Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Čo sa stane, ak si zuby neumyjeme celý rok? Nechutná pravda o tom, čo sa deje v našich ústach!

Zubný kaz sa vytvorí po niekoľkých dňoch zanedbanej starostlivosti o zuby. Čo sa stane po roku?
Zubný kaz sa vytvorí po niekoľkých dňoch zanedbanej starostlivosti o zuby. Čo sa stane po roku? (Zdroj: thinkstock.com)

Žiarivý úsmev by chcel mať každý z nás. Niekto preň spraví aj posledné, iný nemá problém umyť si zuby maximálne raz za deň. V spleti pravidiel sa niektorí z nás ani nevyznajú. Čo sa ale bude diať, ak si zuby nebudeme umývať mesiac či dokonca rok?

Predpokladáme, že k tomuto nepríde v žiadnom prípade. Každý z nás má zaužívané od malička starať sa o svoj chrup pravidelne a podľa „pokynov“. Je ale zaujímavé zistiť, čo by sa stalo v prípade, ak si ich umývať nebudeme.

Po jednom dni....

V tomto prípade to ešte nie je až také hrozné. Po 24 hodinách sa na zuboch začne tvoriť povlak, najmä na vonkajšej strane zubov. Ten obsahuje baktérie, ktoré naše zuby ani náhodou nechránia, práve naopak. Zápach z úst prichádza až na druhý deň.

Po týždni...

„Po siedmich dňoch neumývania zubov prichádza k nahromadeniu povlaku, stáva sa hrubším a v tomto momente začína zapáchať,“ povedal Dr. Mark Wolff, profesor a vedúci oddelenia komplexnej starostlivosti na New York University College of Dentistry.

Dodáva, že po troch dňoch až jednom týždni riskujeme začiatok zápalu ďasien, dokonca môžu začať krvácať. Ak by sme sa ich dotkli, mohli by byť začervenané, pretože sú podráždené.

Po mesiaci...

Ak ani po mesiaci nesiahneme po zubnej kefke, „zarobíme“ si na malér. Isto sa nebudeme vyhýbať sladkému, takže riziko vzniku zubného kazu je oveľa vyššie.

„Je to doba, kedy sa začnú tvoriť biele škvrnky na zuboch,“ povedal Dr. Wolff.

Tieto fľaky na zuboch sa robia z rôznych príčin, napríklad je to dôsledok výživy, genetiky, nahromadenia flouridu, v tomto konkrétnom prípade však ide o proces odvápňovania zubov – prvého významného stavu zhoršenia zubov.

Po roku...

Snáď k takémuto stavu nikdy nepríde, no predsa len, zo zvedavosti sa pozrime nato, čo sa deje v ústach.

Ak po 365 dňoch nesiahnete po zubnej kefke, vytvorí sa na zuboch sekundárny povlak, zuby sa začnú kaziť oveľa rýchlejšie. Je to spôsobené neumývaním zubov, stravou bohatou na cukor. Diery v zuboch nie sú vôbec ojedinelé. Trpia aj ďasná, sú extrémne červené a zapálené.

Čo je „dobré“, najmä v tomto prípade je fakt, že ľudské telo sa dokáže chrániť. Závisí to ale od veku. Ľahšie sa s podobným problémom vyrovná mladší organizmus ako organizmus 50 ročného človeka. Preto sa zuby mladšieho človeka nepokazia tak rýchlo ako zuby seniora.

Po piatich rokoch...

Neumývať si zuby päť rokov je naozajstný extrém.

Mladý človek zvyčajne skončí so zápalom ďasien či zubným kazom. Starší človek, ktorý má menšiu odolnosť tela, môže po dobu jedného roka bez umývania zubov skončiť s ťažkým zápalom ďasien, dokonca sa mu zuby môžu začať uvoľňovať,“ dodáva Dr. Wolff.

Ako si teda zuby správne umývať?

Na toto existuje niekoľko odpovedí, z ktorých si každý nájde svoj správny spôsobom ústnej hygieny. Doktor Wolff odporúča umývať si zuby pastou s fluoridom, minimálne raz dňa. Ak trpíme zápalom či zubným kazom, mali by sme po kefke siahnuť minimálne dvakrát denne.

Alebo vám môže pomôcť aj nasledujúceho video...

Čítajte tiež: Sušené ovocie v mikulášskych balíčkoch? Pravda o tom, či je to zdravá náhrada sladkostí!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9