Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Koruna krásy prezradí, ako je na tom zdravie: Varovné signály, že niečo nie je v poriadku!

Vaše vlasy môžu byť dobrým pomocníkom pri diagnostike - ich zdravie odráža stav vášho organizmu.
Vaše vlasy môžu byť dobrým pomocníkom pri diagnostike - ich zdravie odráža stav vášho organizmu. (Zdroj: thinkstock.com)

Udržať si naše zdravie v poriadku dáva zabrať. Náhle zmeny počasie, ktoré zažívame počas týchto dní imunitnému systému dávajú poriadne zabrať. Vedeli ste ale o tom, že to, čo vám je, vieme vyčítať aj z vlasov?

Zrejme nikto svoju diagnózu nevyčíta z hustoty či kvality svojich vlasov, ale podlomené zdravie vieme odporozovať z pokožky.

Suché a lámavé - pozor na slnko! 

Mávate vlasy bez lesku, suché a rýchlo sa lámajúce? Stáva sa vám to najmä pri slnečnom počasí? Na vine môže byť až príliš veľa slnečného žiarenia, ktoré vlasy vysušuje a láme. Obzvlášť je to pri blond vlasoch. Neklamným znakom, žeby sme sa pobytu na slnku mali vyhýbať je aj to, že pokožka na hlave sa môže prudko opáliť. To sa stáva, ak máte tenké a jemné vlasy. Jedným z najlepších účinných pomocníkov je samozrejme klobúk.

Dajte zbohom rýchlemu občerstveniu!

Mastné a vyprážané jedlo sa nemusí „prejaviť“ iba na vašej pleti. Zmena stravovania k horšiemu sa odrazí aj na zdraví vlasov. Vlasy sú po dlhodobejšom jedení takejto potravy tenšie a menej odolné.

Ak vám vlasy rastú pomaly, je možné, že vám chýba viac proteínov. Práve tieto stavebné jednotky s hlavnými „hrdinami“ pri raste vlasov. Ich nedostatok spôsobuje blokovanie rastu. Zaraďte do svojej stravy viac ovocia a zeleniny, kuracieho mäsa, rýb, vajíčok či orechov.

Trháte si vlasy?

Samozrejme to nemyslíme doslovne, aj keď aj to sa zrejme môže stať. Niektorí ľudia sú totiž natoľko perfecionalistami, že si pri nezdaroch „trhajú vlasy“.  Tento stav je spájaný s nepokojom, neistotou, frustráciou a potom doslova trhaním si vlasov. Je to kompulizívna porucha, zvaná tiež trichotilimánia. Pomôcť vie terapia.

Zdravie zubov a vaše vlasy

To, či máte chrup v poriadku v prvom rade zistíte podľa toho, či vás bolia alebo nie. To je jedným z prvých znakov, či nie je potrebné navštíviť svojho zubára. Niekedy sa však môže stať, že ak vlasom chýba keratín – proteín, majú väčšie riziko na vznik zubného kazu. Vyplýva to zo štúdie z časopisu Journal of Clinical Investigation. Keratín je totiž stavebným prvkom našich vlasov a zároveň aj zubnej skloviny. Ak je sklovina poškodená, že náchylnejšia na vznik kazov, na rozpad zubu. Preto si treba dobre všímať, čo je za nepohodou vo vašej ústnej dutine.

Nestresujte sa toľko!

Stresu sa nevyhnete, poradí sa to teda iba málokomu. Stres v práci či doma, nemal by sa, no stal sa súčasťou našich životov.

To, ako a či sa so stresom viete vyrovnať, vedia povedať aj vaše vlasy. Už vyššie sme spomínali trichotilomániu, no v dôsledku stresu strácame viac vlasov, akoby sme chceli.

V priemere denne stratíme 80- 100 vlasov denne. Ak však prichádzame o viac vlasov a je to aj viditeľné a postrehnuteľné, niečo predsa len nie je v poriadku. Rednutie vlasov súvisí so stresom, strachom, depresiou. Našťastie sa tento faktor dá ovplyvniť a tak aj prinavrátiť vlasom ich lesk a krásu.

Čítajte tiež: Nepríjemný problém, o ktorom nikto nehovorí: Keď nemôžete ísť na záchod, spravte jednoduchý trik!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9