Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hrozivý dopad farbenia vlasov: Na krásu doplatíte zdravím!

Farbenie vlasov nie je práve najzdravšie, dajte prednosť prírodným produktom.
Farbenie vlasov nie je práve najzdravšie, dajte prednosť prírodným produktom. (Zdroj: thinkstock.com)

Každá žena chce mať žiarivé a lesklé vlasy s bohatou farbou. Keď však prídu šediny, farba sa nestáva len módny doplnkom, ale doslova potrebou. Podľa najnovšej štúdie sa však nežnejšie pohlavie vystavuje možnému zdravotnému riziku!

Farby na vlasy používa približne každá druhá žena, no väčšina z nich netuší, že táto zmena imidžu sa môže podpísať na zdraví!

Čítajte tiež: Bolesť chrbta sa môže skrývať za banálnymi vecami: Takto sa môže maskovať!

Zvýšené riziko vzniku rakoviny

Podľa štúdie na čele s londýnskym lekárom Kefaha Mokbelom majú ženy, ktoré si farbia vlasy až o 14% väčšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka! Profesor Mokbel, ktorý pracuje v nemocnici Princess Grace v Marylebone v Londýne preto odporúča ženám, aby si vlasy nefarbili viac ako dvakrát až päťkrát ročne! Podľa neho by malo nežnejšie pohlavie používať čo najviac prírodných produktov, ktoré sú k vlasom šetrnejšie, napr. hennu, ako uvádza The Sunday Times.

"Dnes sa ženám odporúča, aby si farbili vlasy každé štyri až šesť týždňov. Hoci sú potrebné ďalšie výskumy, ktoré by potvrdili výsledky našej štúdie, tieto zistenia naznačujú, že ak svoje vlasy vystavíte farbeniu, môžete tým prispieť k zvýšenému riziku rakoviny prsníka,“ povedal profesor Mokbel.

Odborník ďalej upozorňuje na pravidelné skríningy prsníkov, ktoré by mali podstúpiť hlavne ženy nad 40 rokov. Odporúča tiež výrobky na vlasy, ktoré obsahujú minimálnu koncentráciu aromatických amínov, ako je PPD (menej ako 2%). Ako dodal na sociálej sieti, pozitívna súvislosť medzi používaním farbív na vlasy a rizikom vzniku rakoviny prsníka nepredstavuje dôkaz príčinnej súvislosti.

Príčinná súvislosť nepotvrdená

Sanna Heikkinenová zo spoločnosti Finnich Cancer Registry, sa taktiež pridáva k profesorovi a tvrdí, že aj samostatný fínsky výskum našiel spojitosť medzi ženami, ktoré používajú farby na vlasy a pravdepodobnosťou rizika vzniku rakoviny prsníka.


Príčina autizmu konečne odhalená?! Prekvapivé zistenie o najzáhadnejšej poruche


„V štúdii sme sledovali štatistické prepojenie medzi používaním farbiva na vlasy a rizika rakoviny prsníka,“ dodala odborníčka.

Heikkinenová taktiež zdôraznila, že vedci si nie sú istí vzťahom príčiny a následku.

"Nie je možné potvrdiť skutočné príčinné súvislosti," povedala. "Mohlo by to byť napríklad, že ženy, ktoré používajú farbivá na vlasy, používajú aj iné kozmetické prípravky viac ako tie, ktoré nikdy nepoužili vlasové farbivá."

Podľa odborníkov na starostlivosť o vlasy zo spoločnosti Cosmetic Toiletry and Perfumery Association sú farby na vlasy pokryté prísnymi bezpečnostnými požiadavkami.

Viac o téme: RakovinaFarbenie vlasov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9