Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nebezpečné tajomstvo v hotelových izbách: S týmto nikto nerátal ani v najhoršom sne!

Naoko môže vyzerať, že hotelová izba je čistá, opak je však pravdou!
Naoko môže vyzerať, že hotelová izba je čistá, opak je však pravdou! (Zdroj: thinkstock.com)

Letné dovolenky sa nezadržateľne blížia. Pieskové pláže, tropické slnko a celé dni pohodlného ničnerobenia lákajú našincov na miesta, kam sa bežne cez rok nedostanú. S exotickými destináciami prichádzajú riziká, s ktorými sa môžete stretnúť už pri vstupe do hotelovej izby!


​Nehovoriac o samotnej preprave. Letecká doprava sa stáva čoraz obľúbenejšou, je rýchla a už nie až tak drahá ako tomu bolo v minulosti. Uprednostníme komfort a pohodu pred niekoľkohodinovou cestou autom či autobusom. Armáda baktérií ale číha na každom rohu!

Pripútať sa bohužiaľ musíte

Hneď, ako sa pohodlne usadíte v sedadle, pripútate sa pásom. Americkí hygienici zistili, že bezpečnostný pás je jedným z najviac znečistených častí sedačky. Prejde totiž neuveriteľným množstvom rúk, pričom medzi nimi sa nájde minimum tých, ktoré patria upratovaciemu personálu.

Hygienu by sme mali prirodzene dodržiavať, ak ideme jesť. Môžete mať však čisté umyté ruky, pre mini stolíček pred vami to neplatí! Tieto „mini“ stolíky totiž nie sú na zozname upratovačiek na prvom mieste, preto ich zvyknú podceniť, čo sa týka ich hygieny. Ak si uvedomíme, čo všetko naň cestujúci pred nami položili, je na mieste pouvažovať, či to predsa len nevydržíme až do hotela... Toalety v lietadlách síce zápachom pripomínajú najčistejšie miesto v celom lietadle, nedajte sa však oklamať. Sú najväčším semeniskom baktérií!

Baktérie čakajú aj v hoteloch

Najväčší pozor by sme si mali dávať v destináciách, ktoré v hygienickom rebríčku v udržiavaní čistoty nie sú na najvyššej úrovni. Ak si objednáte all inclusive zájazd, očakávate, že o vás bude postarané na jednotku, a že vám nič hroziť nemôže. To je samozrejmé, no niektoré kroky sa oplatí dodržiavať.


All inclusive dovolenka vám môže zlikvidovať telo: Jej temná stránka vás šokuje!


Umývajte si ruky

A to neplatí iba po použití toalety. Najviac baktérií sa samozrejme zdržuje v kúpeľni (na vodovodných kohútikoch), výnimkou nie sú ani spotrebiče, vypínače, telefóny na izbách. To najšpinavšie, čo budete počas dovolenky držať v ruke, je ovládač od televízie. Niekedy aj tá posledná vec, o ktorej ste pochybovali, že by nemohla byť čistá, môže byť zdrojom nepríjemnej nákazy.

Samozrejmosťou by mali byť prezuvky. Nosiť by sme ich mali aj v izbe, kde sú koberce. Starostlivosť o ne môže byť vynikajúca, na druhej strane aj nedostatočná. Aby ste sa vyhli prípadným neželaným nákazám, okrem prezúvok vyvetrajte na čersvtom vzduchu uteráky, noste bavlnenú  bielizeň a ponožky a starostlivo sa o pokožku starajte..

Kto by si chcel z dovolenky odniesť suvenír v podobe mykózy nôh? Mykóza nôh sa prejavuje svrbením a podráždením, olupovaním kože na nohách, trhlinkami kože a neraz aj nepríjemným zápachom. Preto by mala vaša lekárnička v kufri obsahovať jeden z účinných krémov proti podobným ochoreniam, ak nie krém, zásyp bude tiež efektívny.

Neželaní hostia v posteli

Máte paranoje z posteľnej bielizne? Niekedy to nemusí byť na škodu. Malý drobný chrobáčik menom ploštica môže byť neželaným hosťom v posteľnej bielizni. Spoznať jeho prítomnosť sa dá voľným okom a to stopami na plachtách či dekách alebo vankúšoch. Ak máte podozrenie, že tieto potvorky v posteli prebývajú, neváhajte a okamžite vyhľadajte hotelovú obsluhu, ktorá vám posteľnú bielizeň vymení. Ak nie, urýchlene vyhľadajte svojho delegáta a žiadajte o zmenu izby.

Klimatizácia môže byť vykúpením..., ale za akú cenu?

Nejeden z nás ocení pri horúčavách klimatizáciu, ktorá osvieži a zároveň schladí telo po náročnom dni na pláži. Práve klíma je zdrojom plesní, baktérií a nákaz, najmä, ak sa neudržuje v dostatočnej čistote. Pritom pravidelne, hlavne pred letným obdobím, by mal odborník vyčistiť nielen filter v klimatizácii. Ako spoznáte, že je klimatizácia znečistená? Prvým príznakom je zápach šíriaci sa po zapnutí klimatizácie a nízky chladiaci výkon. Opýtajte sa na to personálu hotela, ak máte podozrenie! Znečistená klimatizácia vám môže poškodiť horné a dolné dýchacie cesty! 

O zdravie sa treba starať a nepodceňovať niektoré nástrahy, ktoré na nás počas oddychu striehnu.

Čítajte tiež: Aká je v skutočnosti správna veľká potreba? Prekvapí vás, ako často by sme mali chodiť na záchod!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9