Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Veľké porovnanie kvality vôd v dovolenkových destináciách: Tu sú najčistejšie pláže v Európe!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Mnohí dovolenkári si vyberajú prímorskú destináciu na základe čistoty vody, ktorú každoročne hodnotí Európska enviromentálna agentúra (EEA). Pozrite sa, v ktorých krajinách je kúpanie najbezpečnejšie a ktorým lokalitám by ste sa radšej mali vyhnúť. Z hodnotenia odborníci nevynechali ani Slovensko.

 

Výsledky analýz vôd určených na kúpanie milovníkov leta potešia – väčšina európskych vôd sa môže pochváliť vodou vynikajúcej kvality. Ako uvádza portál Veda na dosah aj správa o kvalite vôd z roku 2016, čistota európskych vodných plôch je vyššia ako pred 40 rokmi, keď boli kontaminované zložkami odpadu. Prísne normy spĺňa viac ako 85 percent monitorovaných lokalít a viac ako 96 percent oblastí sa zmestilo do minimálnych požiadaviek Európskej únie na kvalitu vody.

Čítajte viac: Stačí už jedna dovolenka a začnú sa diať veci: Nečakané pôsobenie morskej vody na ľudské telo!

Odborníci porovnávali vyše 21-tisíc lokalít určených na kúpanie, vrátane prímorských pláží či vnútrozemských jazier. Voda vo všetkých obľúbených destináciách v rámci Chorvátska, Cypru, Grécka, Estónska, Malty, Rumunska, Slovinska, ale i Rakúska vyhovovala minimálnym normám stanoveným smernicami EÚ. Kvalita vody v týchto oblastiach bola podľa odborníkov dostatočná na to, aby rekreantom nehrozili zdravotné problémy.

Veľké porovnanie kvality vôd
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Oblasti s najvyššou kvalitou vody sú v Luxembursku (všetkých 11 vodných plôch), na Cypre (99 percent lokalít), Malte (99 percent lokalít), v Grécku (97 percent lokalít) a Rakúsku (95 percent lokalít). Voda s najmenej vyhovujúcou kvalitou bola minulý rok odhalená napríklad v Írsku (6 lokalít), vo Veľkej Británii (20 lokalít) a na Slovensku (jedna vodná plocha s nevyhovujúcou kvalitou - Gazárka). Veľmi zle v hodnotení dopadli Taliansko (100 oblastí), Francúzsko (82 oblastí) a Španielsko (39 oblastí), v ktorých sa nachádza najvyšší počet lokalít s vodou nevhodnou na kúpanie. Za najväčší zdroj znečistenia odborníci považujú kontamináciu z odpadových vôd. Aktuálny stav kvality vody si môžete pozrieť na interaktívnej mape Európskej enviromentálnej agentúry (EEA).

Veľké porovnanie kvality vôd
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Európska enviromentálna agentúra (EEA))

V hodnotení z minulého roka štrkovisko Gazárka prepadlo.
Zobraziť galériu (4)
V hodnotení z minulého roka štrkovisko Gazárka prepadlo.  (Zdroj: Európska enviromentálna agentúra (EEA))

 

Viac o téme: DovolenkaMoreKúpaniePorovnanie kvality vody
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9