Tuk nie je na škodu: Pozitívny účinok pneumatiky na brušku!

Tuky v okolí bruška nemusia byť na škodu!
Zdroj: profimedia.sk
2018-09-18 18:00:00

Ak ste si doteraz odopierali čokoládu alebo naopak, máte výčitky svedomia, že ste sa opäť utrhli z reťaze a dopriali si všetko, na čo ste mali chuť, zrejme vás to prejde! Telesný tuk totiž vôbec nie je na škodu, ba práve naopak. Teraz ho určite oceníte!

Hoci pneumatika na brušku nevyzerá práve najlepšie, predsa len má svoju výhodu. Vďaka nej nebude mať chrípka šancu!

Čítajte tiež: Korením proti obezite: Takto škorica aktivuje procesy v tele a zatočí s tukmi

Boj proti infekcii

Výskum zistil, že bunky nachádzajúce sa v tuku môžu byť rozhodujúce v tom, ako vaše telo bojuje proti infekcii. Americký tím Národných ústavov zdravia uskutočnil štúdiu s myšami a opicami a analyzoval bunky nachádzajúce sa v ich tuku. Vedúca autorka štúdie Yasmine Belkaidová a jej tím zistili prítomnosť typu imunitných buniek v telesnom tuku myší s názvom tzv. pamäťová T-bunka. Pamäťové T-bunky sa naučia bojovať s infekciou, ktorú spôsobia patogény, ako uvádza New Scientist.

"Akonáhle sú vystavené patogénom, pri ďalšom kontakte s nimi reagujú silnejšie," napísali vedci.

Tuk ako imunitný orgán

Myši však neboli jediné zvieratá, u ktorých bola zaznamenaná prítomnosť pamäťových T buniek v telesnom tuku. Taktiež sa zistilo, že aj v tuku opíc sa nachádzajú tieto bunky, ktoré efektívne bojujú proti infekcii. Pamäťové bunky uložené v našom tuku tak môžu mať dôležitú funkciu!

"Znamená to, že tukové tkanivo nie je len zásobníkom pamäťových buniek, ale tieto pamäťové bunky majú aj vylepšenú funkciu. Tkanivo je ako magický elixír, ktorý môže optimálne aktivovať T bunky," povedala Belkaidová.

Podľa Anthonyho Ferrante, docenta medicíny na Kolumbijskej univerzite, tieto zistenia dokazujú, že tuk by sa mal považovať za imunitný orgán podobne ako iné imunitné orgány, ako sú napríklad lymfatické uzliny a týmus. Aj keď môže byť prospešné mať určitý telesný tuk, nič by sa nemalo preháňať. Nadváha môže byť aj naďalej veľmi škodlivá pre vaše zdravie.

"Teraz už vieme, že viscelárny tuk, ktorý sa nachádza hlavne v orgánoch, ako je pečeň, sa líši od podkožného tuku a má za následok zníženie citlivosti nášho tela na vlastný inzulín. S dlhodobou nadmernou hmotnosťou však môže ruka v ruke kráčať poškodenie buniek v pankrease, čo spôsobuje, že problém je oveľa horší," povedal Dr. Matthew Capehorn, riaditeľ spoločnosti Lighterlife UK pre The Independent.

Fotogaléria


Tagy:
telesný tuk

2018-09-18 18:00:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia