AKTUÁLNY zoznam NAJŠPINAVŠIEHO ovocia a zeleniny prekvapuje: Kde je najviac CHÉMIE!

Zdroj: gettyimages.com
2023-03-19 06:00:00

Americká enviromentálna skupina (EWG) zverejnila rebríček potravín, ktoré sú najviac "posiate" pesticídmi. Naproti tomu odhalila taktiež ovocie a zeleninu, najvhodnejšie na konzumáciu s minimálnym množstvom škodlivých látok.

Zoznam celkom prekvapil! Zo zeleniny a ovocia sa na predných priečkach objavili také, o ktorých by to málokto čakal. Patria sem čučoriedky, špenát a kel! Hoci sa považujú za jedny z najzdravších potravín, práve na nich sa nachádza najväčšie množstvo pesticídov. 

Popri čučoriedkach a listovej zelenine bohatých na antioxidanty sa v zozname objavili ďalšie obľúbené jedlá, ako sú jahody, hrozno, jablká, nektárinky, hrušky a čerešne, ako sa píše na dailymail.co.uk. Paprika a zelené fazuľky sú tiež v rebríčku!

Zakázané pesticídy

EWG prišla na to, že 75 percent čerstvo vypestovaných produktov v Amerike obsahuje zvyšky škodlivých pesticídov. Po ich konzumácii môžu poškodiť nervový systém alebo dokonca spôsobiť rakovinu. Na ovocí a zelenine bolo objavených viac ako 250 rôznych pesticídov, z ktorých niektoré boli zakázané v USA alebo Európe kvôli ich účinku na ľudské zdravie.

Napríklad neurotoxický organofosfátový insekticíd acefát, ktorého používanie na zelených fazuľkách bolo zakázané v roku 2011, sa objavilo na šiestich percentách vzoriek zelených fazúľ. Insekticíd je zaradený Agentúrou na ochranu životného prostredia (EPA) ako možný ľudský karcinogén. Čučoriedky aj zelené fazuľky obsahujú znepokojujúce množstvo organofosfátových insekticídov. Tie môžu poškodiť ľudský nervový systém a sú obzvlášť jedovaté pre vyvíjajúci sa mozog detí.

Takmer 10 percent vzoriek čučoriedok obsahovalo pesticíd fosmet a 9 percent malo stopy malatiónu. Oba sú organofosfáty a malatión bol Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny v roku 2015 kategorizovaný ako pravdepodobne karcinogénny pre ľudí.

Viac ako 90 percent vzoriek jahôd, jabĺk, čerešní, špenátu, nektariniek a hrozna malo v sebe najmenej dva pesticídy a viac ako 50 pesticídov bolo zase zistených na každom druhu plodiny na zozname špinavých potravín, okrem čerešní. Kel, kapusta a horčičné seminka, pálivá paprika a klasická paprika mali zase najviac pesticídov zo všetkých plodín – 103 a 101.

I naďalej by mali byť v jedálničku

EWG mala k dispozícii údaje zo 46 569 vzoriek. Okrem toho, že sa zamerala na potraviny s pesticídmi, taktiež objavila tie najčistejšie. Medzi ne patrí avokádo a kukurica, ktoré mali veľmi nízke až takmer žiadne stopy pesticídov. 

Enviromentálna skupina zdôraznila, že i naďalej treba jesť zeleninu a ovocie, aj keď nie sú ekologické. Je jedno, či ide o bio kvalitu alebo nie, stále poskytujú množstvo zdravotných výhod. 

Zoznam najšpinavšieho ovocia a zeleniny

  1. Jahody
  2. Špenát
  3. Kel a listová zelenina
  4. Broskyne
  5. Hrušky
  6. Nektárinky
  7. Jablká
  8. Hrozno
  9. Pálivá paprika a klasická
  10. Čerešne
  11. Čučoriedky
  12. Zelené fazuľky

Zoznam najčistejšieho ovocia a zeleniny

  1. Avokádo
  2. Kukurica
  3. Ananás
  4. Cibuľa
  5. Papája
  6. Sladký hrášok (mrazený)
  7. Špargľa
  8. Medový melón
  9. Kiwi
  10. Kapusta
  11. Huby
  12. Mango
  13. Sladké zemiaky
  14. Vodný melón
  15. Mrkva

Fotogaléria


Tagy:
zelenina ovocie zdravie pesticídy

2023-03-19 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia