Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zázračné zeleninové šťavy: Nabijú vás dávkou zdravia (1. časť)

Konzumujte zeleninu, obsahuje veľa vitamínov a vylieči vás z choroby.
Konzumujte zeleninu, obsahuje veľa vitamínov a vylieči vás z choroby.

Príroda nám darovala okrem iného obrovské množstvo zelenín, ktoré chutia a zároveň liečia. A aj keď dobre vieme, že sú bohatou zásobárňou vitamínov, často nerozmýšľame nad tým, ako by sme mali správne nakladať s týmto bohatstvom. Využite vo svoj prospech, čo nám príroda dala a urobte si zeleninové šťavy plné zdravia!

Niet pochýb o tom, že zelenina by mala byť súčasťou každého zdravého jedálnička. Nie je vhodná len pre tých, ktoré chcú schudnúť, ale pre všetkých, ktorí chcú byť zdraví a nechcú mať oslabenú obranyschopnosť organizmu.

"Zelenina je uznávaná už dlhé stáročia za zdraviu prospešnú komoditu potravín. Obsahuje látky, prostredníctvom ktorých si ľudský organizmus dokáže doplniť najmä esenciálne prvky, ktoré si nedokáže sám vytvoriť. Alebo z týchto látok vytvára celé spektrum biologicky aktívnych látok, ktoré majú najväčší úžitok pri obrane schopnosti organizmu. Hovoríme o  vitamínoch, antioxidantoch, mineráloch a v neposlednom rade vláknine," povedal Ing. Libor Javro, výživový poradca z výživového štúdia SH NUTRITION.

Čo všetko vyliečia zeleninové šťavy?

Najvhodnejšou prevenciou proti chorobám, ale i najlepším spôsobom, ako sa zbaviť zdravotných problémov, sú zeleninové šťavy. Sú výbornou alternatívou oproti liekom, ktoré zaťažujú organizmus. Dokážu liečiť ochorenia srdcovo-cievneho systému, kožné ochorenia, prechladnutie, horúčky, infekčné ochorenia, očné choroby, choroby nervovej sústavy, choroby tráviaceho ústrojenstva, choroby močového traktu, choroby zubov a ústnej dutiny, poruchy metabolizmu a mnoho iných.

Zásady na získanie šťavy

Dodržiavajte správne zásady na získanie zeleninovej šťavy:

1. Pred tým, než zeleninu odšťavíte, vyberte si vždy tú nepoškodenú, overte si, či nie je pomliaždená, alebo či nemá zhnité časti. Dôležité je, aby ste si zadovážili zeleninu so zníženým obsahom nitrátov. Obsah nitrátov znížite umývaním zeleniny v studenej vode za pomoci kefky.
2. Zelenina by mala byť zrelá a mať svoju typickú farbu. Pozor aj na to, aby mala pevné vnútro, tenkú kôru alebo šupku. Jednoducho, zelenina by mala byť kvalitná a mechanicky nepoškodená.
3. Keď máte zeleninu vybranú, umyte ju najmenej dvakrát a dobre ju sceďte.
4. Pri krájaní používajte nerezové nože a elektrický odšťavovač.

Prechladnutia

Prejavy tejto choroby sú veľmi nepríjemné, ale stačí si len spomenúť na liečenie šťavami. Treba si však dávať pozor, aké šťavy počas choroby užívať. Nevhodné sú šťavy zo strukovín a kapusty, lebo môžu podnecovať trávenie a tým vyvolať zhoršenie zdravotného stavu.

Tiež sa neodporúča miešať zeleninové a ovocné šťavy, napr. šťavu z mrkvy a jablka. Dávajte si pozor aj na to, aby v nápoji nebolo viac ako 5 druhov štiav - z takej zmesi nebude žiadny osoh a pritom môže vyvolať tráviace problémy.

Nádcha

Keď človek prechladne, obvykle sa objaví i nádcha. Na jej liečenie je vynikajúca hlavne šťava z cvikly. Budete potrebovať 1 cviklu a 350 gramov vodky. Fľašu naplňte postrúhanou cviklou a prelejte ju vodkou. Nechajte zmes odstáť 12 dní na teplom mieste a vypite potom 1 pohárik denne pred jedlom.

Horúčka

Ak máte prechladnutie sprevádzané horúčkou, mali by ste vtedy jesť kaloricky výdatnejšiu stravu a hlavne piť viac tekutín než zvyčajne. Na to vám poslúžia zeleninové šťavy, najmä šťava z mrkvy a cvikly.

Kašeľ

Výborná je šťava z cibule, ktorú treba užívať hneď pri prvých príznakoch ochorenia. Nápoj si pripravíte z 2 lyžíc šťavy z cibule, 2-3 lyžíc vody a 2-3 lyžíc medu. Šťavu zmešajte s medom, pridajte vodu a varte 1 hodinu na slabom ohni. Po odstátí ju prelejte do fľašky. Užívajte ju v malých dávkach - stačí 1 malá lyžička 5-6krát denne.

Môžete si praviť aj podobný účinný nápoj. Stačí vám 1/2 pohára šťavy z cibule, 2 lyžičky šťavy z cesnaku a 2-3 lyžičky medu. Šťavu zlejte do menšej nádoby a zmiešajte s medom. Užívajte niekoľkokrát denne až po uzdravenie.

Ak ste silno prechladnutí, pričom kašlete, pomôže vám starý verný pomocník - čierna reďkovka. Šťava z tejto zeleniny výrazne pomáha pri prechadnutí, ale i pri liečení zápalu kĺbov najčastejšie bakteriálneho pôvodu (artritída), zápalu žlčníka. Zredukuje kašeľ, prečistí nos, zmenší zápal sliznice v hrdle a posilní imunitu organizmu v boji s touto chorobou.

Očistite si jednu čiernu reďkovku a v strede urobte malú jamku. Tam dajte 2-3 lyžičky medu a potom dajte reďkovsku do pohára a nechajte, aby z nej vytiekla šťava, ktorá sa hneď zmieša s medom. Užívajte ju po jednej lyžičke pred spaním.

V druhej časti článku sa dozviete ďalšie účinné recepty na výrobu zeleninových štiav, vďaka ktorým budete zdraví.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9