Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ste osamelí? Škodíte svojmu zdraviu rovnako ako fajčenie

Nebuďte osamelí, škodíte tak svojmu zdraviu!
Nebuďte osamelí, škodíte tak svojmu zdraviu!

Americkí lekári prišli na zaujímavé zistenie. Podľa nich je priateľstvo dôležité k udržaniu pevného zdravia. Kto je totiž osamelý, ohrozuje svoje zdravie rovnako, ako by vyfajčil pätnásť cigariet denne.

Stretnutia s priateľmi prospievajú zdraviu

Ak má človek dobrých priateľov a často sa s nimi stretáva, zdravotné riziká sa výrazne znižujú. Veľmi dobre prospievajú pevné vzťahy v rodine, ale aj množstvo dobrých priateľov. Nová štúdia z Utahu tvrdí, že pravidelné stretávanie s priateľmi prospieva zdraviu viac ako cvičenie a chudnutie.

Spoločenskí ľudia sa vďaka svojim priateľom cítia menej v strese, viac sa o seba starajú a v živote menej riskujú. Takíto ľudia majú až o 50 % lepšiu mieru prežitia.

Vplýva na fyzické zdravie

„Neustála interakcia s blízkymi ľuďmi má blahodárny vplyv nielen na psychiku, ale priamo vplýva tiež na fyzické zdravie,“ tvrdí doktorka Julienne Holtová z Brigham Young University v Utahu.

Podľa jej rozsiahlej štúdie má osamotenie a sociálne odlúčenie rovnaký vplyv na zdravie ako pätnásť cigariet denne a alkoholizmus. Zavolajte svojim priateľom a dohodnite si s nimi stretnutie, aby ste si udržali svoje zdravie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9