Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mamografia ako jeden veľký podvod? Odborník prehovoril, či je ženám skutočne nanič!

Je mamografické vyšetrenie zbytočné?
Je mamografické vyšetrenie zbytočné? (Zdroj: thinkstock.com)

Zachraňuje životy alebo je nepodstatná? Špekulácie o význame mamografie sa šíria rýchlosťou blesku a opäť rozvírili vlnu diskusií. Zatiaľ čo ju niektorí považujú za účinnú prevenciu pred nebezpečným ochorením, iní tvrdia, že nie je potrebná!

Nemajú vplyv na úmrtnosť?

Mamografia môže včasne zachytiť a diagnostikovať zmeny v tkanive prsnej žľazy a tým identifikovať prípadné ochorenie. Tak môže žene zachrániť život! V poslednom čase však niektorí odborníci toto vyšetrenie stavajú do negatívneho svetla.

Odštartovala to jedna z najväčších a najdlhších štúdií, ktorá po 25 rokoch skúmania na takmer 100-tisícke ženách prišla k šokujúcemu zisteniu. Mamografy vraj nemajú žiadny vplyv na úmrtnosť v dôsledku rakoviny prsníka. Niektoré účastníčky štúdie pritom chodievali pravidelne na mamografické vyšetrenia. Napriek tomu dopadli rovnako ako tie, ktoré neabsolvovali za tie roky mamografiu. Navyše, až 22 percent zistených rakovín prsníka bolo nesprávnych, takže ich liečba bola zbytočná. Výskumníci sú preto jednoznačne za to, aby sa prínos mamografie prehodnotil.

Zrušili preventívne prehliadky

Úrady verejného zdravotníctva v jednotlivých štátoch aj napriek zverejnenej štúdii naďalej odporúčajú mamografické vyšetrenie pre všetky ženy staršie ako 40 rokov. Iné je to vo Švajčiarsku, kde boli odborníci znepokojení týmito informáciami, a tak v krajine zrušili preventívne prehliadky!

Dokonca sa objavili upozornenia, že toto vyšetrenie dokáže zabrániť  len jednému úmrtiu z 1000 žien, ktoré ho podstúpili. Navyše, spôsobuje aj poškodenia! A tak Švajčiari prestali odporúčať ženám nové plošné skríningové programy na mamografe. Švajčiarsky lekársky panel vo februári 2014 odporučil vo svojej správe, že ženy by mali byť jasne informované nielen o výhodách a prínosoch, ale aj o poškodeniach spôsobených mamografom.

LactoFeel je vaginálny krém, ktorý pomôže pri liečbe bakteriálnej vaginózy a zabráni jej opakovaniu. Používa sa na obnovu normálneho pH pošvy, zmiernenie a odstránenie stavou súvisiacich s bakteriálnou vaginózou - odstraňuje nepríjemný zápach, výtok a ťažkosti!

Odborník vyšiel s pravdou von

Možno považovať mamografiu za zbytočnú? Opýtali sme sa na to skúseného radiológa z Bratislavy, ktorý má 15-ročnú prax.

"Z možných dostupných diagnostických metód ako pohmatové vyšetrenie, USG a MMG (mamografia) sa na podklade mnohých štúdií MMG ukázala ako najlepšia skríningová metóda (dostupnosť, presnosť, nežiaduce účinky, cena, ...)," povedal nemenovaný rádiológ.

Ako ďalej odborník dodal, mamografické vyšetrenie bolo zavedené pred 30 rokmi ako skríningová metóda na skorý záchyt karcinómu prsníka na podklade mnohých relevantných štúdií, vykonaných na mnohotisícových vzorkách populácie západnej Európy a Ameriky. Veľká väčšina relevantných štúdií dokázala zníženie úmrtnosti u vyšetrovanej vzorky populácie o cca 20-35% v porovnaní s nevyšetrovanou populáciou žien. Objavili sa aj také štúdie, ktoré to nedokázali, napr. bulvárom bohato citovaná Kanadská štúdia z 90. rokov, u ktorej bola zistená len 3% redukcia mortality. Odborníci výsledky spochybnili pre mnohé nedostatky – napr. že do sledovanej vzorky boli zaradené i ženy s preukázateľne hmatným pokročilým nálezom. Pritom štúdie robené v 80-90. rokom minulého storočia boli robené na analógových mamografoch, ktoré mali vyššie dávky žiarenia a omnoho nekvalitnejší obraz než terajšie digitálne mamografy!

Existujúce riziko?

Predsa len má mamograf nejaké negatívum. No vždy to treba porovnať s jeho pozitívami!

"Na verejnosti sa diskutuje o nežiaducom vplyvu MMG, ktorý naozaj existuje. Podľa informácií z posledného kongresu sa hovorí o výskyte tzv. indukovaných karcinómov prsníka. Ide o karcinómy, ktoré by bez MMG vyšetrenia nevznikli. Približne 1 indukovaný karcinóm pripadá na 1 milión MMG vyšetrení," upozorňuje rádiológ.

Podľa lekára je však vždy nutné porovnať riziko a benefity, pričom toto riziko je u MMG zanedbateľné v porovnaní s benefitmi vyšetrenia.

Nie je lepšej diagnostickej metódy

"Preto spoločenská hystéria podporovaná rôznymi hoaxami a škodlivosti mamografie je úplne zbytočná a kontraproduktívna – môže veľa žien poškodiť," dodal odborník na záver.

V súčasnosti neexistuje žiadna lepšia diagnostická metóda na včasný záchyt karcinómu než mamografia. Každá žena vo veku od 40-69 rokov by preto mala absolvovať toto vyšetrenie každé dva roky, pričom veľmi dôležité je aj samovyšetrenie a v prípade  nejasného MMG nálezu alebo denzných (hutných) prsníkov doplnenie USG vyšetrenia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9