Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zbytočné obavy, ktoré ľudí pripravili o dobré jedlo: S cestovinami je to úplne inak!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci sa o cestovinách hovorí ako o nie práve najzdravšej voľbe, ak držíte diétu, vyzerá to tak, že ide o prehnané tvrdenie! Makaróny či obľúbené špagety môžu pomôcť k strate kilogramov.

Veľký mýtus o cestovinách

Oddávajte sa chuti cestovín! Vďaka tomu totiž môžete schudnúť. Spravíte tak niečo nielen pre svoje chuťové bunky, ale aj pre svoju postavu. Ako naznačuje výskum, konzumácia troch porcií talianskych cestovín každý týždeň spôsobuje stratu 0,5 kg za 12 týždňov! Na rozdiel od väčšiny ostatných rafinovaných uhľohydrátov majú cestoviny, ako napríklad špagety a makaróny, nižší index GI a preto podľa výskumníkov nespôsobujú extrémny vzostup krvného cukru, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: Čo sa stane, keď odmietnete červené mäso? Zásah do organizmu, za ktorý sa poďakujete

Už predchádzajúce výskumy zistili, že potraviny s nízkym obsahom glykemického indexu sú lepšie, lebo odďaľujú ľudský hlad a tým obmedzujú príjem kalórií.

"Pri zvažovaní dôkazov teraz môžeme s určitou istotou povedať, že cestoviny nemajú nepriaznivý vplyv na výsledky telesnej hmotnosti, keď sa spotrebúvajú ako súčasť zdravého stravovania, " povedal vedúci autor Dr John Sievenpiper z nemocnice Sv. Michaela v Toront.

Cestoviny tak údajne nespôsobujú zvýšenie telesnej hmotnosti! Dr. Sievenpiper tvrdí, že výsledky štúdie sú jednoznačné.

"Štúdia zistila, že cestoviny neprispievali k prírastku telesnej hmotnosti alebo k zvýšeniu telesného tuku. Dajte obavy bokom! Cestoviny môžu byť súčasťou zdravej stravy a pokojne aj diéty s nízkym glykemickým indexom."

Zbytočné obavy, ktoré ľudí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci dodávajú, že je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či sa cestoviny môžu konzumovať ako súčasť inej stravy ako len tej s nízkym glykemickým indexom  bez toho, aby spôsobili prírastok hmotnosti.

Ako bol výskum vykonaný a čo ešte zistil?

Výskumníci analyzovali celkovo 2 448 ľudí z 29 štúdií, ktoré skúmali vplyv cestovín a iných karbohydrátov. Účastníci jedli okolo 3,3 dávok cestovín týždenne. Jedna dávka sa rovná približne polovici šálky varených cestovín. Zistenia boli zverejnené v časopise BMJ Open. Vďaka tomuto výskumu vedci prišli tiež na to, že konzumácia ovocia, zeleniny a celých zŕn znižuje riziko depresie u ľudí! Známa strava DASH, ktorá zahŕňa veľa zeleniny, ovocia, zŕn, morských rýb, orechov či olivového oleja, znižuje pravdepodobnosť výskytu porúch duševného zdravia o 11 percent, ako tvrdí štúdia vykonaná Rush University v Chicagu. Tí, ktorí jedia typickú západnú stravu, ktorá je bohatá na spracované potraviny a cukor, sú viac vystavení riziku depresie.

Predchádzajúce výskumy naznačujú, že konzumácia mnohých čerstvých plodín prináša prospech duševného zdravia ľudí tým, že zlepšuje ich náladu, poskytuje im viac energie a pomáha im jasne premýšľať.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9