Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Čo s pokožkou spálenou od slnka? Dajte prednosť prírodnej liečbe

Dávajte si pozor na opaľovanie a chráňte sa opaľovacími krémami.
Dávajte si pozor na opaľovanie a chráňte sa opaľovacími krémami.

Aj keď nás o pár dní čaká leto, už teraz si môžeme užívať teplé dni. Počas trávenia času pri bazéne, na záhrade či na pláži je až príliš ľahké zabudnúť na použitie opaľovacieho krému. Pokožka sa nám preto zvykne „odvďačiť“ nepríjemnou červenou farbou, navyše svrbí a ešte k tomu aj páli. Našťastie sa dajú vzniknuté škody napraviť aj bez toho, aby ste hneď siahli po klasickým krémoch po opaľovaní. Skúste využiť prírodu na liečbu spálenej pokožky.

Úpal je výsledkom nadmerného vystavenia ultrafialového (UV) žiarenia. UV lúče prenikajú cez horné vrstvy pokožky a až drasticky dehydrujú kožné bunky. Následkom toho je svrbenie, pálenie, lúpanie kože a v prípade, ak je pokožka dlhodobo alebo opakovane spálená od slnka, dochádza k trvalému poškodeniu DNA, ktoré je spojené s rakovinou kože.

Navyše sa odhaduje, že až 90 percent vrások, jemných liniek či stareckých škvŕn je spôsobených slnkom. Je preto dôležité, dostatočne sa chrániť a nezabúdať na to, že aj pri oblačnom počasí môžete dostať úpal, UV lúče totiž ľahko prenikajú aj cez zamračenú oblohu.  

Pripravte pokožku

Predtým, než si ošetríte spálenú pokožku, opláchnite z tela opaľovací krém alebo mlieko. Stačí k tomu len vlažná sprcha, ale nepoužívajte mydlo či šampón, tie by mohli pokožku ešte viac podráždiť a pocítili by ste nepríjemnú pálčivú bolesť. Nechajte vodu, aby odplavila nečistoty, olej alebo zvyšky od krémov.

Stavte na aloe vera

Jeden z najpopulárnejších a najúčinnejších spôsobov, ako upokojiť spálenie pokožky od slnka, je aloe vera. Je to fytochemická zmes manánov, antrónov a lektínov, ktoré zmierňujú spálenie pokožky. Aloe gél je široko používaný a predáva sa v drogériách a obchodoch. Uistite sa, že máte kúpený 100-percentný aloe vera gél, ostatné by mohli kvôli pridaným prísadám len podráždiť úpal. Aloe vera si môžete aj doma v kvetináči vypestovať. V tomto prípade vezmite jeden list a tekutinu z neho môžete votrieť priamo na pokožku.

Pomôže aj uhorka

Ak nemáte aloe vera k dispozícii, pomôže aj niekoľko plátkov uhoriek, ktoré si dajte na pokožku. Uhorka obsahuje antioxidanty a má schopnosť zmierniť poškodenie pokožky voľnými radikálmi. Vzhľadom k tomu, že spálenie je výsledkom poškodenia voľných radikálov zo slnka, uhorky prinášajú úľavu. Ďalšou alternatívou je čerstvá citrónová šťava vylisovaná na postihnutú pokožku. Citrón totiž pôsobí ako antiseptikum, znižuje dobu hojenia a riziko infekcie.

Ponorte sa do zeleného čaju

Vzhľadom k tomu, že spálenie od slnka je v podstate forma dehydratácie, účinným tipom je doplniť si stratené tekutiny. Aj keď nemusíte pociťovať smäd, vaša spálená pokožka dehydratáciou doslova trpí. Tekutiny si síce ľahko doplníte pitím čistej vody, ale čo vaša boľavá pokožka? Doprajte jej preto vlažný kúpeľ s desiatimi až dvadsiatimi vrecúškami zeleného čaju. Poskytne vám okamžitú úľavu, ba čo viac, tanín v zelenom čaji znižuje bolesť a začervenanie.

Zápal zníži ovocie a jogurt

Ďalším krokom ako upokojiť spálenie, je znížiť zápal. Nie je na tom nič prekvapivé, že pokles zápalu aj v tomto prípade súvisí s hydratáciou. Tú mu poskytnú čučoriedky, kivi, pomaranče, maliny, paradajky, brokolica a jogurty. Jogurt si môžete aplikovať priamo na pokožku, nechajte ho po dobu 5 minút, potom opláchnite a pocítite výraznú úľavu. Kto by to bol čakal, že je toľko potravín, ktoré sa dajú použiť na starostlivosť o pleť?

Výborné sú obklady

Existuje aj množstvo chladivých obkladov, ktoré si môžete spraviť doma. Vlhký uterák nasiaknutý kozím mliekom je vhodný na spálenú pokožku, keďže obsahuje presne rovnakú hladinu  pH ľudskej kože. To pomáha obnoviť poškodené kožné bunky. Tiež môžete namočiť látku do bieleho vínneho octu, ktorý si priložte na pokožku. Ocot obsahuje kyselinu octovú, jednu z chemických látok, ktorú obsahuje aj ibuprofen. Účinne znižuje bolesť po spálení. Pozor však na to, aby ste si nedávali obklad na ranu alebo keď sa vám pokožka odlupuje. Mohlo by vás to štípať.

Bylinný pomocník

Ani neviete, aký poklad nám dala príroda. Je ním ľubovník bodkovaný, ktorý môžete použiť aj ako masť na pokožku. Zmiešajte niekoľko kvapiek esenciálneho oleja z ľubovníka bodkovaného s vodou alebo aloe vera gélom a jemne vmasírujte do pokožky. Je jasné, že ľubovník zvyšuje fotosenzitivitu, takže zostaňte radšej mimo slnečného svetla. Vôbec, ak máte úpal, mali by ste byť mimo slnka.

Bolesť spôsobená spálením pokožky je najintenzívnejšia medzi 6 až 48 hodinami po vystavení slnkom, takže majte na pamäti, že bude chvíľu trvať, kým ustúpi. Zmierniť ju však môžete týmto osvedčenými tipmi, ktoré zaručia, že vaša pokožka nebude po nadmernom vystavení slnkom poškodená. Počas toho, ako sa bude hojiť, noste voľnejšie oblečenie, aby pokožka dýchala a  vo svetlých farbách, ktoré odrážajú teplo a slnko od tela preč.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9