Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Veľká chyba, ktorá vás pripravuje o výsledky: Takto sa má podľa lekára cvičiť plank!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak sa doslova mučíte a snažíte sa ostať v pozícii plank alebo inak povedané v doske čo najdlhšie, spomaľte! Hoci to nemusí byť zlá cesta k pevnej postave, podľa profesora by sa mal v skutočnosti cvičiť plank inak. Len v tomto prípade je cvičenie naozaj efektívne!

Plank alebo doska je známe cvičenie, ktorým si môžete posilniť jadro tela. Aby ste videli výsledky, zvyčajne sa uvádza, aby ste ostali v polohe dosky polminúty a viac, príp. aby ste zvyšovali čas trvania. Emeritný profesor biometrie chrbtice Stuart McGrill z University of Waterloo v Kanade zdvíha varovný prst. Podľa neho z tohto cvičenia vyťažíte maximum a splní svoj účel len vtedy, ak ho budete robiť krátko, a častejšie.

Čítajte tiež: Dajte si ponožky pred spaním a čakajte, čo sa bude diať: Nečakaná zmena, ktorá ovplyvní váš život

Ako tvrdí odborník, cvičenie je efektívne vtedy, ak dosku opakujete 3-krát po 10 sekúnd, uvádza sa na telegraph.co.uk. Neodporúča robiť ho príliš dlho, lepšie je častejšie a v kratšom čase.

"Veľká trojka" na chrbticu

Podľa profesora by sme mali dať radšej prednosť inému cviku, čo sa týka hlavne tých, ktorí chcú lepšie zdravie chrbtice. Ideálna je tzv. "veľká trojka" cvikov.

"Ide o program pre prednú časť, boky a zadnú časť brušného a chrbtového svalstva. Moje závery pochádzajú z mnohých štúdií, ktoré sme vykonali, nie iba jednej," zdôrazňuje profesor McGrill.

Cvik
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Súčasťou "veľkej trojky" sú krátke brušáky, doska na boku a pozícia psa - ste na štyroch a naťahujete naraz pravú ruku a ľavú nohu a naopak. Výhodou všetkých týchto cvikov je, že zvyšujú vytrvalosť svalov v okolí chrbtice. Je dobré začať s piatimi opakovaniami, pričom každú pozíciu držte 10 sekúnd, potom štyri, tri, dve a jednu.

Prečo ráno necvičiť?

Profesor Stuart Mc Grill, ktorý strávil 30 rokov ako profesor biomechaniky chrbtice na University of Waterloo upozorňuje tiež na cvičenie v ranných hodinách, kedy je chrbtica zraniteľnejšia. Platničky sú vtedy viac nafúknuté a nechcú sa ohýbať. Preto nie je dobré hneď ráno robiť predklony, ťahanie kolien k hrudi či brušáky. Radšej počkajte hodinu a choďte na prechádzku.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9