Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Poznajte mocnú silu rakytníka: Je ideálny na konzumáciu v zime

Rakytník posilňuje imunitný systém, ktorý je v zime oslabený.
Rakytník posilňuje imunitný systém, ktorý je v zime oslabený.

Počas zimných mesiacov vám dobre poslúži rakytník rešetliakový, ktorý sa považuje za zázračnú bylinu. Je zásobárňou obrovského množstva vitamínov, hlavne vitamínu C, ktorého má desaťkrát viac ako pomaranč. Pozrite sa, ako rakytník posilňuje imunitný systém, ktorý je v zime oslabený chrípkou alebo angínou.

Rakytník ovplyvňuje obehový systém, pomáha k dobrému tráveniu a vie si poradiť aj s kožnými ochoreniami. Dokonca má aj protirakovinové a antidepresívne účinky, takže si hravo poradí aj so zimnými depresiami. Prečistí vám celé telo a "zariadi", aby ste mali krásne vlasy a pleť.

Je známy viac ako 2-tisíc rokov

Táto rastlina patrila do ľudového liečiteľstva Tibeťanov, obyvateľov Sibíru, Mongolska a niektorých oblastí Číny. Ľudstvo ju pozná a využíva jeho liečebné účinky už 2 500 rokov, pričom sa používal pri pľúcnych, pečeňových i zažívacích ochoreniach. V tradičnej tibetskej medicíne je rakytník považovaný za liečivú bylinu, ktorá sa používa pri kardiovaskulárnych ochoreniach či poškodeniach pľúc.

Zdravotné účinky rakytníkového oleja

Ak ste sa rozhodli vyskúšať jeho blahodárne účinky, využiť ho môžete úplne celý od koreňa cez listy až po semená. Mimoriadne liečivý je tmavo oranžový olej, ktorý vznikne vylisovaním jeho plodov. Má vysoký obsah biologicky aktívnych látok, ide o prírodný koncentrát vitamínov A, B1, B2, B6, D, E, F, K a P.

Rakytníkový olej je bohatý tiež na kyselinu listovú, organické kyseliny a minerálne soli, na betakaroten a dôležité esenciálne mastné kyseliny omega 3,6,9, ktoré znižujú riziko mozgových cievnych príhod a infarktu. Obsahuje aj vzácnu omega 7 mastnú kyselinu, ktorá sa v prírode vyskytuje len zriedka. Pôsobí ako antioxidant ochraňujúci bunky pred poškodením voľnými radikálmi.

Pomáha pri ateroskleróze

Najaktívnejšou zložkou rakytníkového oleja je provitamín D, ktorý zabraňuje vstrebávaniu cholesterolu do krvného séra. Spolu s ďalšími biologicky aktívnymi látkami pomáha pri ateroskleróze, čo je ochorenie tepien.

Jeho výhody pre zdravie ľudského organizmu však zďaleko nekončia. Je výborným pomocníkom pri ochoreniach dýchacieho traktu, žalúdočných vredoch, ale i kožných problémoch vrátane omrzlín a popálenín.

V akej forme ho kúpite?

Rakytník rastie skoro všade. Najlepšie spravíte, ak si ho kúpite v lekárni ako doplnok stravy. V lekárni máte k dispozícii prášok z jeho plodov, rakytníkový olej v kapsulách, vo forme tabliet, čaju alebo sirupu. Nájdete ho dokonca aj ako prípravok po opalovaní, keďže vďaka vysokému obsahu antioxidantov pomáha minimalizovať dlhodobé účinky expozície na slnku.

Vzhľadom na to, aké má zdraviu prospešné účinky, je jeho cena primeraná, za rakytníkový olej zaplatíte približne od 6 do 16 Eur a za prášok z plodov zplatíte okolo 10 Eur.

Spravte si rakytníkový džem

Zo zdravých plodov si môžete pripraviť napr. chutný kompót alebo džem. Z vysušených plodov sa zase dá uvariť výborný osviežujúci nálev či odvar.

Urobte si z rakytníka chutný a liečivý džem. Budete na to potrebovať 1 kg rakytníkových bobulí, 700 g cukru a 100 g pektínu. Pektíny sú želírovacie látky, ktoré nájdete v množstve potravinách, kde fungujú ako stabilizátory, emulgátory a zahusťovadlá. Kúpite ju ako samostatnú látku, väčšinou v zmesi s cukrom, ktorá sa používa pre domácu výrobu marmelád.

Bobule si očistite, umyte, dajte do hrnca a podlejte troškou vody. Varte až do zmäknutia a potom postupne pridávajte cukor s pektínom a varte až dovtedy, kým vám nezhustne. Horúcim džemom naplňte čisté poháre, uzavrite viečkom a otočte dnom nahor. Nechajte vychladnúť a máte hotový chutný džem plný vitamínov.

Pestovanie doma

Túto liečivú bylinu si môžete vypestovať aj doma. Vyberte si kvalitný ker v ovocných školách alebo v zahraníctve, kde vám odborne poradia, ako rakytník pestovať.  Rakytník je dvojdomá rastlina, to zanemná, že blízko seba by ste mali mať vysadené samčie i samičie kríky. Aj keď pohlavie rastliny zrejme ťažko odhadnete, odborníci zo záhradníctva alebo ovocnej školy vám poradia.

Rakytníku nevadí vietor, prežije i prvý mráz a je schopný rásť i v podmienkach sucha. Nepestujte ho ale na miestach, kde je stále tieň a v ťažkých a kyslých pôdach. Naopak, dariť sa mu bude vo vápenitej zemi, ktorú treba pri dlhotrvajúcom suchu občas zaliať, čo platí hlavne o keroch, mladších ako štyri roky.

Rakytník rešetliakový je zázračnou bylinou, ktorá je skvelou prevenciou proti chorobám, ktorými trpíme hlavne počas zimných mesiacov. Preto je ideálny na konzumáciu počas celého roka, vrátane zimy, kedy je obranyschopnosť organizmu oslabená.

Rakytník nie je jedinou bylinou, ktorá postaví váš imunitný systém "na nohy"! Zdraviu prospešné účinky na organizmus majú aj iné byliny a koreniny, ktoré sú vhodné na konzumáciu v zime. 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9