Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Ochorenie, o akom ste ešte nepočuli: V Európe sa prvýkrát objavil zvláštny druh kiahní!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Tzv. pravé kiahne, variola, boli obávaným infekčným ochorením minulých generácií. Na rozdiel od ovčích kiahní na ne mnoho nakazených zomieralo. Teraz sa v Európe objavil ďalší nebezpečný typ kiahní, ktorým sú ohrození najmä cestovatelia. U niektorých nakazených môže dôjsť k smrteľným komplikáciám.

 

Český Štátny zdravotný ústav (SZÚ) na svojej stránke upozornil na prvé dva prípady opičích kiahní v Európskej únii:  „V septembri 2018 oznámila Veľká Británia dva nezávislé importované prípady opičích kiahní u osôb, ktoré sa vrátili z Nigérie a následne jeden prípad u ošetrujúceho zdravotníka.“

Čítajte viac: V Bratislave nečakane udrelo ďalšie ochorenie: Návrat starého vírusu po 20 rokoch

Ďalšie prípady nakazených sa zatiaľ neobjavili. Experti hovoria, že sa v Európe vyskytol len výnimočne – pravdepodobnosť jeho importu je veľmi nízka, ale nevylučujú, že sa ním nemôžu nakaziť ďalší cestovatelia.

„Opičie kiahne sú zoonotickým ochorením vyvolaným vírusom rodu Ortopoxvirus z čeľade Poxviridae. Prvýkrát bolo u človeka ochorenie hlásené v roku 1970 v Demokratickej republike Kongo,“ spresňuje SZÚ.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

 

„Ľudské prípady opičích kiahní sa hlásia prevažne z krajín strednej a západnej Afriky. V minulosti boli zaznamenávané časté epidémie opičích kiahní u ľudí najmä v Stredoafrickej republike, ktorá je považovaná za endemickú oblasť tohto ochorenia. Ľudské prípady opičích kiahní sú hlásené aj z ostatných krajín ako Kongo, Libéria a Sierra Leone. V septembri 2017 sa zaznamenal nárast ochorení na opičie kiahne v Nigérii, avšak v priebehu roka 2018 sa hlásia sporadické prípady,“ uviedla Jozefína Kaššová z Komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).

Ako dodala Kaššová, pre rozvoj ochorenia u človeka je potrebný dlhší a intenzívnejší kontakt s nakazeným zvieraťom. Prenos z človeka na človeka prostredníctvom ľudských tekutín nebol doteraz zaznamenaný.

Prirovnávajú ich k pravým kiahňam

Na človeka sa vírus prenáša prostredníctvom uhryznutia, poškriabania alebo priamym kontaktom s krvou infikovaných živočíchov (hlodavcov, primátov...). Opičie kiahne sa tiež šíria respiračne (vzduchom), telesnými tekutinami a vírusom kontaminovanými predmetmi. Ľudia v úzkom kontakte s nakazeným zvieraťom sú vystavení len miernemu riziku, že ochorejú. Preto experti upokojujú, že riziko expanzívnejšieho šírenia vírusu v populácii je nepravdepodobné.

Inkubačná doba sa pohybuje v rozmedzí od 6 do 16 dní (príp. 5 – 21 dní) a ochorenie trvá zhruba dva až štyri týždne. Príznakmi sa podobá pravým kiahňam, ktorých šírenie sa vďaka očkovaniu podarilo úplne zastaviť. Riziko úmrtia na opičie kiahne je 1 až 10-percentné. Liečba je symptomatická, vakcína proti ochoreniu doposiaľ neexistuje. Čiastočnú ochranu však poskytuje vakcína proti pravým kiahňam.

Viac o téme: Opičie kiahne
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9