Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľký tekutý omyl po toalete: Takto má vyzerať správne používanie dávkovača mydla!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

Niektorí používajú klasické mydlo, iní nedajú dopustiť na dávkovače mydla s tekutým dezinfekčným prostriedkom. Podľa odborníkov však málokto vie, aké sú limity obľúbeného dávkovača mydla.

Ochrana len na pár sekúnd

Pre mnohých ľudí - približne 68 percent, je podľa prieskumu používanie tekutého dezinfekčného prostriedku alfou a omegou hlavne v zime. V zimnom období číhajú vírusy takmer všade a jeden z osvedčených spôsobov, ako sa im vyhnúť, je často si umývať ruky. Podľa nedávneho výskumu to však nestačí! Ak si myslíte, že jedno použitie dávkovača mydla vás zachráni na niekoľko hodín od baktérií či chorôb, ste na omyle!

Čítajte tiež: Nebezpečné červy v tele, kvôli ktorým môžete trpieť celé roky: Toto odhalí parazity!

"Alkoholové dezinfekčné prostriedky pôsobia len minútu alebo dve a musia byť opätovne aplikované po rekontaminácii," povedal pre New York Daily News Philip Tierno Jr., PhD, riaditeľ klinickej mikrobiológie a imunológie v NYU Langone Medical Center.

Len dve minúty! Alarmujúce však je, že viac ako polovica ľudí verí, že účinok dezinfekčných prostriedkov trvá až 30-krát dlhšie, ako uviedol prieskum spoločnosti Healthpoint. Mnohí si údajne myslia, že majú vďaka tomu čisté ruky na niekoľko hodín!

Čím častejšie, tým lepšie

"Ručné dezinfekčné prostriedky sú lepšie ako nič, ak ste celý deň mimo domova a pohybujete sa na verejných miestach, dotýkate sa vecí, ktoré chytajú stovky ďalších ľudí. Najlepšie, čo môžete spraviť, je umyť si ruky s mydlom a vodou," povedal Dr Len Horovitz, ošetrujúci lekár a internista v nemocnici Lenox Hill.

Veľký tekutý omyl po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedna štúdia z roku 2010 zistila, že u pracovníkov kancelárií, ktorí používali alkoholový dezinfekčný prostriedok na ruky minimálne päťkrát denne, bolo o dve tretiny menej pravdepodobné, že ochorejú, než tí, ktorí si dezinfikovali ruky len raz.

Napriek tomu v roku 2016 Food and Drug Administration vzbudila obavy o bezpečnosť okolo dezinfekčných prostriedkov na ruky a požiadala o ďalšie vedecké dôkazy, aby dokázali, že sú bezpečné a účinné. Úrad tiež uviedol, že tiež plánuje vyšetriť, či dezinfekcia môže byť škodlivá pre tehotné ženy a deti.

Viac o téme: Dávkovač mydlaTekuté mydlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9