Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nebezpečný trend poškodí vaše telo: Celoživotné následky, z ktorých sa môžete dlho spamätávať!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Sú krásne na prvý pohľad a nemusíte sa o ne starať. Gélové a akrylové nechty sa stali doslova módnym trendom u mnohých žien. Sú pevné a pekné z estetickej stránky. Môžu však spôsobiť alergické reakcie, ktoré sa rozšíria po celom tele!

Ktoré látky sú na vine? 

Chemikálie používané v akrylových a gélových nechtoch spôsobujú alergickú epidémiu, podľa charitatívnej Britskej asociácie dermatológov (BAD). Asi 2,4 percent žien je alergických na chemikálie, známych ako metakryláty, nachádzajúce sa v gélových nechtoch a iných doplnkoch. Tieto látky sa môžu uvoľniť z nechtov a dostať sa do kože, pričom môžu spôsobiť závažné, svrbivé vyrážky, ako varuje BAD.

Čítajte tiež: Čo dokážu slivky, keď ich dáte do mrazničky? Úžasná premena letného ovocia!

Takáto alergická reakcia sa môže rozšíriť dokonca aj na miesta na tele, ktorých sa nechty nedotýkajú! Napríklad očné viečka, tvár a dokonca aj pohlavné orgány! V extrémnych prípadoch môže dôjsť aj k opuchu rúk a problémom s dýchaním.

BAD opisuje takéto alergie ako "celoeurópsky fenomén, ktorý postihuje ženy". Aj keď reakcie sú horšie, keď ľudia používajú domáce súpravy a ošetrujú si nechty bez odbornej pomoci, dokonca aj profesionálne aplikované akrylové a gélové nechty môžu spôsobiť zdravotné problémy, ak sú nechtárky zle vyškolené.

Dr David Orton z BAD povedal: "Je skutočne dôležité, aby ľudia vedeli, že sa môže vyvinúť alergia aj z umelých nechtov. Pravdou je, že bude veľa žien s touto alergiou, u ktorých nebude diagnostikovaná, keďže si budú myslieť, že ich príznaky nemajú nič spoločné s nechtami. Diagnostika je dôležitá! Tak sa vyhnú alergénu. Navyše, alergia na tieto chemikálie môže mať celoživotné následky. Dokonca aj v zubných ošetreniach a chirurgických zákrokoch sa bežne používajú pomôcky obsahujúce tieto alergény."

Nebezpečný trend poškodí vaše
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Hrozí poškodenie nechtov, svrbenie a opuch rúk

Metakryláty nie sú bežne zahrnuté do testov na alergie, preto sa predpokladá, že počet ľudí, ktorí reagujú na takéto chemikálie, je značne podceňovaný. Pri sledovaní 13 dermatologických kliník vo Veľkej Británii a Írsku v roku 2017 bolo 4 931 pacientov testovaných na alergie na metakrylát, z ktorých 2,4% trpelo alergickou reakciou. Z tých, ktorí mali reakcie, 60% objavilo svoju alergiu po tom, čo si dali spraviť gélové či akrylové nechty. V 33% prípadov došlo k alergii u nechtárok, ktoré robili nechty. Zvyšok prípadov sa vyskytol v dôsledku vystavenia metakrylátu lekárskym lepidlom alebo zubným materiálom, kde sa používajú chemikálie.

V samostatnom prieskume spoločnosti BAD sa analyzovalo 742 návštevníkov dermatologických kliník. Výsledky naznačujú, že 19% ľudí má nežiaduce účinky akrylových nechtov aplikovaných v salónoch, zatiaľ čo 16% trpí nežiaducimi príznakmi z gélových nechtov. Medzi takéto komplikácie patrí poškodenie nechtov a alergická dermatitída, ako je svrbenie a opuch očných viečok, tvárov a krku.

Štúdia tiež zistila, že 26% ľudí si doma zdokonaľuje nechty, z čoho 11% nástrojov je neadekvátnych!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9