Dajte si ponožky pred spaním a čakajte, čo sa bude diať: Nečakaná zmena, ktorá ovplyvní váš život

Zdroj: thinkstock.com
2018-04-05 13:00:00

Hoci je spánok dôležitou súčasťou každodenného života, množstvo ľudí ho má nedostatok. So spánkovými problémami bojujú mnohí z nás. Pritom sa dá nad nimi zvíťaziť jednoduchým, až banálnym spôsobom. Zachránia vás ponožky!

 

Národný inštitút zdravia upozorňuje, že spánok je nevyhnutný pre normálne fungovanie mozgu a tela. Ťažkosti so zaspávaním nie sú dnes ničím výnimočným, je mnoho ľudí, ktorým chýbajú hodiny odpočinku a spánku.

Pomáhajú regulovať teplotu

Nevyhnutnou súčasťou spánkového cyklu je regulácia teploty. Hoci to znie na prvé počutie zvláštne, práve ponožky dokážu povzbudiť biologické hodiny tela. Inak povedané, vďaka nim by ste lepšie zaspali a celkovo by bol spánok kvalitnejší, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com! Stačí si ich len dať pred spaním na nohy a môžete sa ponoriť do ríši snov.

Čítajte tiež: Nečakané zistenie o vitamíne D: Dôvod, ktorý z neho v tele robí záškodníka

Štúdia z roku 2007 naznačila, že dospelí, ktorí mali na sebe buď normálne alebo vyhrievané ponožky v posteli, rýchlejšie zaspali! Je to z toho dôvodu, lebo hlavná telesná teplota človeka klesá práve v noci a dosahuje najnižšiu teplotu okolo 4 hodín nad ránom. Priemerná telesná teplota je 37 stupňov Celzia, avšak v priebehu 24 hodín sa mení o 1 až 2 stupne.

Zohriatím nôh a rúk sa rozširujú cievy a dochádza k tzv. vazodilatácii. Teplo sa uvoľňuje cez pokožku a pomáha znižovať telesnú teplotu tela. To zase posiela správu do mozgu, že je čas na spanie. Výskum naznačuje, že teplá koža sa spája s rýchlejším zaspávaním.  

Základná telesná teplota človeka je ovplyvnená ich biologickými hodinami, nazývanými aj ich cirkadiánny rytmus. Cirkadiánny rytmus riadi načasovanie spánku - v noci sa človek cíti ospalý, ráno je zase prebudený. Teplota tela sa postupne zvyšuje počas dňa, pričom vrcholí v neskorých popoludňajších hodinách, kedy sa ľudia cítia bdelí. Teplota tela sa potom v noci znižuje a človek cíti ospalý.

Keď niekto začne zaspávať, teplota jeho tela klesá o 1 až 2 stupne. Mohlo by to byť z toho dôvodu, lebo telo zachováva energiu pre iné funkcie. Ak by ste spali s ponožkami, môže to pomôcť pri cykloch regulácie teploty. Dobrá regulácia teploty v tele je tiež dôvodom, prečo sa zvyčajne odporúča, aby ľudia udržiavali svoje spálne v teplote medzi 18-20 stupňov Celzia.

Výhody nosenia ponožiek v posteli

Znižujú príznaky Raynaudových príznakov

Ak má niekto studené ruky a nohy, môže ísť o známku Raynaudovej choroby. Je to stav, ktorý postihuje krvné cievy v koži. Zvyčajne k tomu dochádza vtedy, keď človek zažíva stres alebo mu je zima. Vtedy dochádza k zníženiu prietoku krvi do rúk a chodidiel. V dôsledku toho sú prsty chladné a znecitlivené. Môžu tiež meniť farbu na bielu alebo modrú. Ľudia, ktorí trpia touto chorobou, by mali navštíviť lekára. Nosenie ponožiek v posteli by však mohlo pomôcť znížiť príznaky a udržať ich teplé po celý deň!

Zabráni návalom tepla

Mnoho žien, ktoré prechádzajú menopauzou, zažívajú návaly tepla či začervenanie. Príznaky zahŕňajú náhly pocit intenzívneho tepla, ktorý sa šíri celým telom, potenie, búšenie srdca, atď. Ponožky môžu pomôcť znížiť telesnú teplotu tela počas noci a môžu byť tiež prínosom v prevencii návalov horúčavy. Je to preto, že návaly horúčavy sú spôsobené hormonálnymi výkyvmi, ktoré ovplyvňujú reguláciu teploty tela.

Lepší sex

Jedna štúdia zistila, že páry, ktoré mali na sebe ponožky v posteli, mali väčšiu pravdepodobnosť orgazmu počas sexu. Štúdia údajne skúmala reakcie mozgu počas sexu a zistila, že studené nohy odvádzajú pozornosť ľudí. Štúdia citovaná bola však malá, zúčastnilo sa jej iba 13 párov.

Iná alternatíva

Nie každý má rad ponožky na sebe počas spánku. Pre mnohých to môže byť nie práve najlepší pocit a považujú to skôr za nehygienické. V tomto prípade skúste jednu z nasledujúcich alternatív, ktorá sa postará o povzbudenie biologických hodín človeka:

  • Teplý kúpeľ nôh pred spaním
  • Nosenie teplých papúč pred spaním
  • Spánok s fľašou horúcej vody pri nohách
  • Spánok s dekou na nohách
  • Kúpeľ 1 až 2 hodiny pred spaním

Fotogaléria

2018-04-05 13:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia