Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Sexuálna orientácia v skutočnosti nie je rozhodnutím: Ako vzniká homosexualita!

Homosexualita nie je rozhodnutím!
Homosexualita nie je rozhodnutím! (Zdroj: thinkstock.com)

Otázka vzniku homosexuality je stále predmetom diskusií. Najprv sa vedci domnievali, že homosexualita je vrodená, potom vznikli dohady, že homosexuálmi sa stávajú muži, ktorí sa v detstve boja svojej dominantnej matky pri absencii otca. Kde je teda pravda?

Prednedávnom sa realizovala najväčšia genetická štúdia homosexuálnych ľudí, ktorá v týchto dohadoch konečne zaviedla poriadok. Má totiž dôkazy, ako vzniká homosexualita. Vedci štúdie zistili, že sexuálnu orientáciu majú ľudia už zakódovanú priamo v génoch! Tvrdenie, že je rozhodnutím, tak jednoznačne odmietajú.

Najväčší dôkaz o homosexualite

Odhalili to skúmaním DNA viac ako 400 párov homosexuálnych súrodencov. V genóme rodinne spriaznených homosexuálnych mužov našli dve opakujúce sa časti DNA. Aj keď sa súrodenci od seba odlišovali správaním, vzhľadom či inteligenciou, ich spoločnou črtou bola homosexualita. DNA sa opakovala v rovnakých častiach dvojice chromozómov. Ide o doteraz najväčší dôkaz pre geneticky kódovanú sexuálnu orientáciu. Ako potvrdil vedúci výskumu Alan Sanders, výsledky tak ukázali, že sexuálna orientácia nie je rozhodnutím, ako si mnohí doteraz mysleli!

Vyjasnil sa starý výskum

Podobný, no menší výskum, sa konal ešte začiatkom deväťdesiatych rokov. Vtedy sa o homosexualite moc nehovorilo. Preto, keď genetik Dean Hamer prišiel s tvrdením, že našiel tzv. "hmosexuálny gén", pobúril verejnosť, ktorá jeho výskum označila za kontroverzný. Výsledok výskumu nikto nebral vážne. Teraz však nedávna veľká štúdia podporuje Deana Hamera, čím sa otázky okolo genetického kódu a homosexuality vyjasnili.

Neurovedec Simon LeVay ukončil tému o homosexuality týmto vyjadrením: "Môžeme si vybrať, či budeme sami sebou, alebo sa prispôsobíme názorom iných na to, čo je normálne. Heterosexuálna, homosexuálna či bisexuálna orientácia, alebo žiadna z nich sú však kľúčovou časťou toho, čím sme sčasti aj vďaka DNA, s ktorou sme sa narodili."

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9