Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Prelomové zistenie o šírení chrípky: Zabudnite na to, čo vám o víruse hovorili doteraz!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Až doteraz si lekári a vedci mysleli, že sa chrípka šíri kvapôčkovou infekciou pri kašľaní alebo kýchaní. Vedci však zistili, že vírus sa dokáže šíriť oveľa jednoduchšou cestou. Riziko nákazy v blízkosti infikovanej osoby je tak oveľa pravdepodobnejšie.

Chrípka sa nešíri len prostredníctvom kašľa, kýchania alebo dotykom, zistili vedci z Univerzity v Marylande. Zdravú osobu dokáže vírus infikovať aj pri prirodzenom dýchaní. Aj preto sa chrípka dokáže pomerne rýchlo šíriť v komunitách, resp. uzavretých priestoroch, aké sú typické napríklad pre školské triedy. Stačí, aby bol v kolektíve niekto infikovaný a vírus sa prostredníctvom vydychovaných častí dostáva k ďalším hostiteľom.

Čítajte viac: Európa v strachu, blíži sa nová epidémia? Toto by ste o „austrálskej chrípke“ mali vedieť

Do vzduchu sa totiž dostávajú malé aerosóly, miniatúrne kvapôčky, ktoré sa v ňom dokážu určitý čas udržať. Takto sa choroba šíri najmä počas prvých dní, keď sa ešte jej príznaky neprejavujú naplno. Aj preto by človek nakazený chrípkou pri pociťovaní prvotných príznakov nemal zotrvávať v kolektíve, ale odísť domov a liečiť sa, aby neinfikoval ostatných.

Výskumníci našli čiastočky vírusu vo vydychovanom dychu osôb infikovaných chrípkou. Do experimentu zapojili 142 ľudí, u ktorých bol vírus potvrdený. Účastníci mali počas výskumu prirodzene dýchať, hovoriť, pričom niektorí z nich kýchali a kašľali. Odborníci pritom analyzovali objem patogénov vo vzduchu. Z analýzy infekčného potenciálu vírusu vo vydychovanom vzduchu vyplýva, že sa vo vydychovanom dychu nakazených nachádza dostatok RNA aerosólových častíc, ktoré sú schopné infikovať iných ľudí.

Foto: TASR/C. S. Goldsmith, A. Balish/CDC
Zobraziť galériu (2)
Foto: TASR/C. S. Goldsmith, A. Balish/CDC  (Zdroj: TASR/C. S. Goldsmith, A. Balish/CDC)

Vedci dokonca zistili, že kýchnutie nie je najvýznamnejšou cestou prenosu vírusu. Obsah vírusových častíc v ňom totiž zodpovedal ich množstvu vo vydychovanom vzduchu! Podľa odborníkov je preto najlepšou prevenciou dôkladné umývanie rúk a dezinfekcia kontaminovaných predmetov, ale aj vyhýbanie sa ľuďom infikovaným vírusom. Prevenciou je aj časté vetranie alebo očkovanie.

 

Viac o téme: ChrípkaKašeľKýchanieDych
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9