Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obnova PEČENE na počkanie: RECEPT na artičokovú VODU, ktorá zregeneruje TRÁVENIE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zelenina, ktorá podporuje trávenie, prečistí pečeň a zníži cholesterol. Ak si však z artičokov pripravíte nápoj, nielenže zlepšíte svoje celkové zdravie, ale aj schudnete.

Aké majú schopnosti? 

Artičoky sú zelenina, ktorá v sebe skrýva veľmi vysoký obsah vitamínov, minerálov a antioxidantov. Vždy sa považovali za liečivú rastlinu a z nutričného hľadiska sú jednou z najkompletnejších potravín. Ukázalo sa, že táto nezvyčajne vyzerajúca zelenina obsahuje veľké množstvo vlákniny, sacharidov, bielkovín a v menšom množstve aj esenciálnych mastných kyselín. Ako sa uvádza na steptohealth.com, ďalšou výhodou artičokov je, že telo prirodzene detoxikujú. Keď ich pridáte do stravy, odstránite z tela škodlitoxíny. Aj voda z nich robí s telom zázraky!

Čo dokážu artičoky:

  • znižujú hladinu cukru v krvi
  • premieňajú cukry na energiu
  • Inulín, ktorý sa v nich nachádza, pomáha regulovať hladinu inzulínu a zlepšuje zdravie pacientov trpiacich cukrovkou II. typu
  • kontrolujú hladinu cholesterolu
  • vysoký obsah vlákniny, vitamínu C a fytosterolov v artičokoch pomáha znížiť hladinu zlého cholesterolu v krvi a zároveň podporuje tvorbu toho dobrého

Artičoky obsahujú cynarín, látku, ktorá stimuluje vylučovanie žlče, zároveň pomáha pri trávení tukov a zabraňuje ich hromadeniu v tele. Okrem toho v nich nájdeme flavonoidy, ktoré bojujú proti zápalom a pomáhajú znižovať riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Benefity artičokovej vody

Málokto však vie, že užitočná je aj artičoková voda!

Čo robí s telom: 

Podporuje vylučovanie kyseliny močovej

Voda z artičokov zlepšuje krvný obeh a uľahčuje vylučovanie kyseliny močovej. Pôsobí tiež ako silné diuretikum tým, že odstraňuje prebytočné tekutiny zadržiavané v tkanivách a bojuje proti symptómom zápalových ochorení, ako je dna a artritída.

Obnova PEČENE na počkanie:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zlepšuje zdravie pečene

Artičoky podporujú štiepenie tukov, chránia pečeň a zlepšujú jej celkovú funkciu. Odborníci odporúčajú ich konzumáciu ľuďom trpiacich cirhózou alebo inými problémami pečene. Keď budete piť vodu z artičokov, podporíte jej regeneráciu a poskytnete základné živiny, ktoré tento orgán potrebuje na obnovenie svojej optimálnej funkcie.

Pomáha tráveniu

Táto zelenina podporuje vstrebávanie živín v tele. Navyše, voda z artičokov pomáha bojovať proti zápche tým, že uľahčuje pravidelné vyprázdňovanie. Sú tiež skvelým pomocníkom na hnačku.

Ako ju pripraviť?

Najdôležitejšie vybrať si čerstvé artičoky. Všímajte si veľkosť, listy a puky, ktoré by mali byť dobre ohraničené a dostatočne zelené. 

Ingrediencie

  • 3 stredne veľké artičoky
  • 1 liter vody

Postup:

Artičoky najskôr dôkladne umyte, odstráňte stonky a odrežte konce. Pridajte ich do vody a varte asi 15 minút. Potom odstavte z ohňa a nechajte prikryté postáť. Pred raňajkami a obedom vypite jednu šálku. Robte tak každý deň minimálne tri týždne. Môžete ju konzumovať teplú alebo vychladenú. Skladujte v chladničke.

Nie je pre všetkých

Ľudia, ktorí sú precitlivení na artičoky, by mali byť pri pití vody veľmi opatrní. Neodporúča sa ľuďom, ktorí majú akúkoľvek obštrukciu alebo problémy so žlčníkom. Nevypite väčšie množstvo, môže to viesť k plynatosti. Ak užívate nejaké lieky, je dobré sa najskôr porozprávať so svojím lekárom, aby ste vylúčili akékoľvek nežiaduce vedľajšie účinky.

Viac o téme: VodaZdravieArtičokyBenefity
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9