Zradca než pomocník? Nebezpečný čaj, ktorý denne pijeme!

Zelený čaj je zdraviu prospešný, no dávajte si pozor na jeho množstvo!
Zdroj: Thinkcstock.cz
2015-05-27 20:00:00

Každý deň s nimi vstávame. Keď je nám zima, príjemne nás zahrejú či naopak, pomôžu nám zaspať. Bez čaju si takmer nikto nevie predstaviť deň. Málokto sa preto zamýšľa nad tým, či to s jeho množstvom náhodou nepreháňa.

Čaj je bežným nápojom, ktorý tvorí súčasť pitného režimu v mnohých domácnostiach. Nedáme dopustiť na bylinkový čaj, po ktorom sa nám uľaví od bolestí v hrdle, ovocný čaj, ktorý nás osvieži, alebo zelený čaj, ktorý nás nakopne a dobijú energiou hneď z rána. Práve zelený čaj je pre svoje účinky veľmi obľúbený. Liečivé účinky lístkov zeleného čaju poznali už Číňania pred 4000 rokmi. Používali ich na liečenie neduhov od bolesti hlavy až po depresie. Tento čaj dokáže naštartovať metabolizmus na plné obrátky a po ňom hneď ožijete! Niet divu, že ho mnohí pijú hlavne ráno po zobudení. Obsahuje kofeín, pričom je zdravšou alternatívou ako káva. Môžeme však vypiť ľubovoľné množstvo zeleného čaju?

Pokojne si ho vychutnajte, no netreba to preháňať! Vo veľkom množstve môže mať nepríjemné vedľajšie účinky, preto sa ho oplatí piť s mierou.  

Čo sa stane, keď vypijete príliš veľa čaju?

Narušený spánok, nervozita, úzkosť

Problém predstavuje kofeín. Je pravda, že ho má zelený čaj menej ako káva, no ak ho skonzumujete vo veľkom množstve a vo večerných hodinách, môžete sa pripraviť na prebdenú noc. Narušený spánok, úzkosť a nervozita - to všetko môže vyvolať, na prvý pohľad, nevinný nápoj.


Môže sa dlhé lúhovanie čajového vrecúška odraziť na zdraví? Očakávajte takúto zmenu!


Pozor aj na predávkovanie kofeínom! Zdá sa vám to smiešne? Je pravda, že by ste museli vypiť desiatky šálok zeleného čaju, no nie je na škodu si pripomenúť, že obsahuje kofeín, teda látku, ktorá sa považuje za drogu. Mnohí sú závislí na kofeíne, bez ktorého neprežijú ani jeden deň. Treba si dávať pozor aj na kombináciu šálok káv a zeleného čaju!  

Zabráni vstrebávaniu dôležitého minerálu: železa

Pre mnohých to bude zrejme novinka. Zelený čaj môže zabrániť vstrebávaniu železa v tele. Ak nemáte vyslovene deficit železa, ktoré je dôležité pre fungovanie organizmu, zrejme to pre vás nebude predstavovať až taký problém. Obozretní by však mali byť tí, ktorí trpia jeho nedostatkom. Štúdia z roku 2000 zistila, že tento účinok môžete zmierniť, ak obmedzíte jeho pitie pred alebo po jedle. Možno by stálo za zváženie, či ho vôbec piť spolu s nejakým jedlom..

Problémy so žalúdkom

Zelený čaj obsahuje triesloviny, ktoré môžu u niektorých spôsobiť nevoľnosť. Platí to hlvne pre tých, ktorí majú citlivý žalúdok.

Koľko je už príliš?

Aké množstvo môže byť pre nás nebezpečné? Štúdia z roku 2008 prišla na to, že štyri až päť šálok zeleného čaju denne vás môže ochrániť pred rakovinou žalúdka. Avšak, Dr. Zuo Feng Zhang, tvrdí, čo aj jeho výskum potvrdil, že zdraviu prospešné je pitie troch šálok čaju, nie viac. Ďalšia štúdia zase potvrdila, že sedem šálok pomáha zabrániť priberaniu. A aby toho nebolo málo, jeden výskum deklaruje svoje výsledky, že pitie až 10 šálok denne pomáha znížiť hladinu cholesterolu. Kde je teda pravda?

Čo odborník, to iná odpoveď. Najlepšie spravíte, ak pôjdete zlatou strednou cestou. Ak svojmu telu doprajete denne tri šálky zeleného čaju, nič sa nestane, ba práve naopak. Váš organizmus sa vám za to poďakuje.

"V normálnom bežnom dni, kedy nepotrebujeme navyšovať účinné látky, ktoré sa nachádzajú v zelenom čaji, je optimálne konzumovať do 3 šálok (250 ml) čaju. Je to najmä z dôvodu príjmu kofeínu a ďalších aktívnych látok, ktoré správne vyluhovaný zelený čaj obsahuje," povedal výživový poradca Ing. Libor Javro.

Desať šálok je už prehnané množstvo. Viete si predstaviť, že by ste toľko zeleného čaju vypili v doobedňajších hodinách? Samozrejme, že na to máte celý deň a môžete si na ňom pochutnať aj poobede, len kvôli obsahu kofeínu treba rátať, že sa nevyspíte.

Čítajte tiež: Prejavia sa účinky citrónovej vody už po pár dňoch? Takto dopadla žena po krátkom experimente!

2015-05-27 20:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia