Ak patríte medzi tých, ktorí svoje zdravie okrem správneho stravovania či pohybu udržujú aj pomocou čajov z rôznych byliniek, máme pre vás dobrú správu. V druhej polovice septembra totiž dozrieva pestrec mariánsky. Čo je to za bylinku?
Nemýľte si ho s bodliakom
Zrejme ste ho už videli, možno ho už aj zbierate. Hovorí sa mu aj Strieborný bodliak, Ostrolist, Podstrel či Kristova koruna. V našich zemepisných šírkach sa tento druh bodliaku nevyskytuje všade, môžete si ho však dopestovať doma na záhradke. Postačí mu dostatok slnečného svetla. Pravdou ale je, že práve v tomto období už veľa slnka bežne nebýva, preto je možno taký vzácny. Teploty, ktoré sme ale v posledných dňoch mali, mu výrazne pomohli, takže "úroda" tento rok bude viac ako pestrá. Na dopestovanie nie je náročný, čo nahráva tým, ktorý v záhradke obľubujú rastlinky prinášajúce zdravie.
V čom sa skrýva jeho tajomstvo?
Výnimočným ho robí najmä silymarín – tri flavolignany sylybin, silydianim a silychristin.
Silymarín sa v rastlinke tvorí priebežne, najviac je ho tam je ale práve v polovici septembra, vyhovuje mu aj toto krásne letné počasie a teploty okolo 25 stupňov. Najviac silymarinu je v semenách, nájdeme ho ale aj v listoch či koreni. Plody pestreca obsahujú bielkoviny, jedlý olej, tyramín, aminokyseliny, cukry ale aj vitamín E.
Nápomocný môže byť aj v momente, ako zjete niečo, čo je život ohrozujúce - napríklad muchotrávku či inú jedovatú hubu. Zároveň je sylimarín antioxidantom, takže je prospešný najmä na začiatku jesene, kedy nastáva obdobie chrípky a prechladnutí.
Primárne sa ale pestrec zbiera pre svoje účinky na našu pečeň. Napomáha regenerovať pečeňový parenchým – bunkové pletivo, podporuje tvorbu žlče, ale aj činnosť srdca a tráviaceho systému.
Najlepšie účinky pestreca pozorovať:
- Pri ochoreniach pečene a žlčníka
- Pri cirhóze, steatóze pečene
- Pri poruchách sleziny
- Pri žlčových kameňoch
- Intoxikácii alkoholom, drogami či hubami
- Zachytáva voľné radikály
- Chráni pred poškodením DNA
- Pomáha pri migrénach
K liečeniu sa bežne používali listy a koreň, v súčasnosti sú to aj semená a plody. V lekárni ho nájdete v podobe toboliek, čaju či oleje.
Vedľajšie účinky zatiaľ neboli preukázané, preto je pestrec pre naše zdravie bezpečný. Neodprúča sa ale kojacim či tehotným ženám, ľudom s vysokým krvným tlakom či tým, ktorí trpia závažnými srdcovými chorobami.
Pripravte si doma čaj
Ak máte to šťastie a pestujete si ho doma alebo ste ho práve niekde v prírode objavili, isto vás bude zaujímať, ako sa pripravuje.
Je dôležité, aby ste s ním zaobchádzali opatrne. Prečo? Je to najmä preto, že účinky, ktoré má, sa môžu eliminovať nesprávnych zaobchádzaním. Ničia ich nesprávna teplota prípravy či styk s kovom. Ideálna teplota pri príprave by nemala presiahnuť 40 stupňov Celzia, inak by sa silymarín mohol znížiť a účinky čaju vymizli.
Čítajte tiež: Bolia vás končatiny a vy neviete prečo? Príčinou môže byť táto diagnóza!