Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Milovníci byliniek, máme dobrú správu: Nastal čas pestreca mariánskeho!

Pestrec mariánsky potrebuje dostatok slnka, aby sa prejavila jeho sila. A ten tento rok dostal. Poznáte túto bylinku?
Pestrec mariánsky potrebuje dostatok slnka, aby sa prejavila jeho sila. A ten tento rok dostal. Poznáte túto bylinku? (Zdroj: thinkstock.com)

Ak patríte medzi tých, ktorí svoje zdravie okrem správneho stravovania či pohybu udržujú aj pomocou čajov z rôznych byliniek, máme pre vás dobrú správu. V druhej polovice septembra totiž dozrieva pestrec mariánsky. Čo je to za bylinku?

Nemýľte si ho s bodliakom 

Zrejme ste ho už videli, možno ho už aj zbierate. Hovorí sa mu aj Strieborný bodliak, Ostrolist, Podstrel či Kristova koruna. V našich zemepisných šírkach sa tento druh bodliaku nevyskytuje všade, môžete si ho však dopestovať doma na záhradke. Postačí mu dostatok slnečného svetla. Pravdou ale je, že práve v tomto období už veľa slnka bežne nebýva, preto je možno taký vzácny. Teploty, ktoré sme ale v posledných dňoch mali, mu výrazne pomohli, takže "úroda" tento rok bude viac ako pestrá. Na dopestovanie nie je náročný, čo nahráva tým, ktorý v záhradke obľubujú rastlinky prinášajúce zdravie. 

V čom sa skrýva jeho tajomstvo? 

Výnimočným ho robí najmä silymarín – tri flavolignany sylybin, silydianim a silychristin.

Silymarín sa v rastlinke tvorí priebežne, najviac je ho tam je ale práve v polovici septembra, vyhovuje mu aj toto krásne letné počasie a teploty okolo 25 stupňov. Najviac silymarinu je v semenách, nájdeme ho ale aj v listoch či koreni. Plody pestreca obsahujú bielkoviny, jedlý olej, tyramín, aminokyseliny, cukry ale aj vitamín E.

Nápomocný môže byť aj v momente, ako zjete niečo, čo je život ohrozujúce - napríklad muchotrávku či inú jedovatú hubu. Zároveň je sylimarín antioxidantom, takže je prospešný najmä na začiatku jesene, kedy nastáva obdobie chrípky a prechladnutí

Primárne sa ale pestrec zbiera pre svoje účinky na našu pečeň. Napomáha regenerovať pečeňový parenchým – bunkové pletivo, podporuje tvorbu žlče, ale aj činnosť srdca a tráviaceho systému.

Najlepšie účinky pestreca pozorovať:

  • Pri ochoreniach pečene a žlčníka
  • Pri cirhóze, steatóze pečene
  • Pri poruchách sleziny
  • Pri žlčových kameňoch
  • Intoxikácii alkoholom, drogami či hubami
  • Zachytáva voľné radikály
  • Chráni pred poškodením DNA
  • Pomáha pri migrénach

K liečeniu sa bežne používali listy a koreň, v súčasnosti sú to aj semená a plody. V lekárni ho nájdete v podobe toboliek, čaju či oleje.

Vedľajšie účinky zatiaľ neboli preukázané, preto je pestrec pre naše zdravie bezpečný. Neodprúča sa ale kojacim či tehotným ženám, ľudom s vysokým krvným tlakom či tým, ktorí trpia závažnými srdcovými chorobami.

Pripravte si doma čaj 

Ak máte to šťastie a pestujete si ho doma alebo ste ho práve niekde v prírode objavili, isto vás bude zaujímať, ako sa pripravuje.

Je dôležité, aby ste s ním zaobchádzali opatrne. Prečo? Je to najmä preto, že účinky, ktoré má, sa môžu eliminovať nesprávnych zaobchádzaním. Ničia ich nesprávna teplota prípravy či styk s kovom. Ideálna teplota pri príprave by nemala presiahnuť 40 stupňov Celzia, inak by sa silymarín mohol znížiť a účinky čaju vymizli.

Čítajte tiež: Bolia vás končatiny a vy neviete prečo? Príčinou môže byť táto diagnóza!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9