Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zabaľte si nohy do kapustových listov: Po jednej hodine sa prejavia na kĺboch!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kapusta patrí nielen na tanier, ale aj na telo! Vďaka obsahu výživných látok pôsobí na nás aj zvonka a dokáže zmierniť mnohé zdravotné problémy. Ak bojujete s bolesťami kĺbov, čaká vás veľká úľava po použití kapustových listov!

Kapusta sa používa ako ľudový liek už stovky rokov na upokojenie bolestí rôznych častí tela. Je bohatá na vitamín C, K a draslík a má vysoký obsah fytonutrientov, ako aj antokyanov a glutamínu, ktoré sú výnimočné svojimi protizápalovými vlastnosťami. Zábaly z nej pomáhajú pri liečení rôznych chorôb, ako sa uvádza na livestrong.com. Dokonca pomôže aj pri boľavých kĺboch!

Čítajte tiež: Tradičné slovenské jedlo inak, ako ste zvyknutí: RECEPT na vylepšené bryndzové halušky bez múky!

Vplyv kapustových listov na telo

Nie nadarmo si kojace ženy pri zápaloch prsníka prikladajú kapustové listy na postihnuté miesto! Listy sa používajú aj na liečbu opuchov, kožných odrenín, dokonca pri reumatických bolestiach kĺbov a chorobách, ako je reuma, artritída, či dna. Dokonca niektorí ľudia tvrdia, že vďaka zábalom si bez medikamentov vyliečili štítnu žľazu a zbavili sa hemeroidov!

Najlepším spôsobom, ako aplikovať kapustové listy, je prikladanie zábalov na postihnuté miesto. Červená aj zelená kapusta je často v hľadáčiku vedcov, ktorí skúmajú jej protirakovinové vlastnosti. Podľa nich jej konzumácia má liečivé účinky na liečbu peptických vredov a iných tráviacich orgánov. 

Zabaľte si nohy do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V ojedinelých prípadoch sa môže prejaviť alergia na kapustu. Ak vám miesto zábalu opuchne, alebo vás začne svrbieť, okamžite kapustové listy odstráňte. Niekedy to môže byť reakcia na chemicky postriekanú zeleninu. Pred použitím ju vždy dôkladne umyte v teplej vode s trochou octu. Keď podráždenie pretrváva alebo sa zhoršuje, obráťte sa na lekára.

Ako si urobiť zábal?

Spravte si zábal z kapustových listov, ktoré vám zmiernia bolesti kĺbov! Budete potrebovať kapustu, najlepšie červenú, keďže obsahuje viac antokyanínov, látok, ktoré zmierňujú zápal. Na spevnenie gázu, alobal, alebo potravinovú fóliu. Valček a rúru na pečenie isto doma máte.

Krok 1

Listy kapusty, najlepšia je tá červená, položte na krájaciu dosku a ostrým nožom vyrežte hrubé časti. Valčekom na cesto prechádzajte po jednotlivých listoch, aby sa z nich uvoľnila šťava, ktorá obsahuje liečivé látky.

Krok 2

Listy kapusty zabaľte do fólie a vložte do rúry na niekoľko minút, aby sa zahriali a aby boli listy pružné. Na dotyk by mali byť teplé, nie horúce.

Krok 3

Teplé kapustové listy priložte na boľavý kĺb, až kým nebude úplne obalený. Ak sú príliš horúce, nechajte ich na chvíľu vychladnúť a až potom ich naneste na pokožku. Zábal spevnite gázovým obväzom alebo fóliou, ktoré udržia teplo.

Krok 4

Nechajte pôsobiť najmenej jednu hodinu, v prípade potreby dlhšie.

Krok 5

Zábal opakujte dva až trikrát denne. Na nový zábal použite vždy nové kapustové listy. Procedúru opakujte dovtedy, kým nepocitíte úľavu. Ak neprichádza, mali by ste navštíviť lekára.

Viac o téme: KapustaZdravieKĺbyKapustové listy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9