Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nový trend, ktorý vás môže pripraviť o zuby: Tento mýtus pri zubnej hygiene hoďte za hlavu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Milióny ľudí podľahli novej “módnej” vlne, ktorá hovorí vylúčení zubnej pasty s obsahom fluoridu zo svojej kúpeľne. Fluorid sodný je totiž pre nás nebezpečný, dokonca až karcinogénny! Je to pravda, alebo sme kŕmení len nezmyslom?

Zubári bijú na poplach! Medzi ľuďmi sa čím ďalej, tým viac šíria tvrdenia o škodlivosti fluoridu. Preto sa odporúča dať prednosť zubnej paste bez obsahu tejto zložky. Väčšina zubných pást pritom obsahuje túto látku. V posledných rokoch niektorí odborníci naznačili, že podobné chemické látky môžu byť nadbytočné a dokonca škodlivé. Fluorid je pritom najdôležitejšou zložkou a zabraňuje vzniku zubného kazu! Aká je teda pravda? 

Čítajte tiež: Nový DÔKAZ môže zmeniť naše stravovacie návyky: Týka sa každého z nás

Bez neho to nejde

Fluorid je uznanou látkou, ktorá sa môže používať, považuje sa za prevenciu proti zubnému kazu. Toto tvrdenie je však prerušené diskusiami na internete, že zubná pasta bez fluoridu je bezpečnejšou formou, ako sa starť o svoje zdravie. Dokonca niektoré úrady a iné organizácie, venujúce sa zubnej hygiene, sa nevedia stopercentne zhodnúť, či je používanie zubnej pasty s fluoridom bezpečné. Nedávna analýza minulých štúdií vykonaná odborníkmi na univerzite vo Washingtone však naznačila, že čistenie zubov bez fluoridu nie je postačujúce. 

"Je skutočne dôležité vedieť, že bez toho to nejde. Musíte mať fluorid," povedal Damien Walmsley, vedecký poradca British Dental Association a profesor stomatológie na univerzite v Birminghame.

Tento názor bol tento týždeň zdôraznený článkom v časopise Gerodontology, ktorý preskúmal vedeckú literatúru o zdraví zubného chrupu. Jeho záver spočíva v tom, že úsilie ústnej hygieny bez fluoridu nie je dostatočný, ak chceme mať zdravý chrup. Zubní lekári preto odporúčajú fluorid na boj proti zubným kazom.

O fluóre

Fluorid bol pritom akceptovaný verejnosťou celé desaťročia. Posledné roky sa však začalo hovoriť o jeho škodlivosti. Fluór sa pritom nachádza aj vo vode, v čaji, rybách či v iných potravinách. S inými prvkami soli tvorí tzv. fluoridy, kde patrí fluorid sodný alebo fluorid draselný. V zubných pastách sa používa fluorid sodný. 

Nový trend, ktorý vás
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bežná zubná pasta obsahuje vyše 70% vody, zvlhčovače, ďalej brúsne častice a zvyšných 1-2% sú to farbivá, príchute a fluorid, vo forme fluoridu sodného. Jeho obsah má veľký vplyv v prevencii vzniku zubného kazdu! Pri pravidelnom používaní týchto pást sa kazivosť chrupu znižuje až o 20 až 30 percent. 

Sú prospešné!

Fluór, ktorý je odmietaný hlavne rodičmi pre svoje malé deti, pôsobí na zubnú sklovinu u malých detí ešte pre prerezaním zubov! Vďaka nemu budú mať silnejšiu a odolnejšiu vrstvu skloviny na povrchu zubov.

Fluór sa postará o vytvorenie odolnejšej vrstvy na zube, čím je vlastne chránený. Zubné pasty s obsahom fluoridu sú jednoznačne prospešné pre stav našich zubov. V skutočnosti fluorizácia vody bola jedným z najrozsiahlejších a najúspešnejších zdravotníckych opatrení vo svete, ktoré prispelo k výraznému a dlhodobému zníženiu výskytu zubného kazu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9