význam nezvyčajného zápachu si uvedomila až vtedy, keď sa ako zdravotná sestra stretla s pacientmi trpiacimi Parkinsonovou chorobou – ich telesný zápach sa podobal na odor, ktorý jej prekážal na manželovi.

Čítajte viac: Nepodceňujte tieto PRÍZNAKY: Porucha spánku môže byť skorým signálom ochorenia mozgu

Parkinsonovu chorobu diagnostikovali manželovi výnimočne nadanej ženy až desať rokov po tom, ako sa jeho telesná vôňa zmenila. Približne osem rokov pred stanovením diagnózy začal trpieť zmenami nálad, depresiami a výbuchmi hnevu. Les, ktorý pracoval ako anestéziológ, si dôsledky svojej choroby plne uvedomoval. Zomrel v roku 2015, po 20-ročnom boji s neliečiteľnou chorobou.

Čuch v úlohe detektíva

V roku 2012 sa o zvláštnej schopnosti Joy Milneovej dozvedeli vedci. V tom roku sa totiž stretla s doktorom Tilom Kunathom, ktorého sa zvedavo pýtala, či môže chorobu odhaliť aj čuch. Hoci lekári vedeli už dlho, že strata čuchu je pre Parkinsonovu chorobu typická, o zmene telesného zápachu dovtedy nepočuli.

Doktor Kunath preto ženu zapojil do experimentu. Spolu s kolegom jej predložili 12 spotených tričiek, z ktorých 6 nosili pacienti s Parkinsonovou chorobou. Joy vybrala sedem tričiek. Spočiatku to vyzeralo, že sa v jednom prípade pomýlila, ale po ôsmich mesiacoch prišla za doktorom Kunathom osoba, ktorá nosila siedme tričko – diagnostikovali jej Parkinsonovu chorobu.

Joy prirovnáva zvláštny odor k ťažkej pižmovej telesnej vôni, ktorá nepríjemne zapácha. Na to, aby mohla chorobu identifikovať, musí zreteľne cítiť pot konkrétneho človeka – bez skreslenia po použití dezodorantu.

Prelomový objav

Podľa BBC sa vedcom aktuálne pravdepodobne podarilo identifikovať molekuly, ktoré u chorých spôsobujú zmenu telesného zápachu. Objav by mohol viesť k včasnej diagnostike ochorenia. Na koži pacientov s Parkinsonovou chorobou sa nachádzajú vo zvýšenej miere kyselina hipurová, kyselina eikosanová a kyselina stearová. To by podľa výskumníkov mohlo vysvetľovať záhadu, prečo častejšie trpia seboroickou dermatitídou.

Lekári by vďaka novému zisteniu mohli Parkinsonovu chorobu diagnostikovať oveľa skôr pomocou jednoduchého testu biomarkerov zo steru. Chorobu totiž momentálne dokážu identifikovať len na základe zjavných príznakov, ktorý zahŕňajú motorické a duševné zmeny príznačné pre toto neurodegeneratívne ochorenie.

Fotogaléria


Tagy:
čuch Parkinsonova choroba telesný zápach Joy Milne

2019-03-22 12:05:00  |  Foto: reprofoto BBC, Gettyimages.com Video: BBC

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia