Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Keď nám zomrie blízky človek: Pozrite sa, ako naše telo trpí!

Smrť blízkeho človeka je traumatizujúca, naše telo i duša vtedy veľmi trpia.
Smrť blízkeho človeka je traumatizujúca, naše telo i duša vtedy veľmi trpia.

Jedna z najťažších situácií v živote človeka je strata blízkej osoby. Je to veľmi traumatizujúci zážitok, z ktorého sa človek len ťažko dostane. Ľudský organizmus vtedy čelí nielen obrovskej psychickej záťaži. Keďže psychika je spojená s fyzickou stránkou človeka, po prežití tohto zážitku sa môžu objaviť aj zdravotné problémy.

Keď duša „plače“

Keď zažijeme smrť blízkeho človeka, v jednom okamihu stratíme zmysel života. Naša duša vtedy doslova „plače“. Tesne po tejto traumatizujúcej udalosti smútime, spamätávame sa so zmenou a zbierame silu na nový začiatok. Často sa však človek nevie s touto bolesťou vyrovnať, niekedy trvá týždne, mesiace, ale aj roky. Je to veľmi individuálne, záleží na osobnosti človeka, ako prežíva také situácie.

Ako telo trpí?

Isté je, že smrť blízkeho prináša množstvo zložitých prežívaní. Sme doslova zaplavení citmi ako výkyvy nálad, zmätok a bezcieľnosť. Prichádzajú aj pocity osamelosti, pocity viny a opakované návaly strachu. A práve takéto silné emócie zapríčiňujú zmeny fyzického charakteru.

Keď nás niečo trápi, niekedy povieme, že nás „bolí“ srdce. Nie je to ďaleko od pravdy. Keď je človek po prežití tragickej udalosti v šoku, okamžite sa mu zvýši tlak. Začne cítiť tlak v hrudi, rýchly tlkot a zrýchlené dýchanie. Ak sa to opakuje niekoľko dní po sebe, riziko srdcových ochorení sa zvýši. Ďalšími telesnými symptómami sú bolesti chrbta a krku, poruchy spánku, vypadávanie vlasov, či častejšie nachladnutia. Prichádzajú aj pocity, že sa dusíme a ruky sa nám potia viac, ako by sme si želali.

Tráviace ťažkosti

Takmer každého v tomto období začnú trápiť tráviace problémy. Tým, že smútime, máme stiahnutý žalúdok a ťažko do seba dostaneme jedlo. Hlavne prvý týždeň po smrti blízkeho je ten najhorší.

„Keď mi zomrel otec, myslela som, že to neprežijem. Prvý týždeň po jeho smrti som takmer nejedla. Keď už som si jedlo naložila na tanier, nezjedla som ho celé. Jednoducho som nevládala, nemala som chuť a mala som pocit, že mám žalúdok doslova stiahnutý, “ spomína Zuzana na ťažké chvíle, kedy sa musela vyrovnať so stratou blízkeho človeka.

Zmení stravovacie návyky

Sú aj situácie, kedy človek od tragickej udalosti síce začne viac jesť, no jeho chute sa výrazne zmenia.

„Po čase som začala normálne jesť. Vrátila sa mi chuť do jedla. Lenže smútok vo mne ostal. Stále som na svojho otca myslela, aké by to bolo, keby tu bol, prečo sa to muselo stať práve jemu a tak. Tak som tú stratu začala zajedať. Každý deň som si spravila radosť a cestou zo školy som si kúpila nejaké sladkosti. Začala som sa prejedať. Zdravá strava bola pre mňa cudzia,“ pokračuje Zuzana.

„Už sú to viac ako dva roky od smrti otca a nielenže stále naňho spomínam a v duchu plačem, ale prejedám sa naďalej. Bez sladkostí neviem vydržať jeden deň. Jedlo sa stalo mojím životom. Keď si kúpim niečo, čo mi veľmi chutí, urobím si radosť a zaženiem na chvíľu smútok,“ šokuje Zuzana, ktorá sa nevie zbaviť pažravých chutí. „Normálne sa bojím isť k lekárovi. Obávam sa, že mám zvýšený cholesterol a tým aj podlomené zdravie. Pribrala som 14 kíl, pokračuje Zuzana.

U Zuzany smrť otca vyvolala závislosť od cukru. Neostáva jej teda nič iné, ako vyhľadať lekára. Nikto iný jej už v tomto štádiu nedokáže pomôcť.

Môže podlomiť zdravie

Smrť veľmi blízkeho človeka stretla aj Alenu, keď prišla o svojho manžela, ktorého poznala vyše 30 rokov. Dovtedy nemala žiadne zdravotné problémy, no po jeho smrti sa začal kolotoč zdravotných komplikácií. Začal ju trápiť žalúdok, kde jej lekári zistili helikobaktera.

To však nebolo všetko. Mala závrate, až pocity na omdlenie a hučalo jej v hlave. Nikto nevedel, čo jej je, až po roku prišla od lekára správa, že má uzlinu na štítnej žľaze.

„Som o tom presvedčená, že je za tým smrť manžela. Deti nevidia, že aj po toľkých rokoch stále trpím. Neprejavujem to navonok. Preto sa začali problémy so žalúdkom a hneď potom mi našli tú uzlinu. Som si istá, že keby tu manžel bol, nemala by som stresy a tým aj problémy so zdravím, povedala Alena presvedčivo.

Smrť jej milovaného manžela ju dohnala až pod chirurgický nôž. Je dôkazom toho, kam vás môže traumatizujúci zážitok „dostať“.

Závislosť od alkoholu a liekov

Najhoršie je, keď sa človek prestane starať o svoje zdravie. Často sa to stáva hlavne niekoľko dní po tom, ako ho zasiahne tragická udalosť. Okrem toho, že človek môže zanedbať základné potreby ako jedlo, spánok a hygienu, ale môže ľahko podľahnúť alkoholu alebo užívaniu liekov. Oba stišujú svojím spôsobom bolesť, preto po nich človek v takej situácií často siaha.

Práve v tomto období je veľká pravdepodobnosť vzniku závislostí od alkoholu a liekov, preto je potrebné, obrátiť sa na lekára a začať riešiť tento problém na jeho začiatku. Keďže sa človek ťažko zbavuje závislostí, neskôr už môže byť neskoro.

Je šokujúce vedieť, aké zdravotné problémy môže spôsobiť smrť milovaného človeka. Dokáže zamávať nielen psychikou, ale aj telom. Aj keď sa tieto problémy nemusia u každého objaviť, sú dôkazy, že je to možné.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9