Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na dovolenku s očkovaním: Brušný týfus môžete chytiť aj na Slovensku, hovorí lekárka

doc. MUDr. Veronika Sládečková, PhD. Zobraziť galériu (2)
doc. MUDr. Veronika Sládečková, PhD. (Zdroj: Jan Zemiar)

Exotické či vzdialené krajiny sveta túžia navštíviť mnohí z nás. Pred odchodom však treba myslieť aj na riziká, ktoré niekedy cestovatelia podceňujú. Práve o nich sme sa zhovárali s docentkou Veronikou Sládečkovou z Polikliniky cudzokrajných chorôb v Bratislave.

Čo odlišuje zodpovedného cestovateľa od nezodpovedného? Odpoveď je pomerne jednoduchá – prevencia v podobe očkovania. Podľa slov docentky Veroniky Sládečkovej, špecialistky na tropickú medicínu, sa ľudia pred odchodom do zahraničia najčastejšie dávajú očkovať proti hepatitídam A a B. „Ročníky narodené v roku 1998 a neskôr sú u nás proti žltačke typu B očkované zo zákona, skoršie narodení však imunitu nemajú. ,Áčkomʻ  sa môžete nakaziť kdekoľvek a ,béčkomʻ  predovšetkým v krajinách, v ktorých je vyšší výskyt tohto ochorenia,“ spresňuje.

Čítajte viac: Ochorenie s mimoriadne zákerným priebehom: Ohlási sa, až keď si úplne podmaní telo

„Ďalšie ochorenie, proti ktorému sa ľudia najčastejšie dávajú očkovať pred dovolenkou, je brušný týfus. Pôvodcom brušného týfusu je baktéria salmonella typhi. Jej zdrojom býva nedostatočne tepelne spracovaná alebo nesprávne skladovaná strava. V niektorých krajinách s nižším hygienickým štandardom však môžete ochorieť aj z vody,“ hovorí lekárka o baktérii, ktorá môže znepríjemniť dovolenku v Turecku, Tunisku či Egypte, ale nakaziť sa ňou môžete aj v európskych krajinách, napríklad doma na Slovensku. Choroba sa prejavuje v podobe silných hnačiek, zvracaním, vysokou teplotou a bolesťou celého tela ako pri chrípke. „Protilátky sa v tele vytvoria už do 14 dní od podania vakcíny a imunita trvá približne tri roky,“ dopĺňa odborníčka.

Mnohé ochorenia prenášajú komáre

Bez očkovania môže byť hazardom so zdravím najmä cesta do veľmi vzdialených krajín. Hmyzom prenášané ochorenia tu môžu striehnuť doslova na každého a spoliehať sa na šťastnú náhodu sa cestovateľom nemusí vyplatiť. Príkladom je žltá zimnica, rozšírená najmä v Afrike a Južnej Amerike. Niektoré krajiny očkovanie proti tomuto vírusovému ochoreniu prenášanému komármi pred vstupom na ich územie vyžadujú a na hraniciach jeho absolvovanie kontrolujú.

Ďalším nebezpečným ochorením, ktoré takisto šíria komáre, je japonská encefalitída. Ide o vírusom spôsobený zápal mozgu, ktorého liečba býva komplikovaná, navyše, nákaza môže byť pre cestovateľov rozsudkom smrti. Vírus sa vyskytuje predovšetkým v krajinách juhovýchodnej Ázie, ale môže sa objaviť aj v Austrálii či Tichomorí.  „Na prevenciu by mali myslieť najmä ľudia, ktorí plánujú cestovať dlhšie alebo absolvovať trek v džungli, prípadne navštívia vidiecke oblasti s ryžovými poľami či vodnými zdrojmi, kde sa komáre bežne vyskytujú,“ upozorňuje doktorka Sládečková.

Pri besnote vám ostávajú len tri dni

Na zozname odporúčaných očkovaní je aj vakcína proti besnote. Choroba je rozšírená ako v Ázii, tak v Amerike aj Európe. Pohrýzť vás nemusí len pes. Ochorenie prenášajú i mačky alebo opice, teda zvieratá, s ktorými sa na potulkách svetom môžete bežne stretnúť. „Bez očkovanie máte len tri dni na to, aby ste zahájili liečbu,“ hovorí odborníčka a prízvukuje, že ide o smrteľné ochorenie.

Kto odchádza do cudziny a chce absolvovať odporúčané očkovania, mal by o ne prejaviť záujem už mesiac-dva pred termínom odchodu. „Ľudia si niekedy predstavujú, že im dáme hneď štyri vakcíny, ale v rámci jednej návštevy ich môžeme zaočkovať len dvomi,“ vysvetľuje lekárka s tým, že pred očkovaním by mal byť človek zdravý a ak ho trápia nejaké zdravotné problémy, prípadne berie lieky, mal by o nich lekára informovať. Na niektoré vakcíny by totiž organizmus týchto ľudí mohol zareagovať citlivejšie.

Niektoré vakcíny nemožno kombinovať

„Keď chcete absolvovať viac očkovaní, potrebujete mať aj viac času, lebo niektoré vakcíny nie je možné navzájom kombinovať, napríklad žltú zimnicu. Pri žltej zimnici ide o oslabenú živú vakcínu. Neodporúča sa ju kombinovať s inými vakcínami, podobne nie je vhodné kombinovať očkovanie proti tetanu a meningitíde,“ dopĺňa odborníčka.

Okrem očkovania musia byť samozrejmosťou aj repelenty. V našich končinách predstavujú nebezpečenstvo kliešte prenášajúce kliešťovú encefalitídu a lymskú boreliózu a v rizikových krajinách sú to najmä komáre, ktoré prenášajú už spomínanú žltú zimnicu, ale aj západonílsku horúčku, vírus zika, horúčku dengue alebo krymžsko-konžskú hemoragickú horúčku.

Pozor na čerstvé mlieko!

Špeciálnou zoonózou, na ktorú by ste si mali dať pozor napríklad v afrických krajinách, je bakteriálna brucelóza, ktorou sa môžete nakaziť z neprevareného mlieka. „Voľakedy ju bolo možné chytiť aj na Slovensku,“ hovorí lekárka. Ochorenie sprevádzajú vysoké horúčky, vyčerpanosť, nevoľnosť, únava či bolesti svalov.

Pred dovolenkou by mala byť prevencia témou číslo jeden, pretože rizikové môže byť aj samotné cestovanie verejnou dopravou – autobusom či lietadlom. Uzavretý priestor a úzky kontakt medzi cestujúcimi uľahčuje prenos kvapôčkových nákaz (od chrípky až po meningokokovú meningitídu, ktorá je rozšírená predovšetkým v Afrike). „Cestovatelia nás vyhľadávajú najmä pred cestou, keď sa chcú dať zaočkovať, ale niektorí chodia na konzultácie aj po návrate z dovolenky, ak majú nezvyčajné zdravotné prejavy, napríklad hnačky alebo horúčky,“ opisuje doktorka Sládečková.

doc. MUDr. Veronika Sládečková, PhD.
Zobraziť galériu (2)
doc. MUDr. Veronika Sládečková, PhD.  (Zdroj: Jan Zemiar)

„Pred očkovaním vyplní záujemca dotazník o svojich cestovných plánoch (vrátane spôsobu dopravy), aby mali lekári predstavu o zdravotných rizikách a mohli na základe nich vypracovať očkovací plán,“ dodáva. Záverom však upozorňuje na pomerne bežnú chybu – dovolenkári by si mali u svojho všeobecného lekára overiť, či boli preočkovaní na všetky povinné a odporúčané ochorenia, ako sú osýpky, tetanus, záškrt, čierny kašeľ či tuberkulóza. Práve tie môžu nejedného cestovateľa prekvapiť aj vo vyspelejších krajinách.

Viac o téme: Veronika SládečkováPoliklinika cudzokrajných chorôbOčkovanie pred dovolenkou
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9