Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nová nádej pre astmatikov: Dokáže ich vyliečiť vitamín D?

Asmatikom by mohol pomôcť pri ich liečbe vitamín D získaný zo slnka.
Asmatikom by mohol pomôcť pri ich liečbe vitamín D získaný zo slnka.

Nová štúdia prichádza so šokujúcim zistením, ktoré sa týka ľudí trpiacich astmou. Prišla na to, že existuje nový liek, ktorý ich môže vyliečiť. Je ním vitamín D získaný zo slnka. Ako potvrdil výskum, údajne čas astmatikov strávený opaľovaním im môže pomôcť pri liečbe ochorenia.

Ľuďom s astmou sa ťažko dýcha, keďže majú zapálené dýchacie cesty, ktoré sú zúžené a opuchnuté. Väčšina z nich sa lieči steroidmi, ale lieky nemusia vždy zabrať. Je tu však nová nádej na ich vyliečenie - vitamín D.

Skúmali hladiny chemickej látky v bunkách

Tím skúmal produkciu chemickej látky interleukín-17a jej hladiny v bunkách 18 pacientov trpiacich na astmu, ktorí sú rezistentní voči steroidom, 10 pacientov, u ktorých zaberala liečba steroidmi a ďalších 10, ktorí boli úplne zdraví. Výsledky ukázali, že u pacientov s astmou boli oveľa vyššie hladiny chemickej látky než u tých bez astmy a u pacientov s astmou, ktorí boli rezistentní voči steroidom, boli najvyššie úrovne interleukínu-17.

Vitamín D ako účinný doplnok liečby

Skúmaním sa ďalej zistilo, že steroidy neboli schopné znížiť produkciu chemickej látky v bunkách pacientov s astmou, zatiaľ čo vitamín D ju naopak v bunkách sledovaných pacientov znížil. Vitamín D by preto mohol byť účinným doplnom liečby pre všetkých pacientov trpiacich astmou.

„Vieme, že ľudia s vysokou hladinou vitamínu D sú schopní lepšie kontrolovať svoju astmu – toto spojenie je celkom zarážajúce,“ povedala hlavná výskumníčka Catherine Hawrylowicz.

Vitamín D by mohol byť použitý na liečbu pacientov, ktorým lieky nezaberajú, ale aj tých, ktorí sa obávajú z možných vedľajších účinkov steroidov. Ak by mali príjem tohto vitamínu, užívali by tak menej liekov, čím sa znižuje riziko škodlivých vedľajších účinkov.

Pozor na slnko

Aj keď slnko môže zmierniť príznaky astmy, ako upozornila Catherine Hawryloicz, treba si dávať pozor na to, že aj príliš veľa slnka môže byť pre nás škodlivé.

Prečítajte si článok o veľkom prehľade vitamínov. Nájdete tam aj vitamín D a dozviete sa, v ktorých potravinách sa nachádza.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9