Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Celibát sa vám môže vypomstiť: Vážny dôsledok nedostatku sexu

Nedostatok sexu môže spôsobiť nepríjemné dôsledky!
Nedostatok sexu môže spôsobiť nepríjemné dôsledky! (Zdroj: thinkstock.com)

Ak vám chýba sex, zrejme ste smutné, striedanie nálad je na každodennom poriadku, nasleduje plač, zjedené bonboniéry a následne vypotené litre potu v posilňovni. To však nie je všetko. Hrozí oveľa vážnejší problém!

Ženy sú totiž v období "sucha" vystavené riziku tzv. vaginálnej atrofie. Tento stav spôsobuje, že vaginálne steny sú tenké a suché, čo môže viesť k nepríjemnému svrbeniu a spáleniu. Ide o bolestivý stav, ako sa píše na thesun.co.uk.

Čítajte tiež: Veľké porovnanie kvality vôd v dovolenkových destináciách: Tu sú najčistejšie pláže v Európe!

Vaginálna atrofia je bežný, liečiteľný stav, ktorý spôsobuje tenké vaginálne steny. Hoci to môže byť problém postihujúci ženy v akomkoľvek veku, je pravdepodobnejšie, že sa týka tých, ktoré prechádzajú alebo majú už po menopauze. Ich telo totiž produkuje menej estrogénu ako za normálnych okolností, čo má vplyv na to, ako sa "správa" vaginálna stena. Vaginálne atrofia sa môže vyskytnúť aj u žien, ktoré boli liečené na rakovinu. Obzvlášť, ak si pacientky prešli hormonálnou liečbou rakoviny prsníka.

Nebojte sa dotýkať svojho tela

Bežnými príznakmi tohto stavu sú výtok, pálenie, svrbenie, ťažkosti s močením či bolesť počas sexu. Dostatočný dôvod na to, prečo si dopriať dobrý sex a hlavne pravidelný orgazmus! Počas vyvrcholenia dochádza k zvýšenému prietoku krvi do vašich intímnych oblastí.

"Je veľmi dôležité mať zdravý sexuálny život s partnerom alebo sami. Ľudia zvyknú často hovoriť, že nemajú sex, keďže im chýba partner. Mali by na to zabudnúť a mať sami so sebou sexuálny vzťah. Masáže a dotýkanie sa intímnych oblastí dokáže rozprúdiť krv a tkanivo "tam dole" sa tak stáva elastickým," povedala Dr. Louise Mazantiová, londýnska sexuálna terapeutka.

Sexom či masturbáciou sa zvyšuje prietok krvi v intímnych oblastiach tela, pričom zároveň dodávame kyslík do vagíny. Výsledkom je menšia pravdepodobnosť zapálenej, tenkej alebo suchej vagíny.

Podľa Dr. Mazantiovej, ak bunky nemajú prísun dostatočného kyslíka, nemôžu odstrániť odpad z tkaniva, čo môže spôsobiť zápal, ktorý vedie k problémom, ako je spomínaná vaginálna atrofia. Nahromadené toxíny zabránia, aby sa do buniek dostali dôležité živiny - tkanino je slabšie a tenšie.

Ako dodala odborníčka, absencia sexu nie je len fyzický problém, ale môže mať taktiež vážne vedľajšie účinky na duševné zdravie človeka: "Keď nemáte určité obdobie vo svojom živote sex, vaša túžba sa znižuje a pýtate sa sama seba, kto vlastne ste a že nie ste už tou sexuálnou ženou ako kedysi. Môže to spôsobiť depresiu, krízu identity a vy môžete hlboko uvažovať o existenciálnej povahe."

Viac o vaginálnej atrofii

Prejavy

Hlavné príznaky vaginálnej atrofie (závisí od toho, aký závažný je stav):

  • Suchosť
  • Pocit pálenia
  • Výtok
  • Svrbenie
  • Infekcie močových ciest
  • Inkontinencia
  • Ľahké krvácanie po sexe
  • Nepohodlie počas sexu
  • Suchosť počas sexu
  • Stenčenie vagíny

Odvrátená strana vegetariánskej stravy: Po tomto zistení zmeníte názor na ňu


Čo spôsobuje stav?

Vaginálna atrofia je všeobecne spôsobená znížením produkcie ženského pohlavného hormónu estrogénu. Estrogén je hlavný hormón, ktorý reguluje ženský menštruačný cyklus a kontroluje ovuláciu. Je tiež zodpovedný za zahustenie vaginálnej steny a spôsobuje uvoľnenie sliznice, keď dievča prechádza do puberty. Ak vaše telo prestane produkovať estrogén, steny vašej vagíny sa môžu stať tenšie a suchšie. Okrem toho, že sú najviac postihnuté ženy  po menopauze a liečbe rakoviny, týka sa to aj fajčiarok. Fajčenie ovplyvňuje krvný obeh, čo vedie k tomu, že pošva a iné tkanivá nemajú zabezpečený prísun kyslíka.

Čo môže pomôcť?

Rôzne vaginálne gély by mohli byť účinné na liečbu suchosti a môžu pomôcť zlepšiť váš sexuálny život. Používajú sa hlavne na príjemnejší sex. Ak sa to nezlepší, je tu ďalšia pomoc v podobe voľno predajných liekov - estrogénových tabletiek. Dá sa tomu však jednoducho vyhnúť: pravidelným sexom alebo masturbáciou.

Nebojte sa dotýkať samých seba! Nielen že spoznáte vlastné telo a ďalší sex bude oveľa príjemnejší s väčšou šancou na dosiahnutie orgazmu, ale hlavne budete zdravšie..

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9