Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Je balzam na pery náš záchranca alebo nepriateľ? Odborníci vyšli s pravdou von!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pocit suchých popraskaných pier, ktorý zhoršuje studený vzduchu vonku nie je príjemný. Každý to už zažil na vlastnej koži a prvé, po čom siahol, bol balzam na pery, po ktorom prišla veľká úľava! Ako to však s ním je? Možno považovať balzam na pery za záchrancu alebo ide v skutočnosti o nášho nepriateľa?!


Keď máme popraskané pery, riešenie je jednoznačné. Jednoducho si pery natrieme balzamom na pery, ktorý poskytne citlivým oblastiam hydratáciu. Po nich už nemáme pery také šupinaté a suché. Sú však skutočne dobrým riešením? 

Čítajte tiež: Bežná hygiena rúk, o ktorej sme boli roky presvedčení: V skutočnosti je to inak!

Ide len o krátkodobé riešenie

Okolo používania balzamov na pery sa začala búrlivá diskusia. Zrazu sa stali len akousi nepotrebnou vecou, ktoré nám nepomôže! Údajne len zákazníci zaň zbytočne minú peniaze a pritom si ešte viac škodia, keďže pery viac utrpia, ako keby ste balzamy na pery vôbec nepoužili. Nakoniec pery vysušia ešte viac!

Znamená to, že by mali balzamy na pery putovať do koša? Niekoľko odborníkov sa vyjadrilo k tejto téme, aby už navždy rozlúskli pravdu okolo používania balzamov na pery. 

Podľa doktorky Leah Jacobovej z Tulane University, ako sa uvádza na livescience.com, nie sú balzamy na pery také ideálne ako sa zdajú byť! Našim perám dodajú len krátkodobú ochranu, pričom niektoré môžu stav popraskaných pier ešte viac zhoršiť! Tým, že sa tenká vrstva balzamu z pier po čase vyparí, dochádza k väčšej dehydratácii! 

Hoci sa môžu zdať balzamy na pery skôr nutným zlom, odborníci upozorňujú, aby sme venovali zvýšenú pozornosť starostlivosti o pokožke hlavne teraz, v zimných mesiacoch

Potvrdzuje to dermatologička Crystal Aguhová z Johns Hopkins University, ktorá tvrdí, že každá jedna časť tela, ktorá nie je zahalená oblečením trpí pod náporom zimy: „V zimnom období si chránime pokožku nosením teplého oblečenia, no zabúdame na ruky, preto mnohí trpia nadmerným vysychaním pokožky práve na tejto časti tela.“

Týka sa to nielen rúk! Aj tvár a pery zvyčajne nemávame zahalené, preto sa nemožno čudovať, že trpia. 

Prečo sú pery také citlivé? 

Hoci pery sú na prvý pohľad iné ako zvyšok pokožky na tele, aj oni sa skladajú z troch vrstiev: na povrchu sa nachádza zrohovatená vrstva, ktorá obsahuje najvyšší počet odumretých buniek. Pod ňou je epiderma a následne derma. Pery sa však od iných častí tela odlišujú tým, že hlavne vrchná zrohovatená vrstva, ktorá chráni ďalšie dve pod sebou, je oveľa tenšia a náchylnejšia na poranenia. 

Je balzam na pery
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aby toho nebolo málo, na perách nájdete aj vlasové folikuly a olejové žľazy. Pery sa pri hydratácii spoliehajú na olejové žľazy vo svojom okolí. Hoci obliznutie pier či nanesenie tenkej vrstvy balzamu na pery sa môže zdať dobrým nápadom, riskujete ešte väčšiu mieru dehydratácie! 

Tieto balzamy NIE

Najhoršie sú balzamy so zložkami, ktoré pery podráždia a vyschnú ich ešte viac! Ide o zložky ako mentol, kyselina salicylová, cinnamaldehyd a mäta. Aj keď mnohí nemusia po ich aplikácii nič pocítiť, ľudia s citlivou pokožkou alebo alergiami by mali byť obozretní. U nich by mohlo ľahko dôjsť k zhoršeniu stavu! Lesklé balzamy zase vynechajte hlavne v letnom období. Zintenzívňujú množstvo ultrafialového žiarenia zo slnka, ktoré dopadá na vaše pery. Pery majú menej melanínu ako ostatné časti pokožky, čo znamená, že sa nedokážu proti slnku tak brániť. 

Čo ešte pomáha? 

Sú teda balzamy vhodné na používanie? Ak bez nich neviete byť, vyberte si aspoň ten vhodný! Kúpte si zvlhčujúci prípravok s ochranným faktorom proti slnku. Pokojne môžete siahnuť po glyceríne či vazelíne. Prípadne investujte peniaze do zvlhčovača vzduchu, ktorý pôsobí ako ochranca pred suchým vzduchom. Nezabúdajte ani na pitný režim!

Viac o téme: ZimaZdraviePokožkaBalzamBery
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9