Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Týždeň bez deodorantu? Žena odmietla bežnú hygienu podpazušia, takto dopadla!

Ako dlho by ste vydržali vy bez použitia deodorantu?
Ako dlho by ste vydržali vy bez použitia deodorantu? (Zdroj: Thinkstock.com)

Slnečné a teplé dni už klopú na dvere. Tí, ktorí chodia do práce mestskou hromadnou dopravou si prajú, aby sa deodoranty či antiperspiranty používali vo väčšej miere. Meg Zulchová sa rozhodla spraviť presný opak. Výsledok?

Meg Zulchová sa rozhodla, že vyskúša, aké je to nepoužívať až týždeň deodorant. Na jednej strane mala obavy z toho, či jeho absencia nespôsobí znechutené pohľady okoloidúcich, na druhej strane možnosť pokožky voľne dýchať a nebyť zaťažená chemickými látkami (reč je o bežných deodorantoch, nie prírodných alternatívach) ju veľmi lákala.

Mladá žena patrí medzi tie, ktoré radi skúšajú nové vecia experimentujú. Rozhodnutie o vynechaní bežnej hygieny podpazušia prišlo vtedy, keď experimentovala so zafarbením chĺpkov v podpazuší. Čo sa však stane vtedy, ak zo svojej poličky v kúpeľni odhodí antiperspiranty? Keďže chcela dostať odpoveď na otázku, jednoducho to vyskúšala na vlastnej koži.

Má vôbec používanie/nepoužívanie deodorantov vplyv na zdravie našej pokožky?

"Ľudská pokožka má prirodzenú ochrannú vrstvu, ktorá ju chráni pred vonkajšími vplyvmi. Ak sa niekto rozhodne dezodoranty nepoužívať vôbec, samozrejme to nebude mať vplyv na zdravie jeho pokožky. Akonáhle prestaneme kožu vystavovať kozmetickým prostriedkom, ako sú napríklad dezodoranty, antiperspiranty, parfémy, atď, jedinou nepríjemnou skutočnosťou bude zápach potu, ktorý vznikne," povedala primárka dermatologicko- laserovej kliniky MUDr. Adriana Tomeková. 

Ako to celé prebiehalo?

Je teda realizácia tehto experimentu zbytočná? Pozrite sa na deň po dni tak, ako ho opísala samotná Meg.


Odhoďte antiperspiranty z kúpeľne: Vraj by sme ich nemali používať!


Deň prvý – Ospravedlňovanie sa

Ak sa pustíte do takéhoto experimentu, je pravdepodobné, že z neho budete mať paranoju. "Nevšimnú si, že som dnes nepoužila deodorant? Nesmrdím? Cítia aj oni to čo ja?" Aj takéto otázky vám môžu napadnúť.

Presne tak sa cítila aj Meg, ktorá, hoci nemusela, všetkým vysvetľovala, čo je vo veci a prečo môžu cítiť nepríjemný zápach. Každý jej však povedal, že nič necítia a nech sa upokojí.

Tendencia ospravedlňovať sa vychádzala z jej subjektívneho pocitu, že jej pot zapácha. Čo vlastne jeho "vôňu" spôsobuje? Dokáže okolie podľa tohto rozpoznať, čo sme jedli? 

"Pot je sterilná tekutina bez zápachu. Zápach spôsobujú až baktérie, ktoré sú prítomné nielen v podpazuší, ale aj v ďalších častiach tela. To, čo jeme sa prejavuje nielen na vzhľade našej pokožky, ale taktiež na tom, ako zapácha náš pot.  Alkohol, nikotín, ťažké a korenisté jedlá, sladené nápoje vám určite prirodzenú vôňu nevylepšia, práve naopak, môžu ju zvýrazniť," upozorňuje MUDr. Tomeková. 

Odborníčka zároveň dodala, že nedostatopk prijímaných tekutín potenie nezníži, budeme ešte viac dehydrovaní a naše telo sa bude prehrievať. 

Deň druhý – Prišlo zhoršenie i zlepšenie

Počas druhého dňa Meg začala cítiť zlepšenie, no aj zhoršenie zároveň. Zápach z podpazušia bol silnejší ako pred zahájením experimentu. Avšak, na druhej strane, póry v podpazuší neboli také upchaté a jej pokožka bola menej podráždená a nesvrbela ju. Ako tvrdí, stále sa rodine a priateľom ospravedlňovala za prípadný zápach. Ku koncu dňa si dokonca uvedomila „že jej podpazušie vonia sexi“.

Deň tretí – Väčšie sebavedomie

Nie je isté, či odmietanie deodorantov má na človeka až taký vplyv, no Meg sa začala cítiť viac sexi a sebavedomo. Už sa nehanbila za prípadný zápach z podpazušia. Prestala byť ustráchaná, či niekto príde na to, že dnes ráno obišla zvyčajnú hygienu.

Deň štvrtý -  Medzi ľudí bez deodorantu

Mladá sebavedomá žena si už zvykla na to, že deodoranty zmizli z jej kúpeľne. Medzi ľudí chodila bez toho, aby čo i len trochu na experiment pomyslela.


Vyrobte si jedinečný deodorant: Budete ohromení jeho účinkami!


Deň piaty – Mokré podpazušie a neznesiteľný zápach

Posilnená zážitkom z minulého dňa šla Meg von. Začala sa však potiť, čo jej spôsobilo mokré fľaky v podpazuší a zápach začal byť neznesiteľný. A nielen pre ňu, ale aj pre ostatných! Otázka znela: vrátiť sa k deodorantu či nie? Vzdať sa pár dní pred koncom experimentu? Odpoveď bola jednoznačné NIE a preto nastúpili alternatívne spôsoby, ako zaručiť čistotu podpazušia – vonné oleje.

Deň šiesty – Žiadne bežné deodoranty!

Meg sa napriek rozhorčeniu niektorých známych rozhodla, že sa k bežnému používaniu deodorantu nevráti. Požiadala priateľa, aby jej zaobstaral účinnú alternatívu k deodorantu, hoci aj jeho reakcie sa zo začiatku bála.

Deň siedmy – Nech žije zdravšia alternatíva

Meg sa prebudila v posledný deň ráno a uvedomila si, že hoci experiment končí, ona sa používania deodorantu vzdá nadobro. Jej podpazušie „voňalo“ po alternatíve, ktorú použila deň pred tým. 

Takto obmedzíte potenie

Existujú alternatívne spôsoby, ako uchrániť okolie od nepríjemného zápachu podpazušia?

"Ak chcú ľudia pomôcť svojmu telu a obmedziť potenie prirodzenou cestou, dôležitá je najmä zdravá výživa a tekutiny. Čistá voda, bylinkové čaje (napr. šalvia lekárska, ktorá podporuje sťahovanie potných žliaz), ovocie, zelenina, vitamín B, ktorý je dôležitý pre trávenie a nervovú sústavu, alebo magnézium, ktoré nervovú sústavu upokojí," dodala MUDr. Tomeková. 

Čítajte tiež: Banán na prázdny žalúdok má neskutočnú silu: Znásobte jeho účinky vďaka tomuto elixíru!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9