Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Keď štrajkuje duša i telo: Syndróm vyhorenia môže napadnúť aj vás

Práca dokáže človeka i vyčerpať a vystresovať, nepodľahnite syndrómu vyhorenia!
Práca dokáže človeka i vyčerpať a vystresovať, nepodľahnite syndrómu vyhorenia!

Stále viac ľudí sa dostáva do situácie, kedy majú pocit, že strácajú silu, cítia sa preťažení, nervózni, nič ich nebaví a sú vystresovaní. Ak to nápadne pripomína vás, zbystrite pozornosť! Dostali ste sa do celkového stavu vyčerpania, odkiaľ je už len krok ku skutočnému syndrómu vyhorenia! V tomto prípade sa jedná o vážny zdravotný problém, ktorý sa týka psychickej i fyzickej stránky organizmu.

Syndróm vyhorenia sa týka najmä oblasti práce a je typický citovým a mentálnym vyčerpaním. V mnohých prípadoch ide o dôsledok dlhodobého stresu a týka sa hlavne tých, ktorí pracujú s inými ľuďmi. Od depresie sa syndróm vyhorenia líši tým, že sa vzťahuje výhradne na konkrétnu krízovú oblasť a jeho súčasťou sú pochybnosti o zmysle svojej práce.

Príznaky vyhorenia

Vyhorenie je syndróm, ktorý tvorí skupina rôznych príznakov. Z oblastí emócií sem patrí skľúčenosť a bezmocnosť, čo sa týka postojov sú to hlavne nechuť, zabúdanie a nesústredenosť. Z oblasti medziľudských vzťahov patria medzi príznaky súkromné konflikty, obmedzenie kontaktov s osobami, dlhodobo nízka výkonnosť a menšia ochota pracovať s ľuďmi.

Svoju daň si syndróm vyhorenia vyberá aj v telesnej rovine – človek má problémy so spánkom, stráca chuť k jedlu, rýchlo sa unaví, je vyčerpaný, má vysoký krvný tlak. Dokonca sa niekedy môžu objaviť aj problémy so srdcovou činnosťou a človek postihnutý týmto syndrómom je náchylný k chorobám.

Kto je ohrozený?

S „vyhorením“ sa najčastejšie stretávajú tí, ktorí pracujú s ľuďmi – napr. lekári, zdravotné sestry, učitelia, telefónni operátori, psychológovia a ďalší. Ďalej to môžu byť tí, ktorých práca je o komunikácií s inými – manažéri, novinári, pracovníci helpdesku a mnoho iných.

V konečnom dôsledku môže syndróm vyhorenia napadnúť kohokoľvek, kto niečo robí alebo toho, kto už dlhodobo vykonáva nemotivujúcu prácu. Pozor by si mali dávať aj tí, ktorí majú z hľadiska vzťahu k práci veľké ideály a do práce sa púšťajú s nadšením. Často potom prichádza vytriezvenie spojené so zistením, že práca má i svoje negatíva a nie všetko dokáže dotyčný svojim nasadením zvládnuť. To sa môže neskôr zmeniť na rozvinutý syndróm vyhorenia.

Fázy vyhorenia

Ide o plynulý, postupný a dlhodobý proces, ktorý trvá niekoľko mesiacov až rokov. Vývoj vyhorenia prebieha v piatich fázach:

  1. Nadšenie- Začínajúci pracovník srší elánom, má veľké očakávania, dobrovoľne pracuje nadčas.
  2. Stagnácia - Nadšenie upadá, dotyčný zistil, že má svoje obmedzenia.
  3. Frustrácia- Pracovníka začne zaujímať otázka zmyslu vlastnej práce, pretože sa stretol s nespolupracujúcimi klientmi. Objavujú sa počiatočné emocionálne a fyzické problémy.
  4. Apatia – Toto štádium prichádza po dlhodobejšej frustrácie. Robí len to, čo musí, odmieta rozhovory so spolupracovníkmi i žiadosti o prácu nadčas.
  5. Vyhorenie- Ako posledné nastáva obdobie emocionálneho vyčerpania a ostatné príznaky, ktoré sú vyššie popísané.

Prevencia

Človeku pomôžu „nevyhorieť“ hlavne kvalitné medziľudské vzťahy – existencia blízkych ľudí, ktorí môžu poskytnúť to, čo človek dať nemôže. Ide hlavne o počúvanie, povzbudzovanie a emocionálna pomoc v ťažkých situáciách.

Pomôcť môžu i zamestnávatelia, ktorí podporujú účasť svojich zamestnancov na workshopoch, kde sa diskutuje o rozličných problémoch, riešia sa úlohy a pripomína sa zmysel práce. Ukázalo sa, že dva roky na účasti vo workshope majú za následok významné zníženie výskytu syndrómu vyhorenia i omnoho lepší pracovný výkon.

Taktiež je dobré neponáhľať sa prehnane za výkonom a úspechom až na hranicu totálneho vyčerpania.

Ako sa ho zbaviť?

Čím skôr sa začne človek so syndrómom vyhorenia liečiť, tým lepšie. Záleží od toho, v ktorej fáze sa momentálne nachádza. Najlepšie je rozpoznať problém vo fáze stagnácie, kde je veľká pravdepodobnosť, že sa predíde  rozvoju syndrómu.

V každom prípade je najlepším riešením zveriť sa do rúk odborníka, t.j. psychológa alebo psychiatra. Psychológ alebo psychiater bude pracovať s osobnosťou dotyčného, s jeho medziľudskými vzťahmi a jeho prácou.

Ľudia postihnutí syndrómom vyhorenia majú aj ďalšie možnosti, ako sa tohto ochorenia zbaviť. Môžu zmeniť charakter zamestnania, zmeniť miesto v rámci oboru alebo úplne odísť a nájsť si nové zamestnanie. Vďaka syndrómu vyhorenia máte možnosť prehodnotiť svoje schopnosti a rozpoznať svoje silné a slabé stránky. Tak nájdete sami seba a zistíte, čo vás skutočne baví.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9