Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

PONOŽKY patria do postele: ZÁCHRANA, ktorá ZMENÍ váš ŽIVOT k lepšiemu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Tak jednoduché, no účinné! Pre mnohých však môže ísť doslova o nočnú moru. Strach bokom, treba to prekusnúť. Nosenie ponožiek do postele totiž môže byť kľúčom k dobrému spánku.

Podľa Martina Seeleyho, šéfa MattressNextDay „môže nosenie ponožiek pomôcť rýchlejšie zaspať a dosiahnuť hlbší spánok“. Tento jednoduchý trik pomôže našim vnútorným hodinám alebo inak povedané, cirkadiánnemu rytmu, ako sa píše na thesun.co.uk.

Signál, že je čas ísť do postele

Pred spaním sa telo pomaly uvoľňuje a šetrí energiu – znižuje svoju vnútornú teplotu. Aby to bolo možné, telo v noci posiela teplo zo svojho jadra do rúk a nôh. Studené nohy však narúšajú tento proces a v konečnom dôsledku aj cyklus spánku a bdenia. Krvné cievy sa totiž pri chlade sťahujú, čo znamená, že telo musí pracovať o niečo viac a zvyšuje sa krvný tlak. Zahrievanie chodidiel rozširuje zúžené krvné cievy, čo umožňuje únik väčšieho množstva tepla cez kožu, a to spôsobuje pokles teploty.

Pán Seeley dodal: „Nosenie ponožiek do postele vám môže pomôcť zahriať nohy, čo môže vášmu telu signalizovať, že je čas ísť spať. Avšak to, či nosenie ponožiek do postele skutočne vedie k hlbšiemu spánku, môže závisieť od jednotlivca. Pre niektorých môže byť nosenie ponožiek do postele nepríjemné, zatiaľ čo iní si nemusia všimnúť žiadny rozdiel v kvalite svojho spánku."

Dôležitý spánok

Hlboký spánok, tiež známy ako spánok s pomalými vlnami alebo 3. štádium nerýchleho pohybu očí (NREM), je dôležitou fázou cyklu. Každý spánkový cyklus trvá približne 90 minút, pričom prechádza od ľahších fáz spánku k hlbokému. Odborníci odporúčajú, aby sme 10 až 15 percent každej noci strávili hlbokým spánkom — ide o odporúčané množstvo. Bohužiaľ, mnohí nedosiahnu túto dôležitú fázu REM spánku dostatočne dlho, ako tvrdia odborníci.

Štúdie naznačujú, že dostatok hlbokého spánku môže zabrániť hormonálnej nerovnováhe, zlepšiť kognitívne funkcie a opraviť a regenerovať tkanivá, svaly a kosti. Taktiež zohráva úlohu pri regulácii emócií, nálady a správania.

PONOŽKY patria do postele:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prikrývka ako ďalší trik

Štúdia z roku 2007 od Holandského inštitútu pre neurovedu (NIN), publikovaná v časopise Physiology & Behaviour, zistila, že ľuďom, ktorí nosili v posteli ponožky, sa podarilo rýchlejšie zaspať. Údajne strávili menej času tým, že sa len prehadzovali v posteli. Podľa odborníkov zažili hlbší a kvalitnejší spánok. 

Nosenie ponožiek do postele však nie je jediným tajomstvom, ktoré Seeley odporúča pre spokojný spánok. Investícia do ťažšej prikrývky vám môže pomôcť zobudiť sa energickejší a mať lepšiu náladu.

„Zaťažené prikrývky poskytujú jemný tlak, ktorý môže pomôcť podporiť relaxáciu a znížiť stres a úzkosť. To môže pomôcť zlepšiť kvalitu spánku, ktorý bude hlbší," tvrdí odborník. 

Čo ešte pomôže? 

Štúdia z roku 2015 v časopise Journal of Sleep Medicine & Disorders tiež zistila, že prikrývka pomohla ľuďom s nespavosťou. Treba však myslieť na to, že tých rutín na navodenie spánku je viac, a že by mali začať hodiny pred spaním.

Pán Seeley dodal: „Naordinujte si upokojujúci režim, ktorý pomôže vášmu telu a mysli uvoľniť sa. Môže zahŕňať teplý kúpeľ, praktizovanie relaxačných techník, ako je meditácia alebo hlboké dýchanie, či čítanie knihy."

Medzi ďalšie tipy patrí dodržiavanie konzistentného režimu spánku, chodenie do postele a vstávanie každý deň v rovnakom čase, dokonca aj cez víkendy. To pomáha regulovať vnútorné hodiny vášho tela. Taktiež viac pohybu môže pomôcť. Pravidelné cvičenie je dobré nielen pre vaše fyzické zdravie a myseľ, ale môže tiež pomôcť zlepšiť kvalitu vášho spánku. Pozor však na intenzívne alebo namáhavé cvičenie pred uložením sa do postele, inak to negatívne ovplyvní spánok.

Viac o téme: ZdravieSpánokPonožky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9