Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odvážne tvrdenie vedcov o cvičení: Nepreháňajte to, inak vás môže zabiť!

Nepreháňajte to s cvičením! Zobraziť galériu (2)
Nepreháňajte to s cvičením! (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci dvíhajú varovný prst! Príliš veľa cvičenia nás údajne môže zabiť. Čo je na tom najkurióznejšie, týka sa to predovšetkým mužov bielej rasy. Ak trénujú najmenej sedem a pol hodiny týždenne, sú takmer dvakrát viac ohrození srdcovými chorobami ako tí, ktorí cvičia menej.

Výskumníci v Chicagu hodnotili a sledovali fyzickú aktivitu v priebehu 25 rokov a zistili prekvapujúci objav. Veľmi aktívni muži bielej rasy majú o 86 percent vyššiu pravdepodobnosť, že v strednom veku budú bojovať s nahromadením povlaku v srdcových tepnách. To sa však netýkalo černochov, ako odhalila nová štúdia.

Čítajte tiež: Príčina autizmu konečne odhalená?! Prekvapivé zistenie o najzáhadnejšej poruche

Hrozba rozvoja srdcových ochorení

Príliš veľa cvičenia v priebehu času spôsobuje údajne stres na tepnách vedúcich k vyššej kalcifikácii koronárnych artérií - CAC, ako sa uvádza na independent.co.uk. Vedci však varujú, že i napriek tomuto tvrdeniu by ľudia nemali prestať cvičiť.

Tím z Illinoisskej univerzity v Chicagu a Kaiser Permanente sa pozreli na fyzickú aktivitu 3 175 účastníkov čiernej a bielej rasy v dlhodobej štúdii a hodnotili prítomnosť CAC. Prítomnosť a množstvo CAC je varovným znamením pre lekárov, že pacient môže byť ohrozený srdcovým ochorením. Ide o signál, aby zvážil včasnú preventívnu prehliadku.

Dr Deepika Laddu, odborný asistent fyzioterapie na UIC College of Applied Health Sciences, povedal: "Očakávali sme, že časom budú vyššie úrovne telesnej aktivity spojené s nižšou úrovňou CAC."

Zaujímavé je, že neexistovalo žiadne riziko pre mužov čiernej rasy, 86-percentné navýšenie hrozby srdcového ochorenia platí len pre mužov bielej rasy.

Štúdia hodnotila cvičenia a tréningy u ľudí od mladšej dospelosti až do stredného veku. Študijná skupina absolvovala osem následných vyšetrení v priebehu 25 rokov od roku 1985 až do roku 2011, pričom vek účastníkov bol od 18 do 30 rokov a výskum sa skončil, keď dosiahli od 43 do 55 rokov. Výskumníci rozdelili účastníkov do troch odlišných skupín na základe modelov telesnej aktivity.

Odvážne tvrdenie vedcov o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Jedna skupina cvičila menej ako 150 minút týždenne, druhá skupina 150 minút týždenne a tretia viac ako 450 minút týždenne. Celkovo mali osoby v tretej skupine o 27% väčšiu pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinie CAC v strednom veku, než pacienti v prvej skupine. Keď boli rozdelení podľa rasy a pohlavia, zistilo sa, že muži bielej rasy sú vystavení najvyššiemu riziku. Vyššia šanca na CAC sa neukázala v prípade mužov čiernej rasy, ale ani u bielych žien.

Prof Laddu dodal: "Pretože výsledky štúdie ukazujú výrazne odlišnú úroveň rizika medzi čiernymi a bielymi účastníkmi na základe dlhodobých sledovaní ich fyzickej aktivity, dáta poskytujú odôvodnenie na realizáciu ďalšieho výskumu, ktorý by bol zameraný na jednotlivé rasy a ďalšie biologické mechanizmy súvisiace s rizikom CAC u ľudí s veľmi vysokou fyzickou aktivitou."

Spôsobuje stres na tepnách

Spoluautorka štúdie Dr. Jamal Rana, kardiologička zo spoločnosti Kaiser Permanente v Oaklande povedala: "Vysoká úroveň cvičenia v priebehu času môže spôsobiť stres na tepnách vedúcich k vyššej CAC. Avšak táto tvorba povlakov môže byť stabilnejšia, a preto je menej pravdepodobné, že sa roztrhne a spôsobí infarkt, ktorý sa v tejto štúdii nehodnotil. Neznamená to, že by mali ľudia prestať cvičiť."

Zistenia sú zverejnené v časopise Mayo Clinic Proceedings.

Viac o téme: SrdceFitnessCvičeniePosilňovanieChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9