Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako súvisia lieky na cholesterol s cukrovkou? Budete prekvapení!

Niektoré lieky na cholesterol vraj môžu prispieť k vzniku cukrovky!
Niektoré lieky na cholesterol vraj môžu prispieť k vzniku cukrovky! (Zdroj: thinkstock.com)

Ak sa liečite na vysoký cholesterol a beriete lieky, mali by ste zbystriť pozornosť! Niektoré statíny, resp. lieky na cholesterol, môžu zvýšiť pravdepodobnosť vzniku cukrovky typu 2!

Naznačila to nová štúdia, ktorá zistila, že riziko bolo väčšie u pacientov užívajúcich atorvastatín (Lipitor), rosuvastatín (Crestor) a simvastatín (ZOCOR).

V štúdii sa vedci zamerali na takmer 500-tisíc obyvateľov Ontaria v Kanade a prišli na to, že celková pravdepodobnosť vzniku cukrovky bola nízka u pacientov užívajúcich statíny. Napriek tomu však tí, ktorí užívali Lipitor mali o 22 percent vyššie riziko novodiagnostikovanej cukrovky, užívatelia Crestoru mali o 18 percent vyššie riziko a tí, ktorí brali ZOCOR, mali o 10 percent vyššie riziko. Štúdia bola zverejnená v časopise BMJ.

Lekári by mali zvážiť riziká liekov

Vedci upozorňujú, že lekári by mali zvážiť riziká a prínosy pri predpisovaní liekov. To však neznamená, že by mali pacienti prestať užívať statíny.

Chyby vo výskume?

Aj keď výskum ukázal vzťah medzi statínmi a vyšším rizikom vzniku cukrovky, nepreukázal príčiny a vzťah účinku.

"Aj keď ide o dôležitú štúdiu, ktorá hodnotila vzťah medzi statínmi a rizikom diabetu, štúdia má niekoľko chýb, ktoré sťažujú zovšeobecnenie výsledkov. Neboli  tu známe žiadne údaje týkajúce sa hmotnosti, etnika a rodinnej histórii. A toto sú všetky dôležité rizikové faktory pre rozvoj diabetu," povedal Dr. Dara Cohen, profesorka medicíny na oddelení endokrinológie, cukrovky a ochorení kostí na Icahn School of Medicine at Mount Sinai v New Yorku.

Profesorka Cohen ďalej dodala, že štúdia neobsahovala ani žiadne ďalšie informácie o cholesterole pacienta a o hladinách cukru v krvi.

Prínosy prevažujú riziko choroby

Fínski lekári upozornili, že potenciálne riziko vzniku cukrovky by nemalo zastaviť ľudí od užívania statínov. Tie majú svoje prínosy pre zdravie človeka.

"Celkový prínos statínov jednoznačne prevažuje potenciálne riziko cukrovky," povedali výskumníci z University of Turku.

U statínov bolo preukázané, že znižujú srdcové ťažkosti, preto sa hovorí, že hrajú dôležitú úlohu v liečbe.

Na cukrovku sú niektoré lieky prospešné

Zaujímavé je, že niektoré lieky na cholesterol môžu mať pre pacientov s cukrovkou priaznivé účinky. Napr. pravachol môže byť vhodný pre pacientov s vysokým rizikom vzniku cukrovky. Tiež fluvastatín (Lescol) bol spojený s 5 percentami zníženého rizika vzniku cukrovky a lovastatín (Mevacor) s 1 percentom.

Ľudia s cukrovkou 2. typu majú vyššie hladiny cukru v krvi, pretože ich telo si nedokáže vyrobiť, ani správne používať inzulín. Výskumníci dodali na záver, že niektoré statíny môžu poškodiť sekréciu inzulínu a blokovať tak jeho uvoľňovanie.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9