Všetci vieme, že rastliny a bylinky majú zázračnú moc. Často pomôžu viac ako lieky. Sú natoľko účinné, že uzdravia telo aj dušu. Vďaka nim znížite krvný tlak, cholesterol, schudnete, omladíte pleť aj pokožku.
Už tisíce rokov sa bylinky využivajú na liečenie rôznych chorôb, zároveň sú skvelým dochucovadlom jedál. Majú liečivé účinky, obsahujú dôležité vitamíny, minerály, či stopové prvky. Podporujú trávenie, majú dezinfekčné a protizápalové účinky. Bolo dokázané, že rastlinné a prírodné liečivá liečia a posilňujú fyzické a duševné zdravie, ako sa uvádza na brightside.me. Niektorí však používajú ich silu na začiatku ochorenia alebo ako prevenciu, pritom na celom svete rastie ich používanie priamo na liečbu chorôb!
Existujú bylinky a koreniny, ktoré rastú aj v našich klimatických podmienkach a dopomôžu k liečbe príznakov prechladnutia, vysokého krvného tlaku, dokonca môžu zabrániť rýchlemu starnutiu.
10 korenín a byliniek, ktoré môžu pomôcť
1. Cesnak
Cesnak je výborným bojovníkom proti chrípke a nachladnutiu. Znižuje krvný tlak a riziko srdcových chorôb. Cesnak tiež obsahuje antioxidanty, o ktorých sa hovorí, že pomáhajú predchádzať Alzheimerovej chorobe a demencii. Využíva sa v kuchyni ako súčasť rôznych jedál. Najlepšie zdravotné výhody má rozdrvený, alebo nakrájaný.
2. Rozmarín
Konzumácia rozmarínu zlepšuje stav pamäte, koncentráciu, výkon a náladu ľudí. Môže tiež zabrániť starnutiu mozgu. Vetvičky čerstvého rozmarínu pridajte k pečenému mäsu, či zemiakom. Skvelý je aj vo forme oleja. Môžete ho používať denne.
3. Chilli paprička
Zložky, ktoré robia chilli papričku štipľavou, majú blahodárne účinky proti starnutiu. Sú výborným liekom na pálenie záhy. Vďaka nim sa vám podarí schudnúť, keďže podporujú totiž spaľovanie tukov. Môžete ich nasekať nadrobno, nakrájať na plátky, sú vhodné do akéhokoľvek jedla. Môžu sa jesť surové, grilované aj dusené. Semená papričky by ste mali pred použitím odstrániť. Chilli papričky nemusia byť pre každého, pretože môžu vyvolať pálivé pocity.
4. Zázvor
Zázvor zlepšuje trávenie a redukuje plynatosť. Znižuje zápal, zmierňuje bolesť a prechladnutie. Tehotným ženám pomáha pri raných nevoľnostiach. Zázvor môžete pridať do polievok, hlavných chodov, sladkých koláčov, alebo si z neho pripraviť čaj.
5. Petržlen
Petržlen pomáha znížiť vysoký krvný tlak. Vďaka vitamínu K tiež zlepšuje zdravie kostí tým, že ich posilňuje. Sušenú, alebo čerstvú petržlenovú vňať možno použiť na zvýraznenie chuti polievok, dusených mäsových výrobkov a paradajkových omáčok. Môžete ho pridať do šalátových dresingov, marinád a receptov na morské plody.
6. Mäta pieporná
Mäta pieporná pomáha pri úľave od bolesti hlavy a migrény. Para z čaju môže vyriešiť problémy s dýchaním, uvoľňuje upchatý nos. Čaj si môžete urobiť z čerstvých alebo sušených listov.
7. Škorica
Škorica je liekom proti infekciám tela a dokáže napraviť poškodenie tkanív. Má tiež protizápalové účinky a môže znížiť riziko srdcových chorôb. Škorica bojuje s bakteriálnymi infekciami a dokonca vás ochráni pred rakovinou. Lyžičku škorice pridajte do čaju a kávy. Dochutíte ňou kaše, jogurt, ovsenné vločky, smoothie.
8. Harmanček
Harmančekový čaj môže zmierniť menštruačné bolesti a ukľudňuje. Tento čaj tiež znižuje hladinu cukru v krvi v tele a pomáha pri liečbe cukrovky. Môžete ho pridať do ovsených vločiek alebo obilnín. Do šalátov pridajte čerstvé harmančekové kvety a listy.
9. Pažítka
Pažítka obsahuje cholín, čo je živina, ktorá napomáha kvalitnému spánku. Obsahuje tiež folát a podieľa sa na výrobe serotonínu, ktorý zmierňuje depresiu a zlepšuje náladu ľudí. Pažítku nasekajte ostrým nožom, aby ste nepoškodili bylinu. Posypte ňou chlieb, hlavný chod, alebo ju pridajte do polievok.
10. Levanduľa
Levanduľový olej lieči rany a poštipnutia. Pomáha pri úzkosti, nespavosti a depresii. Olej vyrobený z tejto byliny môže tiež bojovať protiiplesňovým infekciám. Najviac sa používa v olejoch, môžete ho zmiešať s kokosovým, alebo mätovým olejom. Sušené kvety rozvoňajú váš byt.