Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pozor, Facebook spúšťa nebezpečné ochorenie: O čo ide?

Viac a viac ľudí trávi čas na sociálnych sieťach, ktoré spúšťa ochorenie FOMO.
Viac a viac ľudí trávi čas na sociálnych sieťach, ktoré spúšťa ochorenie FOMO. (Zdroj: photl.com)

Na sociálnych sieťach sa šíri ochorenie. Možno ním trpíte aj vy! Ste každý deň na Facebooku? Bojíte sa, že vám v dobe svojej neprítomnosti utečie niečo dôležité? Trpíte, ak vám niekto neokomentuje alebo „neolikeuje“ fotku či status? V tom prípade trpíte nebezpečným ochorením, preto by ste sa mali dať liečiť. Ide o novodobý syndróm FOMO, kvôli ktorému môžete skončiť v depresiách a vôbec v zlom psychickom stave.

Prejavuje sa intenzívnejšie

Anglická skratka FOMO znamená Fear of Missing Out, teda strach, že niečo zmeškáte. Tento syndróm síce existuje už nejakú dobu a psychológovia ho veľmi dobre poznajú, no práve teraz, kedy nastal rozmach sociálnych sietí, sa začalo prejavovať u ľudí intenzívnejšie.

Koho sa to týka?

Tento problém sa týka hlavne ľudí vo veku od 18 do 33 rokov, ktorí často trávia čas na sociálnych sieťach. Hlavne v takom veku si mladí ľudia budujú svoju identitu a vytvárajú si sieť kontaktov. Ohrozuje pritom viac mužov ako žien, pričom nie je jasné, prečo. Tí, ktorí trpia týmto syndrómom, majú potrebu niekam patriť, byť súčasťou jednej skupiny, no ak vidia, že sú na sociálnych sieťach ignorovaní, prepadnú ich depresívne stavy, úzkosť a iné zlé psychické stavy.

Chcú sa dostať na úroveň iných ľudí

Stačí, ak sa na Facebooku objavia veselé fotky z párty alebo výletu a v priebehu pár minút môže sebavedomie klesnúť na minimum. Niektorí to môžu odignorovať, čo je ten lepší prípad, no iní sa budú snažiť dostať sa na ich úroveň. Nenechajú si ujsť žiadnu spoločenskú akciu, z ktorých si donesú kopu fotiek a hneď ich „zavesia“ na Facebook. Dostávajú sa však do začarovaného kruhu. Sú v strese, keď vidia, že nestačia na svoje okolie a ľudí, ktorí chodia na zaujímavejšie akcie ako oni, navyše, horší je pre nich fakt, že im nikto neokomentuje fotky. Zároveň sú unavení a stresovaní z tej ustavičnej snahy všetko vidieť, vyskúšať a zvládnuť.

Prejavy syndrómu FOMO

Nerozhodnosť.

Nepozornosť.

Nervozita.

Stavy úzkosti.

Výčitky.

Depresia.

Rýchle búšenie srdca.

Krútenie vlasov a obhrýzane nechtov.

Čo je príčinou?

Odborníci tvrdia, že v skutočnosti príčinou syndrómu FOMO nie sú sociálne siete samy o sebe. Údajne taký človek už má predpoklady a je od prírody precitlivený. Len sa jednoducho premietol do virtuálnej reality. Stačí obmedziť návštevu na sociálnych sieťach a depresie môžu byť minulosťou. Predsa je lákavejšie sa s niekým porozprávať z očí do očí, ako na internete, nie?

Ak však dotyčného dlhodobo trápia pocity menejcennosti, úzkosti, pochybnosti alebo výčitky, bude potrebovať komplexnú terapiu. Treba to riešiť návštevou psychoterapeuta, ktorá mu môže len pomôcť.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9