Pohľad do zrkadla vám ukáže pravdu: Neskutočné, čo všetko možno vyčítať z tváre!

Z tváre možno odhaliť sexuálnu orientáciu!
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-17 05:55:00

Tvár odhalí aj to, čo by ste nechceli! Ľudské telo je ako otvorená kniha, z ktorej sa dá čítať už len pohľadom. Podľa vedcov tak možno zistiť sexuálny apetít, orientáciu, ale i charakter. Skutočne sa možno spoliehať na črty tváre?

Podľa nedávnej štúdie môžu rozmery tváre odhaliť sexuálny apetít človeka. Aj keď o mužoch je všeobecne známe, že majú väčšiu chuť na milostné radovánky ako ženy, u obidvoch pohlaviach to boli ľudia s relatívne okrúhlejšou a širšou tvárou, ktoré mali väčší sexuálny apetít, než ostatní. Prišiel na to vedecký tím Stevena Arnockyho, docenta psychológie na univerzite Nipissing v Kanade.

Čítajte tiež: Desať medicínskych procedúr, ktoré sa používajú zbytočne: Tieto sú najmenej efektívne

Tím našiel pozitívnu súvislosť medzi pomerom dĺžky a šírky našej tváre a naším sexuálnym apetítom. Súčasťou výskumu boli dva experimenty, ktorých sa zúčastnilo 457 mužov a žien. Každý jeden účastník bol vo vzťahu. Zistilo sa, že čím bola tvár okrúhlejšia a širšia, tým boli ľudia sexuálne aktívnejší. Táto súvislosť bola rovnaká ako u mužov, tak aj u žien. Zaujímavé je tiež zistenie, že muži s vyšším pomerom šírky a výšky tváre nemali problém s nezáväzným sexom a nevery sa dopúšťali častejšie.

Samotné zistenie je prekvapujúce, až neuveriteľné. Ako by však mohol mať tvar nejakej tváre niečo spoločné s libidom? Ak sa to vníma v kontexte iných štúdií, začína to byť čoraz jasnejšie, že je v tom nejaká logika a pravda. V skutočnosti, na rozdiel od klasického prístupu frenológie z 19. storočia, ktorá sa zaoberá podrobným štúdiom tvaru hlavy na odvodenie charakteru, analýza tvárového vzhľadu je do značnej miery poháňaná zvážením biológie a evolučnej teórie.

Sú za tým hormóny?

Stojí za to spomenúť ďalšiu nedávnu štúdiu, v ktorej program umelej inteligencie správne identifikoval ľudí ako homosexuálov na základe analýzy ich tváre. Štúdia tiež zistila, že homosexuálni muži mali v priemere viac ženských tvárových čŕt, zatiaľ čo lesbické ženy mali zase viac mužských čŕt. Homosexuálne a lesbické tváre majú menej sexuálnych charakteristických čŕt, pretože sú v súlade s jedným súčasným modelom, ktorý naznačuje, že rozvoj sexuálnej orientácie je výsledkom expozície hormónov v maternici.

Hormóny pravdepodobne tiež zohrávajú rozhodujúcu úlohu v prvej spomenutej štúdii o sexuálnom apetíte. Podľa nej širšie a okrúhlejšie tváre sú spojené s vyššími hladinami testosterónu. Testosterón, ako je známe, ovplyvňuje sexuálny apetít. V skutočnosti je šírka tváre spojená s inými charakteristikami, ktoré súvisia s testosterónom, ako je dominancia a agresia. Tieto štúdie tak spoločne poskytujú jasný obraz o tom, že testosterón riadi ako správanie, tak aj tvárový vzhľad.

Väčšina ľudí si všíma tvár. Určite si spomeniete na to, že ste videli niekoho, kto vyzeral dôveryhodne, priateľsky alebo agresívne. Už skoršie štúdie zistili, že ľudia majú tendenciu spájať široké tváre s dominantným správaním.

Príliš zovšeobecnené

Ľudia sa dokážu zhodnúť na odhalení charakteristík z tváre, častokrát však ide o falošný vnem. Existuje napríklad vynikajúca zhoda medzi ľuďmi o tom, ako vyzerá dôveryhodná a nedôveryhodná tvár. To však ešte neznamená, že taká osoba skutočne je. V štúdii, ktorú vykonali Nick Rule a spol, boli študenti vyzvaní, ako podvádzali pri teste. Zistilo sa, že nebol žiadny rozdiel vo vnímaní dôveryhodnosti na základe fotografii tváre študentov, ktorí podvádzali a tých, ktorí boli poctiví. Podobne hodnotili ľudia snímky vojenských zločincov a vojnových hrdinov.

Z vývojového hľadiska je pre nás zmysluplné nadmerne zovšeobecňovať, najmä pokiaľ ide o negatívne črty. Je bezpečnejšie preceňovať agresívnosť u niekoho, keďže vďaka tomu sa mu budeme vyhýbať a je menšia šanca, že by nás napadol. Je však dôležité, aby sme sa príliš nespoliehali na prvé dojmy..

Keď si pripomenieme štúdiu o sexuálnom apetíte, zatiaľ čo existuje spojitosť medzi šírkou tváre a sexuálnym apetítom, bolo by nesprávne konštatovať, že každý človek so širokou tvárou je sexuálnym maniakom. Ak si vezmeme 100 ľudí so širokými tvárami a 100 ľudí s úzkymi tvárami, v prvej skupine bude pravdepodobne viac ľudí s väčším sexuálnym apetítom, ale to neznamená, že v druhej skupine takí ľudia nebudú.

Z tváre sa dá vyčítať veľa - zdravie, charakter a údajne aj sexuálnu orientáciu. Treba si však dávať pozor, aby sme si nevytvárali predpoklady o jednotlivcoch príliš predčasne. Nemôžeme vedieť, čo všetko sa skrýva v človeku..

2017-10-17 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia