Bojíte sa stále očkovania? Pozrite sa, ako ochránite svoje deti

Chráňte deti pred možnými nežiaducimi účinkami očkovania!
Zdroj: photl.com
2013-09-16 06:00:00

Očkovať či neočkovať? Večne prepieraná téma. Tak, ako má očkovanie svojich zástancov, tak má i svojich odporcov, ktorí sú presvedčení, že poškodzuje zdravie detí. Pravdou však je, že odmietnutím očkovania ohrozujete svoje deti oveľa viac, ako by ste ich mali dať zaočkovať. Ak však máte stále strach, poradíme vám, ako prispieť k bezpečnému očkovaniu svojich detí.

Ako pripraviť deti na očkovanie?

Aby ste mohli minimalizovať prípadné nežiaduce účinky očkovania, dvojmesačné dojčatá by mali mať dostatok vitamínu D, nerušený spánok, dostatočný príjem tekutín a zdravo sa stravujúcu dojčiacu matku.

Ak máte staršie dojčatá a batoľatá, môžete im podávať detský sirup s betaglukánmi. Pridajte niekoľko kvapiek do 1 dl pitnej vody jedenkrát denne. Betaglukány sú výnimočné tým, že znižujú riziko zápalu mozgu, prispievajú k zvýšeniu antivírusovej imunity a navyše, pomáhajú zabrániť vzniku automimunitných ochorení. Taktiež je dôležitá dostatočná hladina vitamínov C a D, ktorú môžu získať stravou a pobytom na slnku. Dobre spravíte, ak budete deťom podávať lyžičku rybieho tuku alebo kapsulu s olejmi z arktických rýb s nenasýtenými omega-3 mastnými kyselinami.

Kedy by ste mali očkovanie odložiť?

  • Ak je dieťa prechladnuté.
  • Krátko pred očkovaním prekonalo infekčnú chorobu (chrípka, zápal stredného ucha).
  • Prejavuje sa uňho väčšia únava a spavosť.
  • Je nepokojné a podráždené.
  • Má zvýšenú teplotu.

Malo vaše dieťa alergickú reakciu na predchádzajúce očkovanie v podobe dlhotrvajúceho začervenaného opuchu v mieste vpichu, zvýšenú teplotu, horúčku, kŕče a spavosť?  Alebo bolo  predráždené a hyperaktívne?  Práve vtedy by ste nemali dať svoje dieťa zaočkovať. Požiadajte pre istotu lekára, aby vykonal test alergie na hliník.

Čo ak má alergickú reakciu?

Ak ste si všimli, že má vaše dieťa v mieste vpichu alergickú reakciu, nezúfajte. Prikladajte mu v mieste vpichu niekoľko dní studené obklady. Robte tak tiež v prípade, ak sa objaví horúčka, febrilné kŕče, podráždenosť, či zvýšená únava, apatia a spavosť. Pomôžu multivitamínové preparáty (bez železa), z iónov horčík a vápnik, tiež vo forme nápojov, prípadne tablety so zinkom. Pozor však na konzumáciu fluoridov! Dojča nepotrebuje fluoridy v žiadnom množstve. Po podaní vakcíny s hliníkom je nutné vyvarovať sa ich príjmu.

Každý rodič by si mal toto zapamätať

  • Každá kombinovaná vakcína predstavuje nápor na nezrelý imunitný systém.
  • Hliník z vakcín sa vstrebáva so stopercentnou účinnosťou do krvného obehu a funguje ako antigén. Kombinácia s fluoridmi je mimoriadne nebezpečná.
  • Neexistujú klinické testy o bezpečnosti kombinovania vakcín o dojčiat.
  • Nebezpečenstvo nákazy infekciou je často nižšie ako hrozba nežiaducich účinkov vakcín.

Pozor na nepravdivé a neúplné informácie

Ako sa ďalej uvádza v bestselleri Doba jedová, veľkú zodpovednosť pri rozhodovaní o výbere doporučených vakcín pre svoje dieťa hrá rodič. Realitou však je, že reklamným kampaniam a prezentáciám odborníkov na imunizáciu v masmédiách chýbajú informácie o nežiaducich účinkoch a možných rizikách pre zdravie dieťaťa. Taktiež sa podávajú nepravdivé a neúplné informácie o skutočnom ochrannom vplyve danej vakcíny.

Pri výbere odporúčaných vakcín sa nemusia rodičia spoliehať len na názor a znalosti ošetrujúceho lekára, ale mali by sa sami pokúsiť získať informácie o možnostiach a rizikách ponúkanej vakcinácie.

Treba len dúfať, že nedostatok finančných prostriedkov v rezorte zdravotníctva neumožní plošné očkovanie dojčiat a batoliat alebo dospievajúcich dievčat vakcínami, ktorých bezpečnosť ani účinnosť nebola dostatočne overená...

2013-09-16 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Photl.com  |  Zdroj: z knihy Doba jedová

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia