Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ako správne užívať tabletky? Vyvarujte sa jednej základnej chyby!

Príbalové letáky by sme mali veľmi starostlivo preštudovať. Dozviete sa, ako správne lieky brať.
Príbalové letáky by sme mali veľmi starostlivo preštudovať. Dozviete sa, ako správne lieky brať. (Zdroj: thinkstock.com)

Niektorí z nás sa pri liečbe spoliehajú na prírodu, iní radšej zájdu do lekárne a kúpia si lieky, ktorými sa snažia príznaky zmierne a postupne sa vyliečiť. Existuje skupina liekov, ktoré by sme na prázdny žalúdok brať nemali. Možno chuť do jedla nemáme, no je to dôležité.

Protizápalové lieky

Tieto lieky, ktoré neobsahujú steroidy, sa používajú na utíšenie bolesti tým, že blokuje prostaglandíny. Sú to hormóny, ktoré zohrávajú úlohu v zápalovom procese, napríklad pri bolestiach v žalúdku. Napomáhajú regulovať distribúciu žalúdočnej kyseliny. Práve preto by sme mali pred užitím tohto lieku jesť, pretože nám hrozia zažívacie ťažkosti.

Lieky proti bolesti

Narkotické analgetiká sú považované za opiáty, ktoré znižujú signály bolesti v mozgu. Jesť by sme pred ich užitím najmä preto, lebo spôsobujú nevoľnosť, vracanie. Hoci ich bežne nezoženieme bez predpisu, je dobré vedieť, že takto silné a dôležité lieky potrebujeme brať s ohľadom na svoj vlastný organizmus.

Antikoncepcia

To, že tieto tabletky ženy berú v rovnaký čas každý deň má svoj význam – ide o to, že sa zvyšuje účinnosť tabletky. To, že ju beriete po jedle spôsobuje, že dochádza k minimalizácii nevoľnosti, ktorá by mohla nastať. To, že ju naplánujete spolu s jedlom môže byť tiež dobrým pripomenutím, aby sme na ňu nezabudli.

Antacidá

Ak potrebujete zmierniť pálenie záhy, či zlepšiť tráviace potiaže, antacidá pomôžu tým, že neutralizujú žalúdočné kyseliny. Pred požitím takéhoto lieku by sme mali mať na pamäti, že pilulku musíme zapiť aspoň hodinu po jedle alebo ju zjesť spolu s jedlom. Pozor na situáciu, keď vám začnú potiaže počas noci – vtedy by sme ich mohli brať aj bez jedla.

Ako správne brať tabletky?

V príbalových letákoch je vždy napísané, ako a kedy tabletky brať. Čo ale jednotlivé inštrukcie znamenajú?

  • Vezmite si tabletku s jedlom alebo po jedle

Táto inštrukcia je jednoznačná – vziať si pilulku spolu s jedlom tým, že ju zajete, alebo po jedle – čo je časový úsek približne pol hodiny po jedle.

Lieky ako aspirín by mali byť brané s jedlom z jedného dôvodu – redukujú a zmierňujú vedľajšie účinky ako podráždenie žalúdka.

  • Vezmite si tabletku bezprostredne pred jedlom

Aj táto inštrukcie je pomerne jasná, zjedzte preto tabletku s prvým sústom jedla alebo ju zapite hneď pred jedlom.

  • Vezmite si tabletku na prázdny žalúdok

Pri tejto inštrukcii to znamená, že tabletku užite hodinu či dve pred tým, ako budete jesť. To, ktoré lieky takto môžete užívať však musí schváliť lekár či lekárnik.

Niektoré medikamenty berieme pred jedlom preto, že ich účinok by sa mohol dostať do interakcie s niektorými zložkami potravy a nemusel by splniť účinok, ktorý od neho očakávame.

Čítajte tiež: Pijete vodu na prázdny žalúdok? Na toto si dávajte pozor!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9