Viete, čo v lete (ne)piť? Ochorenia, pri ktorých sú minerálky s CO₂ zakázané

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-08-14 05:55:00

Podľa expertov z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR nie je jedno, akú minerálnu vodu pijeme a pri výbere kupovaných balených vôd by sme mali myslieť na niekoľko zásad. Riadite sa nimi aj vy?

Množstvo tekutín, ktoré organizmus potrebuje, je individuálne, závisí od viacerých vonkajších i vnútorných faktorov, napríklad od veku, od pohlavia, od telesnej hmotnosti, ale i od telesnej aktivity, od zloženia a množstva stravy, od teploty ovzdušia i zdravotného stavu. Dôležité je piť počas celého dňa, aby sa tekutiny do organizmu dostávali priebežne a v dostatočnom množstve,“ vysvetľujú odborníci na stránke ÚVZ SR.

Čítajte viac: Obyčajná voda zrýchľuje metabolizmus až o 30 percent: Ale musí mať tú správnu teplotu!

Ako dodávajú, deti do jedného roka by mali prijať približne 1 – 1,5 litra tekutín denne, deti od desať rokov a dospelí 2 – 2,5 litra tekutín; počas horúčav sa však odporúča príjem tekutín zvýšiť.

Prírodné minerálne vody sa podľa ÚVZ SR delia na základe pôvodu a množstva oxidu uhličitého na:

  • minerálne vody s prirodzeným obsahom prírodného oxidu uhličitého
  • minerálne vody obohatené prírodným oxidom uhličitým
  • minerálne vody sýtené
  • minerálne vody s čiastočne odstráneným oxidom uhličitým

Pozor na obsah oxidu uhličitého!

Vodu s obsahom oxidu uhličitého by nemali piť dojčatá, deti a osoby trpiace  kardiovaskulárnymi ochoreniami, gastritídou alebo vredovým ochorením žalúdka,  ani diabetici so sklonom k acidóze,“ upozorňujú odborníci.

Z hľadiska obsahu celkových rozpustených tuhých látok (RL) možno prírodné minerálne vody deliť na:

  • veľmi nízko mineralizované ( obsah RL do 50 mg/l)
  • nízko mineralizované (obsah RL 50 - 500 mg/l)
  • stredne mineralizované (obsah RL 500 – 1 500 mg/l)
  • vysoko mineralizované (obsah RL 1 500 – 5 000 mg/l)
  • veľmi vysoko mineralizované (obsah RL 5 000 – 15 000 mg/l)
  • soľanky (obsah RL nad 15 000 mg/l)

Podľa ÚVZ by základ pitného režimu mali tvoriť vody s obsahom RL 200 – 500 mg/l, čiže nízko mineralizované: Vody s obsahom RL nad 500 mg/l nepite trvalo a vo väčších množstvách. Vody s vysokou mineralizáciou a s vyšším obsahom sodíka nie sú vhodné pre dojčatá, ani pri príprave ich stravy. Voda s obsahom fluoridov nad 1,5 mg/l nie je vhodná na pravidelnú konzumáciu pre dojčatá a pre deti do siedmich rokov.“

Nezabúdajte tiež, že balené minerálky by ste nemali nechávať vystavené na mieste s priamym slnečným žiarením, pretože na slnku by sa v nich mohli premnožiť baktérie. Mali by ste ich zároveň skladovať v čistých a dobre vetraných priestoroch. Otvorenú balenú vodu sa snažte spotrebovať čo najskôr a uchovávajte ju v chlade. V dennom pitnom režime striedajte minerálne vody s pramenitými vodami alebo s pitnou vodou,“ dodávajú odborníci.

 

Fotogaléria


Tagy:
minerálka minerálna voda

2018-08-14 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia