Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

SNACK s protizápalovými vlastnosťami: ZNÍŽI riziko úmrtia na SMRTEĽNÉ ochorenie až o 40%

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Menšie občerstvenie, no bohaté na antioxidanty, vitamíny, vlákninu, s "protizápalovými" vlastnosťami a pod. Podľa doktora Michaela Mosleyho sa tento nutričný profil zdá byť dostatočne „dobrý“ na odvrátenie rakoviny. O akú potravinu ide? 

Znie to hrôzostrašne, ale približne u jedného z dvoch ľudí sa počas života vyvinie nejaká forma rakoviny. Táto štatistika predstavuje skľučujúcu vyhliadku, no výskum naznačuje, že riziko smrteľného stavu sa dá odvrátiť. Doktor Michael Mosley má tip, ako znížiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny. Jedno jedlo môže odvrátiť chorobu a znížiť riziko úmrtia na ňu o neuveriteľných 40 percent, ako sa píše na express.co.uk.

Vo svojom podcaste Just One Thing Dr Mosley povedal: „Je popoludnie a ja mám chuť na čokoládu alebo sušienky. Namiesto toho si však dám bielkovinové občerstvenie, ktoré môže ochrániť moje srdce, odvráti rakovinu a dá môjmu mozgu impulz. Lúskam orechy."

Nižšia šanca vzniku chorôb

Orechy plné dobrých tukov, bielkovín, vlákniny a „protizápalových“ účinkov ponúkajú viac než len chutné občerstvenie. Výskum v skutočnosti naznačuje, že môžu znížiť riziko celého radu problémov vrátane rakoviny, cukrovky a srdcových chorôb.

Dr Mosley pokračoval: „Päťročná španielska intervenčná štúdia, na ktorej sa zúčastnilo viac ako 7 000 starších dospelých, zistila, že skupina, ktorá bola požiadaná, aby jedla orechy viac ako trikrát týždenne, mala o 40 percent nižšiu pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu. A to bolo po kontrole ďalších faktorov životného štýlu, ako je konzumácia alkoholu, fyzická aktivita a fajčenie."

SNACK s protizápalovými vlastnosťami:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Menšie množstvo a so šupkou

Lekár dodal, že len „hrsť“ orechov denne by malo stačiť! Moderátor podcastu dokonca pozval Dr. Sze-Yen Tan z Deakin University z Austrálie, aby vysvetlil, prečo menej môže byť viac.

Dr Tan povedal: „Hoci majú orechy veľa výhod, neodporúčame, aby ich jedli príliš veľa. Mali by sa držať úrovne okolo 15 až 30 gramov denne."

Aj keď nemusíte jesť veľké množstvá a rôzne druhy, dôležitá je ešte jedna vec. Veľa prospešných zlúčenín sa údajne nachádza v šupke orechov. Či už ich konzumujete samotné, varíte či pečiete ich, nezabúdajte na ich šupku, aby ste získali všetky živiny a prospešné zlúčeniny. Je pri tom úplne jedno, či preferujete arašidy, lieskové orechy, pekanové orechy alebo mandle. 

Neodsudzujte ich, keďže obsahujú až 70 percent tuku! Toto malé občerstvenie je bohaté na nenasýtené tuky a tie sú prospešné pre naše srdce. Pochutnajte si na nich, váš mozog a srdce sa vám za to poďakujú. 

Viac o téme: RakovinaOrechyObčerstvenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9