Popcorn zdravší ako zelenina? Nepodceňujte slané občerstvenie!

Zdroj: gettyimages.com
2018-08-13 18:00:00

Popcorn je jedno z najzdravších občerstvení. Pomáha bojovať proti rakovine, dodá vášmu telu vlákninu a dokonca má viac antioxidantov ako ovocie a zelenina. Zdá sa vám to pritiahnuté za vlasy? Odborníci zdôvodňujú, prečo by sme obľúbenú slanú pochúťku nemali podceňovať.


Má málo kalórií

Keď sa hovorí o výhodách konzumácie popcornu, myslí sa tým klasické pukance, nie mastné a v masle zmáčané, ktoré dostanete v kine, ako sa uvádza na rd.com. Centrum pre vedu vo verejnom záujme zistilo, že stredná a veľká porcia popcornu v sieti kín Regal Cinemas mala 1200 kalórií a 60 gramov nasýtených tukov. Veľký popcorn zo siete AMC Theatres nebol na tom o moc lepšie, má vraj 1030 kalórií a skrýva sa v ňom 57 gramov nasýtených tukov. 

Čítajte tiež: Poštípala vás osa? Nepanikárte! Tieto domáce prostriedky okamžite zaberajú!

Najlepší je ten popcorn, spravený doma. Neodporúča sa kupovať ho hotový v obchodoch, najideálnejšie je mať k dispozícii jadierka, ktoré si sami "vypukáte".  Môžete použiť 3-4 lyžice jadierok, ktoré vložíte do hnedého papierového vrecka. Poriadne ho uzavrite a potom dajte do mikrovlnnej rúry. Po dvoch minútach máte hotové chutné a zdravé pukance! Takto urobené pukance majú len niekoľko kalórií, podľa odborníkov je to okolo 30 kalórií, čo je nič v porovnaní s kalóriami v popcorne, kupovanom v kine. 

Môže byť zdravší ako ovocie a zelenina

Čítate správne. Vedci z Scrantonskej univerzity zistili, že popcorn je nabitý polyfenolmi, ktoré sa nachádzajú v rastlinách. Pôsobia ako antioxidanty a môžu zmierniť zápal. Polyfenoly sú silne koncentrované v ovocí a zelenine, ktoré tvoria 90% vody. Napriek tomu, že popcorn má asi 4% vody, ktorá sa nachádza prevažne v tvrdých škrupinách (zvyknú uviaznuť vo vašich zuboch), polyfenoly sú viac koncentrované. 

Jedna porcia popcornu môže obsahovať až 300 mg polyfenolov, čo predstavuje 13% priemerného denného príjmu. Ovocie predstavuje 255 mg polyfenolov denne a zelenina má týchto látok o niečo menej (218 mg denne). Popcorn však nemá ďalšie vitamíny a živiny, takže nemôže úplne nahradiť ovocie a zeleninu vo vašej strave. 

Pomáha v boji proti rakovine

Jednou z mnohých predností polyfenolov, ktoré sa nachádzajú v popcorne, je ich schopnosť blokovať enzýmy, ktoré rakovina potrebuje na svoj rast, a tým regulujú šírenie rakovinových buniek. Tradičným spôsobom, ako využiť tieto prínosy pre svoje zdravie je konzumácia ovocia a zeleniny, ale aj popcorn predstavuje zdravú alternatívu. Polyfenoly môžu zabrániť zápalu a tvorbe plakov. Navyše, potraviny bohaté na polyfenoly môžu pomôcť predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam.

Popcorn ako zdroj celých zŕn

Popcorn je jedinou pochúťkou, ktorá je zo 100% nespracovaných celých zŕn. Jedna dávka obsahuje viac ako 70 percent odporúčaného denného príjmu celých zŕn. Joe Vinson, vedúci výskumník v štúdii o výžive popcornu z univerzity Scranton, potvrdzuje, že popcorn je výživnou potravinou s obilninami a celými zrnami, ktoré sú potrebné pre ľudský organizmus. 

Môže pomôcť zmierniť zápchu

Keďže popcorn je vlastne celé zrno, jeho obsiahnutá nerozpustná vláknina pomáha udržať tráviaci trakt pod kontrolou a zabraňuje zápche. Štúdia z roku 2008 zistila, že ľudia užívajúci popcorn pravidelne zvýšia tým denný príjem vlákniny o 22 percent a celkový príjem obilia o 250 percent. Kto by to bol vedel, že toto malé občerstvenie môže mať taký obrovský vplyv na trávenie zdravia?! Konzumácia viac vláknitých potravín je jedným zo spôsobov, ako zmierniť zápchu.

Perfektný diétny snack

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny trávia dlhšie ako tie, ktoré neobsahujú vlákninu. Občerstvenie vo forme domáceho popcorne medzi hlavnými jedlami vás môže menej pokúšať na konzumáciu sladkostí a mastných jedál. 

Popcorn nepodporuje cukrovku

Napriek tomu, že vláknina je uvedené na etiketách potravín pod celkovými sacharidmi, nemá rovnaký účinok na hladinu cukru v krvi ako rafinované sacharidy, nachádzajúce sa v bielom chlebe. Vlákninu telo nerozkladá, takže nespôsobí náhly vzostup cukru v krvi.

Spravte si popcorn na viacero spôsobov

Nemusíte použiť len soľ a maslo, pridajte tiež trochu škorice. Dokonca môžete vyskúšať aj pikantnejšiu verziu s omáčkou, wasabi alebo kari. Alebo môžete dodať svojmu občerstveniu taliansky šmrnc s nastrúhaným parmezánom a kvapkou olivového oleja. V podstate, čokoľvek na vašej poličke s korením môžete pridať do popcornu bez toho, aby ste zvýšili prísun kalórií!

2018-08-13 18:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia