Obrovská výhoda tých, ktorým odstránili slepé črevo: Toto vás poteší!

Zdroj: gettyimages.com
2018-11-24 15:30:00

Hoci zákrok, pri ktorom sa odstráni slepé črevo z brušnej dutiny, nie je vôbec príjemný, tí, ktorí ho majú už za sebou, môžu byť spokojní! Majú totiž jednu veľkú výhodu oproti ostatným. Podľa vedcov ľuďom prospieva, keď im tento orgán vyoperujú!

Už dávnejšie vedci poukázali na zbytočnosť slepého čreva v ľudskom tele. Neplní žiadnu funkciu a telo dokáže normálne bez neho fungovať. O to horšie, ak tento zbytočný orgán bolí a je zapálený. V tom prípade je priam nevyhnutné ísť pod nôž, no má to svoju pozitívnu stránku!

Čítajte tiež: Rýchla záchrana, ktorá oklame bolesť zubov: Do niekoľkých minút príde obrovská úľava!

Spojenie s Parkinsonovou chorobou

Podľa štúdie uverejnenej v Science Translational Medicine, chirurgické odstránenie slepého čreva sa spája so zníženým rizikom vzniku nepríjemného ochorenia, ktoré napáda mozog. Ide o Parkinsonovu chorobu, ktorá sa nedá úplne vyliečiť. Ak sa totiž u pacienta s vyoperovaným apendixom objaví Parkinsonova choroba, k jej nástupu dochádza až o 3,5 roka neskôr než u pacienta, ktorý má slepé črevo! 

Nejde o žiadny výmysel! K tomuto záveru dospela jedna z najrozsiahlejších štúdií svojho druhu, ktorá 52 rokov skúmala až 1,6 miliónov ľudí po dovŕšení 52 rokov. Vedci taktiež využili údaje zo Švédskeho národného registra pacientov. 

Ako je to možné? 

Ako dodali vedci, jedným z faktorov podieľajúcich sa na vzniku Parkinsonovej choroby je proteín alfa-synukleín. Tento proteín tvorí v mozgu pacienta zhluky obmedzujúce činnosť buniek a iných častí zodpovedných za pohyb. Výsledkom je trasenie končatín, pomalé pohyby a stuhnutosť. Keďže k hromadeniu proteínu dochádza aj v slepom čreve, môže to mať výrazný vplyv na pravdepodobnosť vzniku Parkinsonovej choroby. 

Už v predošlých rokoch niektoré zrealizované výskumy potvrdili, že mikrobiómy čriev u pacientov s Parkinsonovou chorobou vyzerajú inak ako u zdravých ľudí. Dokonca jedným z príznakov je zápcha!

Fotogaléria


Tagy:
zdravie operácia slepé črevo Parkinsonova choroba

2018-11-24 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia