Jablko nad zlato? Jeho odvrátená strana, o ktorej by ste mali vedieť!

Jablko môže niekedy aj uškodiť!
Zdroj: thinkstock.com
2014-11-19 19:00:00

Viete o tom, že nám môžu jablká uškodiť? Aj keď obsahujú množstvo vitamínov, minerálnych a stopových prvkov a kyselinu listovú, predsa len je tu niečo, o čom sa v súvislosti s nimi málo hovorí. Máme dôkaz!

Jablko = zlé zuby?

Vedela, že jablko patrí medzi najzdravšie ovocie! Navyše, jej veľmi chutilo, tak prečo si nedopriať túto zdravú pochúťku aj niekoľkokrát ročne? Reč je o našej známej z redakcie 50-ročnej Eve, ktorá si kedysi nevedela predstaviť deň bez tohto sladkého ovocia. Pri pozeraní televízie, čítaní pútavej knihy či ako olovrant v práci – vždy mala jablko po ruke. No práve toto ovocie je údajne zodpovedné za stav jej chrupu, na čo upozornila zubárka, ktorú počas roka zvykla navštíviť aj niekoľkokrát.

Problémy so zubami ju hnevali. O to viac, keď si poctivo čistila zuby, používala zubnú niť a tiež ústnu vodu. Napriek vynikajúcej dentálnej hygiene strávila v stomatologickom kresle aj hodiny! Ovocie, ktoré tak milovala, však ukázalo svoju silu, čo sa podpísalo na jej zuboch. Ako jej stomatologička povedala, vraj za jej stav chrupu môžu kyseliny v jablkách, ktoré jedávala aj niekoľkokrát denne.

Zaujímalo nás, či je to skutočne pravda, preto sme sa na to opýtali dentálnej hygieničky Lenky Brodyovej, ktorá pracuje v stomatologickom centre MySmile.    

Kyslá strava ako ničiteľ zubnej skloviny

„V podstate mala zubárka z časti pravdu. Častý, opakovaný príjem kyslej stravy (ovocie, jedlá s octom...) resp. napojov (džúsy, kola, víno) spôsobí , že v ústach okamžite vzniká kyslé prostredie. Zub sa zmäkčuje, dochádza k poškodeniu zubnej skloviny, avšak v tomto prípade nehovoríme o vzniku zubného kazu, ale o tzv. erozii, pretože poškodenie zubnej skloviny nezapríčiňuje premena cukrov na kyseliny pôsobením mikroorganizmov, ale práve priamo kyseliny z prijatej potravy, nápojov,“ povedala Lenka Brodyová.

Čo radí odborníčka?

Ako dodala dentálna hygienička, práve u pacientov s eróziami je často veľmi dobrá hygiena. Robia však jednu chybu. Vyčistia si zuby hneď po príjme kyslej stravy. Vtedy je povrchová vrstva zmäknutá a čistením ju odstránia. Preto pozor na množstvo prijímaných kyslých potravín, vrátane jabĺk!

Rady od dentálnej hygieničky:

  • Znížte množstvo prijímanej kyslej stravy a nápojov.
  • Zvýšte fluoridáciu zubov a tým aj vytvrdenie zmäknutej skloviny.
  • Po príjme kyslého vypláchnite ústa čistou resp. fluoridovanou ústnou vodou.
  • Nečistite si zuby zubnou kefkou 60 minút po príjme takejto stravy, kým nie je prostredie v ústach neutrálne.

Nech máte zdravý úsmev bez bolesti!

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-11-19 19:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia