Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Bojíte sa cestovať na dovolenku lietadlom? Takto zvýšite bezpečnosť!

Dodržiavajte bezpečnostné pokyny v lietadle a docestujete na dovolenku bez ujmy na zdraví.
Dodržiavajte bezpečnostné pokyny v lietadle a docestujete na dovolenku bez ujmy na zdraví. (Zdroj: thinkstock.com)

Let lietadlom... Niektorým nevadí, iných desí na smrť. Hlavne teraz po tragických leteckých nehodách, ktoré sa udiali v posledných dňoch, mnohí premýšľajú, či je cestovanie lietadlom vôbec bezpečné.

Len v priebehu niekoľkých dní sa udiali tri letecké tragédie, pri ktorých zahynuli desiatky ľudí. Oplatí sa ísť na dovolenku letecky alebo radšej autobusom či autom? Ako sa uvádza na Dailymail.co.uk, podľa leteckých expertov je rok 2014 stále jedným z najbezpečnejších leteckých rokov v leteckej histórií (od roku 1946). Ak sa aj napriek tomu bojíte, pozrite sa na tipy, ako zvýšite bezpečnosť cestovania lietadlom!

Radšej priamy let

Ak máte možnosť výberu, zvoľte si radšej priamy let pred letom s prestupmi. Let bez medzipristátia totiž znižuje pravdepodobnosť nehody. Štatistiky hovoria, že väčšina leteckých nehôd sa stáva počas pristátia a vzletu lietadla.

Veľké lietadlá vyhrávajú Taktiež záleží od toho, či máte možnosť výberu. Bezpečnejšie lietadlá sú tie, ktoré sú väčšie, keďže majú lepšiu stabilitu vo vzduchu. Navyše, človek sa v nich cíti oveľa pohodlnejšie ako v menších. V menších lietadlách pocítite i ten najmenší otras, navyše viac hučia a let je celkovo menej komfortný.

Inštrukcie nadovšetko

Pred odletom vás letušky oboznámia o bezpečnostných pokynoch. Počúvajte ich pozorne! Ak cestujete častejšie lietadlom a máte pocit, že ide stále o tie isté informácie, mýlite sa. Umiestnenie únikových či núdzových východov sa totiž môže u rôznych typov lietadiel líšiť! Preto si skontrolujte kyslíkové masky nad hlavou a záchranné vesty pod sedadlom.

Ktoré sedadlo je najbezpečnejšie?

Ak sa vám už v hlave premietajú katastrofické scenáre a pritom ešte nesedíte v lietadlo, určite si rezervujte miesta v blízkosti núdzového východu nad krídlami, kde býva konštrukcia lietadla najpevnejšia. Určite sa vám na týchto miestach nebude dvíhať žalúdok! Bezpečné sú tiež sedadlá do siedmej rady pri núdzových východoch. Ak často trpíte cestovnou nevoľnosťou, nesadajte si v zadnej časti lietadla. Ste vzdialený od jeho stredu, takže pocítite výraznejšie akékoľvek pohyby.

Chcete predísť trombóze hlbokých žíl alebo vzniku krvných zrazenín? Sadnite si na krajné sedadlo pri uličke. Môžete kedykoľvek vstať a ponaťahovať sa. Mnohí odborníci upozorňujú, že práve počas letu stúpa riziko vzniku krvných zrazenín až štvornásobne! Zvyšuje sa pri letoch dlhších ako 4 hodiny.  

Tehotné ženy by mali dať prednosť sedadlám v predných radách pri uličke. Tak majú toalety v blízkosti, možnosť väčšieho pohybu a tým aj lepšieho kontaktu s personálom.

Ďalšie tipy, ako zabránite nešťastiu

  • V každom prípade používajte bezpečnostné pásy.
  • Vykašlite sa na silné prášky na spanie či alkohol. Ak budete pod ich vplyvom, nebudete sa vedieť rýchlo a správe rozhodovať v prípade nešťastia.
  • Dajte si na seba odev svetlejšej farby – z dôvodu požiaru. Ženy by sa mali vzdať opätkoch a zvoliť si skôr pohodlné tenisky.
  • Dôležité je správne uloženie príručnej batožiny. Uistite sa, že máte priestory na batožinu nad hlavou zatvorené počas letu. Ak s tým máte problém, požiadajte o pomoc letušku alebo stewarda.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9